ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΣΤΗ ΔΥΣΗ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΜΙΚΡΟΙ;

lifespeed.gr


Γιώργος Μοίρας Πολυτεχνίτης

 

 

 

 

Tα τελευταία 40 χρόνια οι άνδρες παράγουν όλο και λιγότερο σπέρμα και αυτό περιέχει όλο και λιγότερα σπερματοζωάρια.

Μελέτη του 2017 από ομάδα ερευνητών (εξ Ηνωμένων Πολιτειών, Βραζιλίας, Δανίας, Ισραήλ και Ισπανίας) οι οποίοι συγκέντρωσαν και εξέτασαν τα ευρήματα 185 μελετών από το 1973 έως το 2011 μεταξύ σχεδόν 43.000 ανδρών, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πυκνότητα των σπερματοζωαρίων ανά εκσπερμάτωση μειώθηκε κατά 52,4 % και ο συνολικός αριθμός τους κατά 59,3 %, ενώ ο ρυθμός μείωσης δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι ύφεσης τα τελευταία χρόνια.

Την ίδια στιγμή δεν παρατηρήθηκε σημαντική μείωση σε Νότια Αμερική, Ασία και Αφρική (αν και οι ερευνητές επισημαίνουν ότι έχουν διεξαχθεί πολύ λιγότερες μελέτες σε αυτές τις περιοχές).

 

Σήμερα στη Βόρεια Ευρώπη περισσότερο από 15 % των νεαρών ανδρών έχει αριθμό σπερματοζωαρίων τόσο χαμηλό που είναι ικανός να ‘βλάψει τη γονιμότητά του’.

Ο καθηγητής Σαρπ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου δήλωσε ότι το αποτέλεσμα αυτό, σε συνδυασμό με την τάση των γυναικών να κάνουν ένα μωρό στα τριάντα τους, δείχνει ένα ‘διπλό κίνδυνο για τη γονιμότητα των ζευγαριών στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες’.

 

Εκτός από τις προφανείς συνέπειες για την αναπαραγωγή τα αποτελέσματα ήταν σε συμφωνία με τις αναφερόμενες τάσεις στον καρκίνο των όρχεων, τον αριθμό των παιδιών που γεννήθηκαν με έναν ή και τους δύο όρχεις να λείπουν, την έναρξη της ανδρικής εφηβείας, τα συνολικά επίπεδα τεστοστερόνης και την εν γένη αύξηση της νοσηρότητας και του ποσοστού θνησιμότητας.

 

Το χειρότερο είναι ότι, όπως είπε ο καθηγητής Σαρπ, ‘η συνεχής μείωση είναι τόσο ανησυχητική όσο και η ίδια η πτώση, δεδομένου ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε τι από τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές ή χημικές εκθέσεις μπορεί να την έχουν προκαλέσει’.

 

20.10.2020

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020 17:57

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2021 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online