ΨΥΧΟΛOΓΙΚΗ KAI ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΙΣ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

lifespeed.gr


ΜΠΕΚΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ/ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

 

 

 

ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΟ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ

 

Όταν ρωτήθηκε ο Γιάννης Ιωαννίδης από δημοσιογράφο της ΕΡΤ για το ποιο ήταν το πιο δύσκολο επάγγελμα αυτός απάντησε ότι ήταν αυτό του μαθητή. Ο μαθητής πρέπει να είναι άριστος στο σχολείο, άριστος στο φροντιστήριο, πολύ καλός σαν αθλητής και πολύ καλός και υπάκουος σαν μέλος της οικογένειάς του. Η δραστηριότητα του ξεκινά από το ξημέρωμα και τελειώνει την ώρα που ξαπλώνει για τον νυχτερινό του ύπνο. Όπως είπε ο Άγιος Αυγουστίνος «Η Βασιλεία του Θεού έχει πόρτα χαμηλή, για να μπεις πρέπει να είσαι παιδί ή να σκύψεις». Πολλοί από τους δασκάλους-προπονητές θεωρούν ότι τα παιδιά δεν μπορούν να τους καταλάβουν. Μήπως όμως στην πραγματικότητα δεν καταλαβαίνουμε εμείς την εξελικτική τους διαδικασία και δεν μπορούμε να βρούμε τον τρόπο για να τα διδάξουμε; Θα προσπαθήσουμε να συνδυάσουμε την βιολογική και ψυχολογική τους εξέλιξη κατά την διαδικασία της ανάπτυξης και έτσι να ερμηνεύσουμε αντιδράσεις και συμπεριφορές των παιδιών και να καθορίσουμε ποιες πρέπει να είναι οι προσδοκίες του δασκάλου, του γονιού, του προπονητή-εκπαιδευτή.

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Η φυσική κατάσταση είναι μία παράμετρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας του παιδιού η οποία είναι σε πλήρη συνάφεια-εξάρτηση και απόδοση με το βασικό προπονητικό στόχο … το παιχνίδι. Η μορφή της φυσικής κατάστασης είναι μια συνεχώς εξελισσόμενη διαδικασία η οποία αναπτύσσεται παράλληλα με την ηλικία του παιδιού. Από την στιγμή της γέννησης του το παιδί προπονεί με έμμεσο τρόπο την φυσική του κατάσταση μέσα από το παιχνίδι και με άμεσο χρησιμοποιεί τα αποτελέσματά της για την κινητική και βιολογική του ανάπτυξη. Η πρώτη αυτή μορφή άσκησης αρχίζει να αποκτά όλο και μεγαλύτερη αξία όσο μεγαλύτερη γίνεται και η ηλικία του. Εάν θα μπορούσαμε να παντρέψουμε ηλικία, φυσική κατάσταση και παιχνίδι θα κατηγοριοποιούσαμε την ανάπτυξη του παιδιού σε :

  1. Ηλικία 0-4 ετών : επίπεδο βιολογικής ωρίμανσης … η κινητική εξέλιξη, μέσα από την βιολογική του ανάπτυξη και την εκτέλεση όσο περισσότερο μορφών σύνθετης άσκησης. Δηλαδή, ΠΑΙΧΝΙΔΙ! Το παιδί μεγαλώνει σε ένα μέγιστα προστατευόμενο περιβάλλον. Μπορεί να μεταφράζει κινήσεις, συναισθήματα ή αντιδράσεις. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Συναισθηματικά τα βρέφη χαρακτηρίζονται μόνο από αισθήματα δυσαρέσκειας ή ενδιαφέροντος. Ο δεσμός, η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη παίζουν σημαντικό ρόλο. Σταδιακά αναπτύσσουν πολλά συναισθήματα «λύπη, χαρά, θυμό, φόβο» σε σχέση με αυτούς που τα φροντίζουν. Στην ηλικία των 2 ετών αναπτύσσεται έντονα η ενσυναίσθηση, η ηθική και η ντροπή. Στην ηλικία των 4 ετών το παιδί αντιλαμβάνεται έντονα την έννοια της σταθερότητας του φύλου του.
  2. Ηλικία 4-6 ετών : επίπεδο βιολογικής ωρίμανσης … η εφαρμογή του παιχνιδιού μέσα στην διαδικασία της κοινωνικοποίησης του παιδιού. Η αρχή του ομαδικού παιχνιδιού και η κατανόηση ρόλων και κανόνων στο πλαίσιο της ομάδας. Συναισθηματικά τα παιδιά σε αυτή την ηλικία μαθαίνουν να ελέγχουν καλύτερα την συμπεριφορά τους, δέχονται περισσότερους κανόνες, ελέγχουν τα αρνητικά συναισθήματά τους, έχουν καλύτερη και σαφέστερη έννοια του εαυτού τους, μαθαίνουν να σέβονται τα δικαιώματα των άλλων, αναπτύσσουν αισθήματα ανεξαρτησίας, περιέργεια για το σώμα τους και οι φιλίες τους αρχίζουν να γίνονται σημαντικές.

 

28/7/2019

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2021 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online