Διεύρυνση και εμπλουτισμός κοινού στο πεδίο του πολιτισμού

lifespeed.gr


Υβόνη

 

 

 

Η διαμόρφωση μιας κοινωνίας που σέβεται και αγκαλιάζει την ανθρώπινη διαφορετικότητα αποτελεί σήμερα μια από τις σημαντικότερες παγκόσμιες προκλήσεις. Ο εκδημοκρατισμός των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών μπορεί να αποτελέσει μια απάντηση στην παραπάνω πρόκληση. Παράλληλα, το άνοιγμα των πολιτιστικών οργανισμών/καλλιτεχνών/πολιτιστικών διαχειριστών σε διαφορετικά κοινά εμπλουτίζει τις προσφερόμενες υπηρεσίες και ενισχύει τη βιωσιμότητά τους.

Το σεμινάριο που συντονίζουν η Λήδα Τσενέ και ο Xρίστος Παπαμιχαήλ έχει ως στόχο να εξοικειώσει τους συμμετέχοντες με έννοιες όπως η διαφορετικότητα, η συμπερίληψη, η συμμετοχικότητα, και η προσβασιμότητα και πως αυτές εφαρμόζονται στο πεδίο του πολιτισμού. Οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με θεωρίες, μεθοδολογίες και εργαλεία αποκτώντας τα κατάλληλα εφόδια για να εξελίξουν τις πρακτικές και τις δραστηριότητες τους. Το σεμινάριο απευθύνεται σε πολιτιστικούς διαχειριστές, καλλιτέχνες και εργαζόμενους σε χώρους πολιτισμού, οι οποίοι επιθυμούν να διευρύνουν το κοινό τους, προσεγγίζοντας και ομάδες οι οποίες συχνά δεν περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτιστικών δράσεων.

Tο σεμινάριο πραγματοποιείται διαδικτυακά, ωστόσο περιλαμβάνει και 2 συναντήσεις με φυσική παρουσία. Η πρώτη συνάντηση αφορά επίσκεψη των συμμετεχόντων στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση προκειμένου να συνομιλήσουν με τους υπεύθυνους ανάπτυξης προγραμμάτων που απευθύνονται σε διαφορετικά κοινά. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνάντησης, οι συμμετέχοντες του σεμιναρίου θα παρακολουθήσουν μια ανοιχτή συζήτηση με επαγγελματίες από το χώρο του πολιτισμού με ιδιαίτερη εμπειρία σε θέματα προσβασιμότητας, συμπερίληψης και συμμετοχικότητας.

Θεματικές ενότητες:

  • Ανάγκη ανάπτυξης κοινού στους σύγχρονους πολιτιστικούς οργανισμούς
  • Έρευνα κοινού και συμμετοχικός σχεδιασμός 
  • Διαφορετικότητα, συμπερίληψη και προσβασιμότητα
  • Επικοινωνία, διάδραση και συμμετοχικότητα
  • Προσέλκυση και διαχείριση πόρων
  • Μέτρηση και αξιολόγηση (κοινωνικός αντίκτυπος) και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα

Λήδα Τσενέ είναι διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου σε θέματα κοινωνικών μέσων και κοινωνικής ευθύνης. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του ίδιου Πανεπιστημίου με το οποίο συνεργάζεται σήμερα ως επιστημονική συνεργάτης. Έχει διδάξει επίσης στο Τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ του ΤΕΙ Πάτρας και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα “Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες”. Έχει εργαστεί στον τομέα της επικοινωνίας, της δημοσιογραφίας, της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, της πολιτιστικής διαχείρισης και έχει διοργανώσει φεστιβάλ, εκθέσεις και εκπαιδευτικά εργαστήρια. Από το 2005 είναι Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων της Comicdom Press. Με την Ελληνοαμερικανική Ένωση συνεργάζεται στην διοργάνωση του Comicdom Con Athens που κάθε χρόνο συγκεντρώνει πάνω από 10.000 άτομα.

Ο Χρίστος Παπαμιχαήλ είναι θεατρολόγος και ηθοποιός, απόφοιτος του τμήματος θεατρικών Σπουδών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης Πράξη 7. Από το 2008 μέχρι σήμερα έχει εργαστεί ως ηθοποιός, performer, χορευτής, εκπαιδευτής και διευθυντής παραγωγής ενώ έχει παρακολουθήσει εκπαιδεύσεις και σεμινάρια σχετικά με τις παραστατικές τέχνες, την οργάνωση παραγωγής, την πολιτιστική διαχείριση και την βιώσιμη πολιτιστική ανάπτυξη. Είναι υπότροφος των προγραμμάτων Start - Create Cultural Change (Γερμανία - Ελλάδα, 2016-2017) και του Artists for a Better World - Arts and Disability (Σιγκαπούρη - Μαλαισία, 2017-2018). Είναι συνιδρυτής της ομάδας συλλογικού πολιτισμού ΕΜΕΙΣ (2014), η οποία πραγματοποιεί θεατρικές παραστάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα σε καταστήματα κράτησης και το Our Festival - Συνάντηση Αλληλέγγυων Καλλιτεχνών του οποίου είναι διευθυντής παραγωγής από το 2015. Το 2016 ίδρυσε τον πολιτιστικό οργανισμό Liminal με στόχο να εφαρμόσει τις έννοιες της συμπερίληψης και προσβασιμότητας στον πολιτισμό.

Πληροφορίες

Κωδικός Μαθήματος CU1510
Μονάδα/Πρόγραμμα Πολιτιστικό
Καθηγητής Λήδα Τσενέ, Χρίστος Παπαμιχαήλ
Γλώσσες EL
Επίπεδο Εισαγωγικό
Σε ποιον απευθύνεται Πολιτιστικούς διαχειριστές, Καλλιτέχνες, Εργαζόμενους σε χώρους πολιτισμού, Απόφοιτους Κοινωνικών ή Ανθρωπιστικών Σπουδών
Βεβαίωση Παρακολούθησης Ναι
Προσφέρεται Online  Ναι
Συμμετοχή €210,00
 Ημ/νία Έναρξης 23/04/201823

 Ημ/νία Λήξης 23/06/2018

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2021 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online