Η μάθηση ως τρόπος ζωής.....

lifespeed.gr


Φλώρα Μυρσαλιώτου Εκπαιδευτική και Εργασιακή Ψυχολόγος 

 

 

Τα σχολεία σήμερα ξεκινούν και άλλη μία σχολική χρονιά προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να αγκαλιάσουν τη μάθηση και να τη συμπεριλάβουν στην καθημερινότητά τους, είτε ως μαθητές, είτε ως γονείς, είτε ως δάσκαλοι. Το ζητούμενο δεν είναι απλώς η αφομοίωση της σχολικής ύλης αλλά η μάθηση ως τρόπος ζωής. Κάθε εμπειρία στη ζωή είναι μία ευκαιρία για μάθηση. Ένα ταξίδι, μια εκδρομή, διαδραστικά παιχνίδια, επίσκεψη σε ένα μουσείο, λογοτεχνικά αναγνώσματα, θέατρο και σχολική τάξη αλλά και η επαφή μας με όλο το εκπαιδευτικό περιβάλλον είναι πηγές γνώσης για όλους. Μέσα από ευχάριστες για το παιδί δραστηριότητες βοηθάμε τους ανθρώπους και κυρίως τα παιδιά μας,  να ανακαλύψουν τις κλίσεις και τα ταλέντα τους, να μάθουν πράγματα για τον κόσμο μας, ή και άλλους μακρινούς, για τον εαυτό τους και για μας. Μαθαίνουν πώς να επικοινωνούν με τον εαυτό τους και τους άλλους δηλαδή και πως είναι μέρος ενός συνόλου, μίας τάξης, ενός σχολείου, ενός πλανήτη ολόκληρου μαζί με όλα τα είδη ύπαρξης.

Εμείς ως μεγάλοι είτε είμαστε γονείς είτε εκπαιδευτικοί, είτε ειδική στις κοινωνικές επιστήμες, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να κάνουμε τα παιδιά να δουν πόσο ευχάριστη είναι η διαδικασία μάθησης. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να κατανοήσουμε τα κίνητρα για μάθηση τα οποία διακρίνονται σε δύο είδη, εσωτερικά και εξωτερικά.

-          εσωτερικά: επιθυμία για γνώση, εσωτερική ικανοποίηση, ενδιαφέρον, περιέργεια

 

-          εξωτερικά: ανταμοιβή, έπαινος, υλικά αγαθά, γονική επιδοκιμασία.

Τα εξωτερικά κίνητρα μπορεί κινητοποιούν άμεσα τα παιδιά αλλά από τη στιγμή που αποσυρθούν, το παιδί δεν δείχνει ενδιαφέρον για την δραστηριότητα. Ιδανικά θα πρέπει τα παιδιά ανάλογα τα αναπτυξιακά τους στάδια, δημιουργούν εσωτερικά κίνητρα μάθησης προκειμένου να κινητοποιούν μόνα τους τον εαυτό τους.

Ο καλύτερος και απλούστερος τρόπος μάθησης για τα παιδιά μας είναι ενστικτωδώς η μίμηση. Το παράδειγμα που θέτουμε ως γονείς είναι σημαντικό. Ως ενήλικες, ας αφιερώσουμε και εμείς χρόνο στη μελέτη. Τα παιδιά είναι πιθανότερο να μιμηθούν το παράδειγμα σας, παρά να ακολουθήσουν τις συμβουλές σας.

Βοηθήστε όταν το παιδί χρειάζεται βοήθεια. Είναι δύσκολο για το παιδί να ταυτιστεί με το όποιο αποτέλεσμα και να κάνει κτήμα του τη μάθηση, αν δεν αναλάβει και την ευθύνη της διαδικασίας. Βοηθήστε το παιδί μόνο αν σας το ζητήσει. Συμπεριφερθείτε με κατανόηση και υπομονή, ενώ αν δεν μπορείτε να είστε ήρεμοι καλύτερα να αναλάβει κάποιος άλλος.

