Γιατί είμαι τόσο θυμωμένος; της ψυχολόγου Μαρίας Παπουτσή

lifespeed.gr


Μαρία Παπουτσή M.Sc. Ψυχολογός/Παιδοψυχολόγος/Ψυχοθεραπεύτρια

 

 

 

Ο θυμός μας υποδεικνύει ότι πρέπει να αναλάβουμε δράση για να διορθώσουμε μια τοξικη κατάσταση στη ζωή μας. Μας δίνει, δύναμη, ενέργεια και μας παρακινεί να δράσουμε.

Ωστόσο, πολλές φορές, ο θυμός μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο και να προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις και στην εργασία.

 

Ο μακροχρόνιος θυμός, είναι στενά συνδεδεμένος με θέματα υγείας όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, κατάθλιψη, άγχος και καρδιακές παθήσεις. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να αντιμετωπίζετε τον θυμό με έναν υγιή τρόπο που δεν βλάπτει εσάς και κάποιον άλλο.

Πόσο κοινά είναι τα προβλήματα θυμού;

Σε μια έρευνα του Ιδρύματος Ψυχικής Υγείας, το 32% των ανθρώπων δήλωσαν ότι είχαν έναν στενό φίλο ή ένα μέλος της οικογένειας τους, που είχε πρόβλημα διαχείρισης θυμού. Το 28% των ανθρώπων δήλωσαν ότι ανησυχούν για το πόσο θυμωμένοι αισθάνονται, μερικές φορές, οι ίδιοι.

Παρόλο που τα προβλήματα θυμού μπορεί να έχουν τόσο επιβλαβείς επιπτώσεις στην οικογένειά μας, στην εργασία και στην κοινωνική ζωή μας, οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν ζητούν βοήθεια. Είναι αξιοσημείωτο ότι, στην ίδια έρευνα του Ιδρύματος Ψυχικής Υγείας, το 58% των ανθρώπων δήλωσαν ότι δεν ήξεραν πού να ζητήσουν βοήθεια.

Μερικές φορές οι άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν ότι ο θυμός τους είναι πρόβλημα, τόσο για τον εαυτό τους όσο και για τους ανθρώπους που είναι δίπλα τους.

 

Τι προκαλεί θυμό στους ανθρώπους;

Ο θυμός είναι διαφορετικός για κάθε άνθρωπο. Πράγματα που κάνουν μερικούς ανθρώπους θυμωμένους δεν ενοχλούν τους άλλους. Υπάρχουν όμως πράγματα που κάνουν τους περισσότερους ανθρώπους να νιώθουν θυμωμένοι, όπως:

α. Να αντιμετωπίζονται άδικα

β. Να νιώσουν ότι απειλούνται με οποιοδήποτε τρόπο

γ. Να τους διακόπτουν όταν προσπαθούν να επιτύχουν έναν στόχο

δ. Αγχωτικά καθημερινά πράγματα όπως η πληρωμή λογαριασμών, είναι συνηθισμένο να κάνουν έναν άνθρωπο να νιώθει θυμωμένος.

 

 

9.jpg

 

 

Η διαφορά μεταξύ θυμού και επιθετικότητας

Κάποιοι άνθρωποι βλέπουν τον θυμό και την επιθετικότητα ως το ίδιο πράγμα. Στην πραγματικότητα, ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που νιώθουμε ενώ η επιθετικότητα είναι το πώς συμπεριφέρονται ορισμένοι άνθρωποι  όταν αισθανόνται θυμωμένοι. Ωστόσο, το να είναι κάποιος θυμωμένος δεν συνεπάγεται ότι θα είναι και επιθετικός.

Μερικές φορές οι άνθρωποι όταν αισθάνονται φοβισμένοι ή ότι απειλούνται, αντιδρούν βίαια, χτυπώντας άλλους ανθρώπους, ωθώντας τους ή σπάζοντας πράγματα. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμιο και τρομακτικό.

Εάν ο ανεξέλεγκτος θυμός οδηγεί σε ενδοοικογενειακή βία ή απειλητική συμπεριφορά στο σπίτι σας, μιλήστε με έναν ειδικό ή επικοινωνήστε με έναν οργανισμό ενδοοικογενειακής βίας.

 

Μαρία Παπουτσή 

M.Sc. Ψυχολογός-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

 

9.12.2020

 

 

 

 

 

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2021 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online