Νέος περιβαλλοντικός ευρωπαϊκός δορυφόρος

lifespeed.gr


 Ο νέος δορυφόρος της ΕSA Sentinel 2B.

Στις αρχές Μαρτίου του 2017 εκτοξεύτηκε ο νέος δορυφόρος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ΕSA) Sentinel 2B. Ο δορυφόρος αυτός μαζί με το «δίδυμο» πανομοιότυπο  δορυφόρο Sentinel 2A, που εκτοξεύτηκε το 2015, είναι οι δορυφόροι που θα δίνουν εικόνες υψηλής ανάλυσης για το πρόγραμμα περιβαλλοντικής παρακολούθησης της  Γης Κοπέρνικος της Eυρωπαϊκής Ένωσης.

Ο δορυφόρος βάρους 1100 κιλών τέθηκε σε τροχιά από ένα πύραυλο που εκτοξεύτηκε από την Ευρωπαϊκή διαστημική βάση στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας την Τετάρτη 7 Μαρτίου. Ο δορυφόρος ελέγχεται από το κέντρο επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) στο Darmstadt της Γερμανίας. Μετά  την πρώτη φάση “εκτόξευσης και αρχικής τροχιάς”, οι ελεγκτές ξεκίνησαν τον έλεγχο και τη βαθμονόμηση των οργάνων του δορυφόρου. Υπολογίζεται ότι η επιχειρησιακή λειτουργία του να αρχίσει σε τέσσερις μήνες.

 

Ο Γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος Jan Woerner δήλωσε «Με την εκτόξευση αυτή κάνουμε ένα ακόμη βήμα προς την προώθηση του προγράμματος Κοπέρνικος, το οποίο είναι το πιο εξελιγμένο σύστημα παρατήρησης της Γης στον κόσμο. Και σχεδιάζουμε να προσθέσουμε δύο ακόμα δορυφόρους, στο σχηματισμό, τους επόμενους μήνες»

 

Οι πληροφορίες που θα στέλνουν οι δύο δορυφόροι θα συμβάλλουν στην εφαρμογή πιο αποτελεσματικών πρακτικών στη γεωργία, την παρακολούθηση των δασών, την ανίχνευση ρύπανσης σε λίμνες και παράκτια ύδατα, στην καλύτερη διαχείριση των φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, φωτιές, σεισμοί, εκρήξεις ηφαιστείων κλπ) και στην πιο λεπτομερή χαρτογράφηση τους.

Ο δορυφόρος Sentinel 2b , όπως και ο Sentinel 2A διαθέτουν μια κάμερα υψηλής ανάλυσης που «φωτογραφίζει» την επιφάνεια της Γης σε 13 φασματικά κανάλια.  Η διακριτική ικανότητά τους , είναι πολύ μεγάλη , τέσσερα κανάλια έχουν διακριτική ικανότητα μόλις 10 μέτρων. Ταυτόχρονα η λωρίδα της επιφάνειας που φωτογραφίζουν είναι μεγάλη ( 290 χιλιόμετρα πλάτους).

 

Πετώντας οι δύο δορυφόροι με διαφορά 180ο ώστε να καλύπτουν όλη τη Γη, υπολογίζεται ότι κάθε πέντε ημέρες θα δίνουν εικόνες για το μεγαλύτερο τμήμα της επιφάνειας της Γης (μεταξύ των γεωγραφικών πλατών 84°S και 84°Ν). Απο την Ελλάδα θα περνούν περίπου 2-3 φορές την εβδομάδα πετώντας σε  ύψος 800 χιλιομέτρων. Η συχνή "φωτογράφιση" μιας περιοχής επιτρέπει να παρακολουθούνται γρήγορες αλλαγές που συμβαίνουν, για παράδειγμα στη βλάστηση, κατά την ανάπτυξη των φυτών.

Ο συνδυασμός όλων αυτών των καινοτόμων χαρακτηριστικών των δορυφόρων Sentinel 2 , δηλαδή της υψηλής ανάλυσης των εικόνων, των πληροφοριών τους λόγω των πολλών φασματικών καναλιών, του μεγάλου εύρους του οπτικού πεδίου και των συχνών (λιγότερο από μια εβδομάδα) επισκέψεων πάνω από έναν τόπο θα παρέχουν μια,  για πρώτη φορά, τόσο λεπτομερή εικόνα των επιφανειακών χαρακτηριστικών της Γης.

 

Συνολικά έξι οικογένειες δορυφόρων Sentinel θα απαρτίζουν τον πυρήνα του δικτύου περιβαλλοντικής παρακολούθησης Κοπέρνικος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόγραμμα  Κοπέρνικος έχει ήδη αρχίσει να παρέχει επιχειρησιακές πληροφορίες για το έδαφος, τους ωκεανούς και την ατμόσφαιρα, για την υποστήριξη χάραξη πολιτικής για το περιβάλλον και την ασφάλεια, καθώς και την κάλυψη των αναγκών των πολιτών και των φορέων παροχής υπηρεσιών.

Video

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2021 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online