Συνεχίζονται και σήμερα οι φοβερές δασικές πυρκαγιές στην ευρύτερη επαρχία της Σμύρνης, οι οποίες εξαπλώνονται εξαιτίας των ισχυρών βόρειων ανέμων και του καύσωνα. Η φωτιά ξεκίνησε από το απόγευμα της Πέμπτης στη δυτική περιοχή της Σμύρνης και εξαπλώθηκε ταχύτατα με αποτέλεσμα να χρειαστεί η απομάκρυνση χιλιάδων κατοίκων και τουριστών, ενώ συνεχίζονται οι χερσαίες και εναέριες επιχειρήσεις. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απώλεια ανθρώπινης ζωής, αλλά 78 άνθρωποι έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία.
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπ. Γεωργίας και Δασών Ιμπραήμ Γιουμακλί η φωτιά που ξέσπασε αρχικά στην περιοχή Καρσίγιακα της Σμύρνης προκλήθηκε από μπάρμπεκιου που άναψαν τρία άτομα για πίκνικ, που κρατούνται.
Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στη Σμύρνη
Επίσης υπό κράτηση τελούν και εκείνοι που έβαλαν φωτιά στην περιοχή Μπόλου. Και την φωτιά που ξέσπασε στην πόλη Έντεμις νοτιοανατολικά της Σμύρνης, έβαλαν τελικά δυο παιδιά που κάπνιζαν, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι έχει ξεσπάσει φωτιά και στην περιοχή του Τσεσμέ.
Μέχρι στιγμής, ανέφερε ο υπουργός, 17 σπίτια στη Σμύρνη έχουν καεί ολοσχερώς, ενώ 87 έχουν εκκενωθεί. Σε Σμύρνη, Μπολού, Μούγλα, Μανίσα, Αϊδίνι επιχειρούν συνολικά 90 εναέρια μέσα και 4.717 πυροσβέστες με 1.218 οχήματα.
25 χρόνια από τον σεισμό στη Νικομήδεια
Ωστόσο πέρα από την καταστροφή της φωτιάς, η Τουρκία σήμερα θυμάται μια μεγαλύτερη καταστροφή. Τον φοβερό σεισμό στην περιοχή της Νικομήδειας των 7,2 Ρίχτερ που σκότωσε πάνω από 17.000 ανθρώπους και έγινε αισθητός από την Κωνσταντινούπολη ως την Άγκυρα και την Σμύρνη.
Περίπου 16 εκατομμύρια ήταν οι σεισμόπληκτοι, ενώ η περιοχή της Κωνσταντινούπολης, το βιομηχανικό και οικονομικό κέντρο της χώρας, υπέστη φοβερές καταστροφές. Σήμερα αρκετές πόλεις σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν τελετές για τα 25 χρόνια από τον σεισμό του 1999.
«Μετά τον σεισμό εκείνο της 17ης Αυγούστου του 1999, η επιστημονική κοινότητα σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου για την περιοχή του Μαρμαρά, προειδοποιώντας ότι ειδικά η Κωνσταντινούπολη πρέπει να προετοιμαστεί για έναν μελλοντικό σεισμό.
Έχουν περάσει είκοσι πέντε χρόνια, αλλά ακόμη συζητάμε το ίδιο θέμα. Η Κωνσταντινούπολη δεν είναι προετοιμασμένη για σεισμό», έγραψε χθες, παραμονή της θλιβερής επετείου, ο διάσημος Τούρκος σεισμολόγος καθηγητής Νατζι Γκιορούρ.