Kατασκευή νέου «Κέντρου Πολιτισμού Κηφισιάς»

Η ΚΗΦΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕΝΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΠΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ – ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ «ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ»… ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΕΝΤΟΝΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 2018 ΤΟΥ ΣΥΣΤΑΘΕΝΤΟΣ ΑΠΟ 500 ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΕΛΗ ΕΙΔΙΚΟΎ ΦΟΡΕΑ ΠΟΛΙΤΩΝ «Φ.ΚΠΚ» ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ «ΔΚ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΟΥ!

Ως εκ τούτου η Κηφισιά δεν αιτεί πλέον αλλά απαιτεί τη διάθεση από την Πολιτεία στον Δήμο του αναγκαίου χώρου για την κατασκευή του «Κέντρου Πολιτισμού»!… Σημειωτέον ότι ο Αρχιμήδης έχει μείνει στην ιστορία ως Μέγας για τα όσα έπραξε και επίκαιρη είναι η αναφώνησή του για την υπερπήδηση εμποδίων πολύ δύσκολων έργων «δος μοι πα στω και τα γαν κινήσω»!…. 

Ιστορική αναδρομή.

Από την αρχαιότητα το τότε προάστιο των Αθηνών ΚΗΦΙΣΙΑ είχε δεσπόζουσα θέση στην Αττική λόγω φυσικού κάλους και φιλοξενίας όχι μόνο των εχόντων και κατεχόντων για διαμονή ή διακοπές αλλά και Καλλιτεχνών τεραστίου βεληνεκούς όπως ο Μένανδρος, που προσέφερε στο κοινό αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις.

Αυτός είναι και ο λόγος που η προτομή του «τιμής ένεκεν» είναι το έμβλημα του Δήμου Κηφισιάς, ως και η επωνυμία «ΜΕΝΑΝΔΡΕΙΑ» στις ετησίως εκτελούμενες καλλιτεχνικές & πολιτιστικές εκδηλώσεις του.

Στη συνέχεια επιλύσεως διαφόρων  σημαντικών προβλημάτων και  ενεργειών που έχουν λάβει χώρα από συστάσεως του Φορέα «Φίλοι του Κέντρου Πολιτισμού Κηφισιάς» το 2018 μέχρι σήμερα για την επιτέλους απόκτηση καταλλήλου «Κέντρου Πολιτισμού» (υπό την αιγίδα του Δήμου) μετά μεγάλης λύπης μου επισημαίνω ότι δεν έχει ακόμη δοθεί ο κατάλληλος χώρος!… 

Μετά από επί 6ετία επίπονες προσπάθειες και ελέγχους 14 και πλέον χώρων στη περιοχή αυτή ως πλέον κατάλληλοι προτάθηκαν, τόσο από αυτό τον Φορέα όσο και από το Δήμο τα δύο (2) χέρσα και ανεκμετάλλευτα επί μισό και πλέον αιώνα (για διάφορες αιτίες) δύο (2) οικόπεδα περίπου 11 στρεμμάτων, μεταξύ Αχαρνών & Αθ. Διάκου στη Κ. Κηφισιά που ανήκουν τελικά στη νεοσύστατη «Δ.ΥΠ.Α.» (πρώην ΟΑΕΔ, εποπτευόμενη από το Υπουργείο Εργασίας) για παραχώρησή τους στο ΔΚ, βάσει της πρόσφατης σημαντικής αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς 65/2024 της 20.3.2024!…, ει δυνατόν δωρεάν (όπως το Δημόσιο προ ετών έπραξε και παραχώρησε τα 176 στρέμματα στο Δ. Καλλιθέας και έγινε εκεί το θαυμάσιο «ΙΣΝ» (Κέντρο Πολιτισμού – Εθνική Βιβλιοθήκη και Λυρική Σκηνή) με 100% κάλυψη τεραστίων δαπανών από το Ιδρ. Νιάρχου!..), 

Σημερινή κατάσταση.

