EL CHE! ΕΝΑΣ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΣ ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ, ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ!

Κριτική του Σπύρου Σταθάτου

Τι γίνεται όταν το πάθος σου για την προσωπικότητα του μεγάλου Τσε Γκεβάρα αποτυπώνεται σε έναν τόσο ξεχωριστό μονόλογο; Ο θεατρικός συγγραφέας και ηθοποιός Βασίλης Κυριάκου ενσαρκώνει τον θρυλικό επαναστάτη σε μια παράσταση που έχει τόσα να προσφέρει αλλά και να θυμίσει στον θεατή. Εμείς την παρακολουθήσαμε στον φιλόξενο χώρο της σχολής Εl Abrazo Τango, όπου κυριαρχεί το αργεντίνικο στοιχείο και έχει ήδη φιλοξενηθεί δύο φορές (17 και 24/2) ενώ υπάρχει και άλλη μια παράσταση το ερχόμενο Σάββατο 2/3 στις 20:30, προτού μεταφερθεί στο Παρίσι στις 9/3 στο Comedie Nation.

Η ιστορία ξεκινά από το θάνατο του Τσε Γκεβάρα, ο οποίος έγινε στις 9/10/1967 στο χωρίο Λα Χιγκέρα της Βολιβίας, κατόπιν εντολής του δικτάτορα Μπαριέντος, με εννιά σφαίρες στο στήθος και στο θώρακα. Ένας θάνατος πολύ βολικός για τους επικριτές του Τσε, που έγινε γιατί στο δύσκολο τελευταίο του αγώνα τον άφησαν αβοήθητο.

Αυτό όμως που δεν ξέρει κανείς, είναι ότι ο Τσε δεν πέθανε ποτέ. Πυροβόλησε τους επίδοξους δολοφόνους του και κατάφερε να διαφύγει, ώσπου τελικά έφτασε στο σπίτι του, στο Μπουένος Άιρες. Εκεί κατάφερε τελικά να αποτίσει φόρο τιμής στην αγαπημένη του μητέρα Σέλια, που δεν πρόλαβε να την κηδέψει και να την αποχαιρετίσει.

Ύστερα ο Βασίλης Κυριάκου, επιχειρεί ένας Flashback στην ζωή του Τσε, χωρίς ίχνος υπερβολής και προσπαθώντας να αποδώσει τον ήρωα στην σωστή του διάσταση. Μιλάει για την γέννηση του, τους γονείς του, την μάχη με το άσθμα που τον συντρόφευε σε όλη την ζωή του αλλά και την απόφασή του να ακολουθήσει το δρόμο της ιατρικής.

Η πορεία του θα συνεχιστεί με την απόφαση του να γυρίσει, με τον επιστήθιο φίλο του Αλμπέρτο Γρανάδο, την Λατινική Αμερική με μια μοτοσυκλέτα. Εκεί ουσιαστικά, παρατηρώντας την εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο, γεννιέται η επαναστατική του συνείδηση. Όταν γυρίζει από αυτό το ταξίδι, τελειώνει την ιατρική αλλά φαίνεται ότι δεν είναι αυτό που τον τραβάει.

Η γνωριμία του με τον Φιντέλ Κάστρο, θα αποδειχθεί καταλυτική για την μετέπειτα πορεία του. Μαζί με μια χούφτα επαναστατών σαλπάρουν με το πλοίο Γκράνμα προς τις ακτές της Κούβας, για να την απελευθερώσουν από το καθεστώς του δικτάτορα Μπατίστα. Τα καταφέρνουν και ο ίδιος γίνεται “Comandante”. Παίζει καταλυτικό ρόλο στην Κουβανική Επανάσταση αλλά και στην προσπάθεια αναγέννησης της Κούβας ως Υπουργός Βιομηχανίας και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας. Κάπου εδώ όμως, πιστεύει ότι το έργο του έχει ολοκληρωθεί. Παραιτείται από τα αξιώματά του και φεύγει πρώτα για το Κονγκό και μετά για την Βολιβία για να μεταφέρει τη φλόγα της επανάστασης και όλες τις καταπιεσμένες χώρες. Εκεί τον βρίσκει ο θάνατος.

Ο μονόλογος που παρακολουθούμε με αμειωτο ενδιαφέρον επί μιάμιση ώρα είναι αντάξιος της προσωπικότητας του μεγάλου Επαναστάτη. Σε κανένα σημείο δεν φάνηκε να πλατειάζει ή να επαναλαμβάνεται ο ρόλος και αυτό οφείλεται στο πάθος, στη θέρμη αλλά και στην υποκριτική ικανότητα του Βασίλη Κυριάκου. Θα λέγαμε ότι είναι μια παράσταση που σε κερδίζει από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό και σε κάνει να ταυτίζεσαι με τον ήρωα στην προσπάθειά του να δημιουργήσει τον νέο άνθρωπο.

Η φλόγα του Επαναστάτη Τσε φαίνεται στα μάτια του θεατρικού συγγραφέα, αλλά και ηθοποιού Βασίλη Κυριάκου γεγονός το οποίο, αν μη τι άλλο, μας συγκινεί.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ!

Σπύρος Σταθάτος