Ειρήνη Αναστασοπούλου
Από το 1994 στη Deutsche Welle.
Όταν οι εικόνες του πλημμυρισμένου θεσσαλικού κάμπου στο πέρασμα του Daniel και των κατοίκων στις στέγες των σπιτιών περνούσαν μέσα από την τηλεόραση στα γερμανικά σπίτια, ο Ταρέκ Αλ Βαζίρ, από το υπουργικό γραφείο του στο Μπιζμπάντεν, προσπαθούσε να αναγνωρίσει τον τόπο που έπαιζε σαν παιδί. . Τη Ξινόβρυση, από όπου χάζευε τη θέα, τα Ποτιστικά, τις παραλίες που έπαιζε και κολυμπούσε. «Ήταν πολλές από τις παραλίες των παιδικών μου χρόνων και είδα να εξαφανίζονται, να τις παίρνει το νερό» λέει στη Deutsche Welle. «Είδα στις φωτογραφίες τη γέφυρα στα Καλά Νερά που πηγαίνει κανείς στην Αργαλαστή και ξαφνικά διαπίστωσε ότι η γέφυρα που ξέρω δεν υπάρχει πια ή δεν μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει. Αυτό για το οποίο προειδοποιούσαν οι μετεωρολόγοι συνέβη. Και μου ματώνει η καρδιά».
«Δεύτερη πατρίδα μου η Ελλάδα»
Ο Ταρέκ Αλ Βαζίρ, από το κόμμα των Πρασίνων, είναι για πρώτη φορά υποψήφιος για το αξίωμα του τοπικού πρωθυπουργού στις εκλογές που θα γίνουν στις 8 Οκτωβρίου στο κρατίδιο της Έσσης .Αλλά από εκλογικές δοκιμασίες και επιτυχίες είναι δοκιμασμένοι. Από το 2014 κατέχει το αξίωμα του Υπουργείου Οικονομικών, Ενέργειας, Μεταφορών και Στέγασης, και ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε συγκυβερνήσεις με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα. Οι λιγότεροι γνωρίζουν ότι ο Αλ Βαζίρ έχει περάσει μεγάλο διάστημα από τα παιδικά του χρόνια στο Πήλιο. Εκεί με τη μητέρα του, Γερμανίδα καθηγήτρια, και τον πατριό του που αγόρασε εκεί ένα απλό σπίτι, ο μικρός Ταρέκ πέρασε αξέχαστες στιγμές. «Πήγα για πρώτη φορά διακοπές στο Πήλιο το Πάσχα το 1977, 6 χρονών. Σαν παιδί ήμουν πάντα εκεί τις καλοκαιρινές διακοπές. Όταν ήμουν 9 χρονών αποφάσισαν οι γονείς μου να μείνουμε περισσότερο. Έμεινα από το Πάσχα μέχρι το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών εκεί. Δεν πήγα στη γερμανική σχολή, αλλά είχα σχολικά βιβλία και έκανα μαθήματα στο σπίτι.
Αλλά και στην πόλη που γεννήθηκε και πήγε σχολείο, το Όφενμπαχ, διατηρεί πολλές επαφές με Έλληνες. «Όταν ήμουν στο γυμνάσιο ο καλύτερος φίλος μου, που οι γονείς του δούλευαν σε εργοστάσιο της πόλης, ήταν Έλληνας. Ήμασταν συνεχώς μαζί, σαν οικογένεια, ανταλλάσσαμε επισκέψεις. Μετά πήγα για 2 χρόνια στην Υεμένη, στον πατέρα μου, που ήταν διπλωμάτης, και γνώρισα την μετέπειτα σύζυγό μου. Τώρα κάνουμε μια συμφωνία, ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα στο πρόγραμμα των διακοπών μας. Υπάρχουν πράγματα που οι Έλληνες τα κάνουν με μοναδικό τρόπο, όπως πόσο φιλικοί είναι με τα παιδιά. Ιδιαίτερα σε σύγκριση με τη Γερμανία». Τώρα ο Ταρέκ Αλ Βαζίρ βάζει για πρώτη φορά υποψηφιότητα με τα χρώματα των Πρασίνων για το υψηλότερο αξίωμα στο κρατίδιο του, του τοπικού πρωθυπουργού. Μας προσκάλεσε να ακολουθήσουμε μια ολόκληρη ημέρα σε προεκλογική εκστρατεία,
Μέσα στο γαλάζιο κουστούμι του και το λευκό πουκάμισο ο Γερμανός πολιτικός με ρίζες από την Υεμένη θεωρείται αναμφισβήτητα ο πιο δημοφιλής πολιτικός της Έσσης. Ίσως να διακινδυνεύουμε κανείς τον χαρακτηρισμό «Ομπάμα της Έσσης». Κρατά χαμηλούς τόνους, όχι αναζητεί τον διάλογο, μόνο με απλούς ανθρώπους στη λαϊκή αγορά στο Bockenheimer Warte της Φρανκφούρτης, αλλά και με δύσκολους αντιπάλους σε πολυπληθή ακροατήρια. Είναι χαμογελαστός και τίποτα δεν μπορεί να τον απορρυθμίσει. Ακόμα και εκείνη τη στιγμή που εντελώς αναπάντεχα και μπροστά στα μάτια μας μια νεαρή περαστική του έριξε ένα γλυκό για να διαμαρτυρηθεί για την καταστροφή των δασών. Το γλυκό, εκτός από την σαντιγί, κατέληξε αδόξως στο πεζοδρόμιο με τον ατάραχο Αλ Βαζίρ να γλύφει τη σαντιγί από τα δάχτυλά του και να μονολογεί πόσο νόστιμη ήταν.