Θέτοντας από κοινού ρεαλιστικούς στόχους με τους εκπαιδευτικούς, οι γονείς ίσως χρειαστεί να μετριάσουν τις προσδοκίες τους για πρωτιά προκειμένου να συμβαδίσουν με τις προσδοκίες των παιδιών αλλά και με την πραγματικότητα. Θέστε στόχους λίγο πιο πάνω από τις δυνατότητες των παιδιών, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες το παιδί να τους πετύχει. Είναι σημαντικό το παιδί να βιώσει μικρές επιτυχίες για να αρχίσει να πιστεύει ότι μπορεί να τα καταφέρει ή έστω να τα καταφέρει καλύτερα από ότι στο παρελθόν. Η επιτυχία συνοδεύεται συνήθως από ευχάριστα συναισθήματα και αυτά μπορούν να λειτουργήσουν ως κίνητρο μελέτης. Η κριτική και αυστηρή αντιμετώπιση του μαθητή, δημιουργεί ανεπανόρθωτη βλάβη στην αυτοπεποίθησή του για οποιαδήποτε προσπάθεια στη ζωή του, και η αποστροφή για το συγκεκριμένο αντικείμενο μάθησης, αν όχι γενικότερα για τη μάθηση. Επίσης έχει αποδειχθεί από Εκπαιδευτικούς Ψυχολόγους πως η απόδοση αυτών των μαθητών, ακόμη και αν είναι καλή στην παιδική ηλικία, έχει ραγδαία πτώση από την εφηβεία και μετά, μια ηλικία όπου οι βαθμοί είναι πια απαραίτητοι και έχουν συνέπειες στην επιλογή επαγγέλματος της ενήλικης ζωής του ατόμου, το οποίο με τη σειρά του έχει επιπτώσεις σε ολόκληρη την κοινωνία.

Επισημαίνετε τις επιτυχίες και όχι τα λάθη, ξεκινώντας από τον εαυτό σας, θα μπορέσετε να το κάνετε και για τους άλλους και το κυριότερο, για τα παιδιά σας. Το ίδιο ισχύει και για τους Εκπαιδευτικούς με τη διαφορά πως τα παιδιά δεν επηρεάζονται συναισθηματικά στον ίδιο βαθμό με την επικριτική συμπεριφορά αυτών όσο από του γονέα τους.

 Η αναφορά σε ότι έχει κάνει σωστά και σε όποια μικρή βελτίωση έχει παρουσιάσει είναι ύψιστης σημασίας. Προσέξτε τις λεκτικές εκφράσεις που χρησιμοποιείτε γιατί συχνά αποκαλύπτουν την απογοήτευση και την αποδοκιμασία σας. Μεταδώστε το μήνυμα ότι πιστεύετε στις δυνατότητες του παιδιού μέσα σε μια ατμόσφαιρα αποδοχής και κατανόησης.

Χρησιμοποιείστε τη φαντασία σας για να κάνετε την διαδικασία πιο ενδιαφέρουσα της μελέτης και όχι μονότονη. Για παράδειγμα παίξτε στο τέλος ένα κουίζ γνώσεων με βάση την ύλη που έχει να διαβάσει ή χρησιμοποιήστε περισσότερο εικόνες. Ενθαρρύνετε τη χρήση διαφόρων υλικών που μπορεί να παρακινήσουν τη φαντασία του παιδιού σας και να κάνουν πιο πρακτική την όλη διαδικασία της μελέτης, η τεχνολογία δεν είναι μόνο ένα απαραίτητο αξεσουάρ στη ζωή σας, μετατρέψτε τη σε πγή γνώσης και μάθησης και εκμεταλλευτείτε θετικά όλο το οπτικοακουστικό υλικό που παρέχει, για εκπαιδευτικούς σκοπούς, από εκμάθηση ξένης γλώσσας μέχρι και τις γνώσεις ενός αστρονόμου. Έτσι δείχνουμε όλοι στις νέες γενεές που ακολουθούν την ομορφιά του κόσμου μας και της ζωής, μέσω της μάθησης.

Καλή Σχολική Χρονιά!

 

11/09/2019

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2019 21:12

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online