Ως γνωστόν το τότε προάστιο των Αθηνών με την ονομασία Κηφισιά στους αιώνες που πέρασαν μέχρι των ημερών μας έφθασε σταδιακά να είναι από ένας πολύ μεγάλος Δήμος με έδρα την Κηφισιά (3ος στην Αττική), ως ενιαίος μετά την συνένωση το 2010, βάσει του Νόμου «Καλλικράτη» 3852/2010, των όμορων Δήμων Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας και Εκάλης, με 72.860 κατοίκους συνολικά (ως απογραφή του 2021).

Σημειωτέον ότι ο ΔΚ δεν διαθέτει κατάλληλο «Κέντρο Πολιτισμού» όπως συμβαίνει ακόμα και στις μικρές Κωμοπόλεις της Πατρίδας μας για τις 100 και πλέον Πολιτιστικές και Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις ετησίως (ΔΚ και Συλλόγων του), παρ’ όλο ότι είναι ο πλουσιότερος Δήμος της Ελλάδος με κατοίκους μεταξύ άλλων λίαν εύπορους Πολίτες και πολλούς Πολιτικούς & Καλλιτέχνες!…. 

Προτάσεις.

Με αφορμή την πρόσφατη ομιλία του Προέδρου της «ΣΤΑΣΥ» στα εγκαίνια της 70ης Ανθ/κής Κηφισιάς την 11.5.2024 και την αναφορά του στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του «Άλσους Κηφισιάς» που ισχύει μέχρι σήμερα (των 25 στρεμμάτων από την αγορά τους εκ της οικογενείας Γεωργαντά τον Φεβρουάριο του 1885 εκ της Εταιρίας Σιδηροδρόμων, που επέκτεινε τη γραμμή της έως την Κηφισιά) και τη διάθεσή του στον ΔΚ (με ειδική διαχρονική σύμβαση) για λειτουργία και συντήρηση «άλσους» αντί των αμπελώνων που υπήρχαν ωστε ν’ αποτελέσει σημαντικό στολίδι στο κέντρο της πόλεως με ποικίλα δένδρα και φυτά, χώρο αναψυχής των κατοίκων και επισκεπτών ως και πραγματοποιήσεως ετησίως εκθέσεως των πάσης φυτών και ανθέων από το 1937 με την επωνυμία «ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΗ ΚΗΦΙΣΙΑΣ».     

Κατόπιν των προαναφερθέντων προτείνεται όπως άν δεν διατεθούν δωρεάν ή έστω με συμβολικό τίμημα από την «ΔΥΠΑ» στο ΔΚ τα 11 στρέμματά της, να ισχύσει η προαναφερθείσα παρόμοια διαχρονική σύμβαση «παραχωρήσεως» για την κατασκευή εκεί του «ΚΠΚ», με συμβολή στη δαπάνη κατασκευής του εκ των εχόντων και κατεχόντων ευπόρων συμπολιτών μας και εξόδων συντήρησής του στη συνέχεια από τον ΔΚ, ως ακριβώς συμβαίνει για το «Άλσος Κηφισιάς»!…

Κλείνοντας θεωρώ κατά την ταπεινή μου άποψη ότι καταλληλότερος χρόνος είναι τώρα προ των «Ευρωεκλογών» της 9ης Ιουνίου 2024 και της ραστώνης του θέρους που θα ακολουθήσει για ευνόητους λόγους γι ‘ αυτή τη δίκαιη100% διεκδίκηση του Δήμου μας (μετά των Φ.ΚΠΚ και όλων των Κηφισιωτών) από «Υπ. Εργασίας» & «ΔΥΠΑ» άμεσα  ως απαίτηση και ΟΧΙ ως αίτημα!…

«Οι καιροί ου μενετοί!», όπως έλεγαν οι σοφοί αρχαίοι μας!

 

 Μάρκος Μάστρακας

Υποναύαρχος ΠΝ (εα)

Πρόεδρος Άστεως Αιγυπτιωτών & Ιδρ.

Μέλος «Φ.ΚΠΚ»

24.5.2024