Ο ΕΡΩΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ

lifespeed.gr


Σταμάτης Κιούσης

 

 

 

Ένα παλιό γαλλικό τραγούδι λέει : l amour est l’ enfant de la liberté , η αγάπη είναι παιδί της ελευθερίας. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να βιώσουν πραγματική ελευθερία, επειδή η ελευθερία προϋποθέτει ανάληψη ευθύνης, και οι περισσότεροι άνθρωποι τρέμουν την ανάληψη ευθύνης. 

Ειδικά στις ερωτικές σχέσεις από τα όνειρα αρχίζουν οι ευθύνες, από το όνειρο για παράδειγμα να κρατήσει για πάντα η σχέση. 

Η πορεία μιας τέτοιας σχέσης φαίνεται να διανύει τρία στάδια, είναι συχνά ένα θεατρικό έργο σε τρεις πράξεις: 

Στην πρώτη πράξη έχουμε την ακαριαία αιχμαλωσία καθώς σαγηνεύομαι από μία εικόνα , από τα λόγια του ή από την τρυφερότητα που μου δείχνει ή τον τρόπο πού κάνει σεξ. 

Η δεύτερη πράξη συνίσταται σε μία σειρά από συναντήσεις, ραντεβού, τηλεφωνήματα, επικοινωνία μέσα από το διαδίκτυο, ταξίδια. Στη διάρκεια όλων αυτών των επικοινωνιακών συνθηκών εξερευνώ μεθυσμένος την τελειότητα του αγαπημένου πλάσματος , με άλλα λόγια την εναρμόνιση του συγκεκριμένου προσώπου με τον πόθο μου.

 Εδώ ακριβώς συναντούμε την ελευθερία επιλογή του συντρόφου ή της συντρόφου χωρίς όμως την ευθύνη να παλέψω με την φθορά. Αυτός ο χρόνος έχει όλη την αβρότητα της πραγμάτωσης του ερωτικού βιώματος , την εξερεύνηση του καινούργιου και του άφθαρτου, είναι ο καθαυτό χρόνος του ειδυλλίου. Αυτός ο χρόνος αποκτά μετά το τέλος της ερωτικής σχέσης ακόμα κι αν αυτή μετασχηματίζεται κάτω από την ταφόπλακα της καθημερινότητας σε συμβιβασμό συμβίωσης ή γάμου την περίφραξη του τουλάχιστον στη σφαίρα της ανάμνησης ειδικά αν η ερωτική σχέση τελειώσει ολοκληρωτικά :

 “ θυμάμαι το πρώτο μας ραντεβού ; το πρώτο μας βράδυ, εκείνο το ταξίδι ; “.

 Η υπευθυνότητα του προσώπου χρειάζεται όσο τίποτα ακριβώς μετά το τέλος του ειδυλλίου καθώς εξατμίζεται σιγά σιγά ο έρωτας και το ζευγάρι επιχειρεί να το αντικαταστήσει με την αγάπη ή το το χωρισμό . Κι αυτό που έρχεται μετά μπορεί να είναι ένα ατελείωτο κομπολόι από βάσανα, πληγές, μνησικακίες , απελπισίες, αμηχανίες και παγίδες που με κατατρύχουν και με κάνουν να ζω ακατάπαυστα υπό την απειλή μιας ολοσχερούς εκπτώσεως που ενδέχεται να πλήξει ταυτόχρονα τον άλλον, εμένα, και την εξαίσια συνάντηση που αποκάλυψε αρχικά τον έναν στον άλλον. 

Γιατί δεν ερωτευόμαστε στην πραγματικότητα τον άλλον ερωτευόμαστε τις προσδοκίες που τρέφουμε γιαυτόν. Πάνω και από την ευθύνη βρίσκεται η κατανόηση της νομοτέλειας αυτής της πορείας της ερωτικής σχέσης. Ας τη ζήσουμε λοιπόν και όσο κρατήσει χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να πέσει στην παγίδα να βιώσει την τραγικότητα της τρίτης πράξης. Ο έρωτας είναι το χαρούμενο πρόσωπο ενός εφιάλτη , ας δώσουμε την ορθολογική πολυτέλεια στον εαυτό μας και στον άλλο να ξυπνήσουμε πριν αρχίσουμε να βλέπουμε πλέον ένα κακό όνειρο κι ας ξαναπροσπαθήσουμε :

 Μη μιλάς άλλο για αγάπη, 

η αγάπη είναι παντού στην καρδιά μας στη ματιά μας τρώει τα χείλη τρώει το νου.
Όταν θα `χουμε υποφέρει καλημέρα θα μας πει 
θα μας φύγει θα ξανάρθει κι όλο πάλι απ’ την αρχή.

 

Ποιητικό υστερόγραφο :

 

Κάθε βράδυ σέρνει η Ασπασία


το τυφλό της πάθος στο Κολωνάκι που είναι να παραμείνει Αντιγόνη. Ματαιοπονεί.

 Το γκαρσόνι με τον Ηδύποδαδεν της έρχεται.

 Έτσι και εσύ, ήσουν Ασπασία και σε γνώρισα στην οδό Περικλέους…

Πριν να μας κάψει η Αφροδίτη, φωτιά της έβαλα στο σπίτι.  

Σιγά που θα γεράσω ανάμεσα στη φωτιά της Tροίαςκαι στα λατομεία της Σικελίας. 

Μου αρέσουν όμως οι σπηλιές στην αμμουδιά κι οι ζωγραφιές της θάλασσας. Έτσι για πλάκα επέλεξα να να μένω στη Μέτωνος ; 

Ο Μέτων, ο φίλος του Περικλή και λαμπρός επιστήμονας, ήξερε πολύ καλά τι έκανε, όταν έκαψε το σπίτι του κοντά στη Ποικίλη Στοά, προσποιούμενος τον τρελό για να αποφύγει τη Σικελική εκστρατεία. 

Αφού το βλέπω ήδη, θα πλακώσει ο Γύλιππος ηλίθιοι άνδρες Αθηναίοι !

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2017 19:12

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online