Δύσκολη η εκλογική μάχη
Αλλά αυτό που τον χαρακτηρίζει περισσότερο είναι ότι ξέρεις πολύ καλά την τέχνη των συναινετικών διαδικασιών που πέτυχαν με επιτυχία σε όλες τις κυβερνήσεις συνασπισμού, στις χώρες που συμμετέχουν από το 2014 με τους Χριστιανοδημοκράτες. Το ίδιο κάνει και με τον νυν πρωθυπουργό της Έσσης, επίσης Χριστιανοδημοκράτη Μπόρις Ράιν, με τον οποίο συγκυβερνά από τον Μάιο του 2022. Σε αντίθεση με τον προκατόχο του, τον δημοφιλή και για πολλά χρόνια τοπικό πρωθυπουργό Φόλκερ Μπουφιέ, ο οποίος παραιτήθηκε πριν συμπληρώσει τη θητεία του, ο Ράιν δεν διαθέτει ακτινοβολία, ούτε κατάφερε να βρει μέχρι τώρα τον βηματισμό του. Εκεί επάνω πατά ο Ταρέκ Αλ Βαζίρ και δηλώνει αισιόδοξος ότι στις 8 Οκτωβρίου θα αναδειχθεί στον επόμενο τοπικό πρωθυπουργό της Έσσης. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος.Για το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, που παίρνει ποσοστό γύρω στο 19%, κατεβαίνει η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, η οποία πριν υπουργοποιηθεί στο Βερολίνο ήταν αρχηγός της Κ.Ο. του κόμματος της στην τοπική βουλή.
Η Φέζερ διαθέτει αναγνωρισιμότητα αλλά έχει ξεκαθαρίσει ότι εάν δεν νικήσει να επιστρέψει στο υπουργείο της, στο Βερολίνο. Δεν θα ώρα λοιπόν για την πρώτη γυναίκα τοπική πρωθυπουργό στην Έσση; «Υπάρχουν πολλές γυναίκες που κυβερνούν καλά ή κυβέρνησαν καλά, όπως πριν 25 χρόνια η Χάιντε Ζιμόνις, ο πρώτος πρωθυπουργός σε γερμανικό κρατίδιο» λέει ο Αλ Ταρέκ στο μικρόφωνο της DW. «Παράλληλα όμως το να είσαι μόνο γυναίκα δεν θα πρέπει να είναι ούτε πλεονέκτημα, ούτε μειονέκτημα. Είμαι άνδρας και υποψήφιος για το αξίωμα του τοπικού πρωθυπουργού. Τελικά είναι οι πολίτες αυτοί που θα αποφασίσουν εάν θέλουν εμένα, που πάντα λέω ότι αποφάσισα να παραμείνω στο κρατίδιο ή τη Νάνσι Φέζερ που λέει ότι θα μείνει μόνο εάν νικήσει. Δεν έχω εισιτήριο επιστροφής.
Ο Ταρέκ Αλ Βαζίρ έχει να επιδείξει απτό έργο. Ήταν ο πρώτος για παράδειγμα που καθιέρωσε μηνιαίο εισιτήριο για μαθητές και άνω των 65 για τα ΜΜΜ του κρατιδίου του. Κατάφερε να ενισχύσει τις υποδομές και το δίκτυο σταθερής κυκλοφορίας. Και το πιο βασικό, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και τον έπαινο ως παράδειγμα προς μίμηση από την τρικομματική κυβέρνηση στο Βερολίνο που βολοδέρνει ανάμεσα στις δημοσιότητες των υπουργών της.
Ποιοι είναι οι στόχοι του; Βελτίωση στο οξύ θέμα της στέγασης, μηδενικοί ρύποι στην οικονομία, περισσότερες θέσεις εργασίας, ενσωμάτωση των προσφύγων γιατί η Έσση σημαίνει άνοιγμα σε όλους, μια πατρίδα για όλους εκείνους που θέλουν να ανήκουν στην πόλη ανεξαρτήτως από πού προέρχονται.
«Σαν υπουργός μπορείς να επιτύχεις πολλά, αλλά σαν πρωθυπουργός πολύ περισσότερα, όταν έχεις συγκεκριμένα σχέδια», μας λέει. «Έχω αυτά τα σχέδια, θέτω την υποψηφιότητά μου στην κρίση των πολιτών, τελικά θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν σε ποιον θα αναθέσουν την ηγεσία του κρατιδίου, ποιον εμπιστεύονται. Είμαι πεπεισμένος ότι θα επιτύχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Αυτό είναι το ωραίο στη δημοκρατία, να αποφασίζουν οι πολίτες. Και σε αντίθεση με την Ελλάδα έχουμε πολύ σπάνια επαναλήψεις των εκλογών».
πηγή : D.W
1.10.2023