Όσα δεν ξέρουμε για τους κοραλλιογενείς ύφαλους... Της Μαρύσας Παππά

lifespeed.gr


Μαρύσα Παππά Δημοσιογράφος

 

 

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι ένα από τα πιο ποικίλα οικοσυστήματα του κόσμου και καλύπτουν το 1% του βυθού των ωκεανών. Ωστόσο αυτό το πολύ μικρό ποσοστό τους επιτρέπει να  έχουν τεράστια σημασία για την υγεία του υπόλοιπου κόσμου. Οι υγιείς κοραλλιογενείς ύφαλοι σημαίνουν ότι και οι ωκεανοί είναι σε πολύ καλή κατάσταση, που δηλώνει ότι και ο πλανήτης είναι υγιής. Ας μάθουμε κάποια σημαντικά στοιχεία γι’ αυτά τα ξεχωριστά οικοσυστήματα.

-Τα κοράλλια δεν είναι φυτά. Είναι ζώα και συγγενεύουν με τις μέδουσες και τις ανεμώνες.

-Βασίζονται στη φωτοσύνθεση για να επιβιώσουν. Αλλά οι πολύποδες των κοραλλιών δεν κάνουν πραγματική φωτοσύνθεση.

-Τρώνε μικροπλαστικά, μια νέα μελέτη του 2017 αποκαλύπτει ότι τα κοράλλια, όπως και τα ψάρια, περνούν το πλαστικό που βρίσκεται στον ωκεανό ως θήραμα και το καταναλώνουν. Το εκπληκτικό είναι ότι οι ερευνητές αναφέρουν ότι τους αρέσει και η γεύση του πλαστικού.  

-Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι μια από τις πιο βιοποικιλίες θαλάσσιες περιοχές του πλανήτη, που στεγάζει χιλιάδες είδη. Η ποικιλομορφία οφείλεται στο γεγονός ότι οι ύφαλοι αποτελούν σημαντική θέση για την εξεύρεση τροφής, καταφυγίου, συντρόφων και χώρων αναπαραγωγής.

-Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι σημαντικοί για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Σύμφωνα με την πρόσφατες μελέτες, τα φυτά και τα ζώα των κοραλλιογενών υφάλων αποτελούν σημαντικές πηγές νέων φαρμάκων που αναπτύσσονται για την αντιμετώπιση πολλών και σοβαρών παθήσεων.

-Επίσης, είναι πολύτιμοι για τις αλιευτικές και τουριστικές βιομηχανίες, καθώς και για την προστασία των ακτών από τις καταιγίδες.


Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online