Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όταν ξένοι τραγουδούν Βαμβακάρη...

lifespeed.gr


Πάνος Σαββόπουλος

 

 

 

 

 

 

 

Οι μάγκες συνήθιζαν να λένε, αθυρόστομα (αφού εκφράζονταν όπως ένιωθαν και όχι στρογγυλοποιημένα) και παραφράζοντας τη γνωστή λαϊκή παροιμία, Θα γυρίσει ο τροχός και θα γαμήσει κι ο φτωχός. Θεωρώ εναργέστερη και εκφραστικότερη αλλά κυρίως με πολλές αναγνώσεις τη μάγκικη εκδοχή, λόγω της αθυρόστομης λέξης οποία μπήκε στη θέση της λέξης «χορτάσει»,  που υπάρχει στην αυθεντική ρήση. Γιατί τα είπα αυτά;

Μα γιατί αυτή η παρα-παροιμία ταιριάζει γάντι στην εξέλιξη της ζωής του Μάρκου Βαμβακάρη.
Ξεκίνησε από μία μικρή συνοικία στην Άνω Σύρα, φτωχός και ταπεινός,για να γίνει τώρα παγκόσμιος και να τραγουδιούνται παντού τα αριστουργήματα του.

Αυτή του η παγκόσμια επιρροή δεν οφείλεται σε ολιγόχρονες ευκαιριακές επιτυχίες στο παγκόσμιο σινεμά, όπως συνέβη με τον «Ζορμπά» του Μίκη Θεοδωράκη και «Τα παιδιά του Πειραιά» του Μάνου Χατζηδάκη. Αντίθετα, τα κομμάτια του Βαμβακάρη διαθέτουν εκείνο το διαχρονικό-κλασικό κατιτίς το οποίο διαπερνά ουσιαστικά, αλλά με απλότητα, την ψυχή, έστω και αν ο ακροατής δεν καταλαβαίνει τα στιχάκια.

 

00q24a20.jpg

 

 

Πού να φανταζόντουσαν κάποιοι καημένοι ακαδημαϊκοί, κυρίως από καπνισμένα μεγάλα τζάκια, ότι ο Μάρκος, ο φτωχός, χασικλής και καθολικός (αυτές είναι οι κατηγορίες που του προσάπτονταν) θα γινόταν παγκόσμιος και χωρίς μάλιστα τα πονηρά Μ.Μ.Ε. να τον σπρώχνουν. Τον Μάρκο, τον προωθούν τα ίδια τα τραγούδια του, δε χρειάζεται «δεκανίκια».

 

Πιο πολλά τραγούδια του μακράν δηλαδή έχουν πει οι Ισπανοί, μετά έρχεται το συγκρότημα KOSMOKRATORS από Βέλγιο και Ολλανδία. Έπειτα ακολουθούν οι Σουηδοί, μετά η ολλανδική PALIOPAREA, ύστερα οι Άγγλοι και στη συνέχεια ο κατάλογος είναι  μακρύς! Δηλαδή, Γάλλοι, Αμερικανοί, Σλοβένοι, Γιαπωνέζοι, Γερμανοί, Τούρκοι, Ιταλοί, Εσθονοί

 

Δείτε αμέσως παρακάτω τον διάσημο Iσπανό Felix Slim να παίζει μπουζούκι και να τραγουδάει την «Κλωστηρού» του Μάρκου, ενώ η Ισπανίδα καλλονή Bea Bartüs χορεύει!

Πηγή: slpress.gr

 

24/9/2019

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019 16:23

Video

Τελευταία άρθρα από τον/την lifespeed.gr