Το Παιδί και το Δελφίνι.....

lifespeed.gr


Φλώρα Μυρσαλιώτου Εκπαιδευτική και Εργασιακή Ψυχολόγος

 

 

 

 

 

 

 

Tο μεγαλείο και η ηθική πρόοδος ενός έθνους μπορούν να κριθούν από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα όπως είπε ο Γκάντι Μαχάτμα. Η ψυχολογία σαν επιστήμη που ασχολείται πιο προσωπικά με το κάθε άτομο επισημαίνει πως ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον και φυσικά μας υπενθυμίζει πως πολλά άτομα μαζί αποτελούν το κοινωνικό σύνολο. 

Σα γονείς θέλουμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας σε μία κοινωνία υγιή και αυτά με τη σειρά τους να συμβάλλουν στην ηθική πρόοδο του έθνους. Η κοινωνία μας αποτελείται λοιπόν από άτομα όλων των ηλικιών που συμβάλλουν το κάθε ένα με τις γνώσεις του και τις εμπειρίες του, ώστε κάθε γενιά να προοδεύσει και να ξεπεράσει την προηγούμενη. Βασική προϋπόθεση γι αυτή την πρόοδο είναι να ανοίξουμε το μυαλό μας και την καρδιά μας στη γνώση της ψυχής και του παιδιού μέσα μας και να θυμηθούμε πως όλοι όταν ήμασταν μικροί, είχαμε μια φυσική περιέργεια για όλα τα όντα και μία φυσική ροπή προς τη βοήθεια στα ζώα και στους συνανθρώπους μας.

Το γεγονός πως η εμπειρία μας στην ενήλικη ζωή μας μπορεί να μας κάνει να αποκτήσουμε φοβίες και να περιορίσει την ελευθερία της ψυχής μας απ’ το  να εκφράσουμε ελεύθερα τα θετικά μας συναισθήματα, είναι αδιαμφισβήτητο, όμως σα γονείς καλούμαστε να ωριμάσουμε και να γίνουμε οι σοφοί της ζωής και του κοινωνικού συνόλου, επιλέγοντας ποιες εμπειρίες ωφελούν εμάς και τους γύρω μας και ποιες όχι.  Ταυτόχρονα καλούμαστε να συμφιλιωθούμε με το χρόνο σαν ιδέα και την αλλαγή που φέρει στην κοινωνία και να αποδεχτούμε πως μόνο όντας ανοιχτοί στο καινούριο και το νέο, μπορούμε πραγματικά να γίνουμε σοφοί και να συνδέσουμε τα πρέπει με τα θέλω μας. 

Μπορεί παλαιότερα να επικρατούσε η άποψη πως τα ζώα είναι μόνο εργαλεία δουλειάς, πως δεν έχουν συναισθήματα, πως δεν πονάνε, πως δε διψάνε ούτε πεινάνε όπως ο άνθρωπος, πως ανήκουν στη φύση και το ένστικτό τους θα τους οδηγήσει, πως δε μας έχουν ανάγκη…Σήμερα όμως η Εξελικτική Ψυχολογία έχει αποδείξει πως όλες αυτές οι απόψεις είναι λανθασμένες, και μάλιστα οι μελέτες βασίζονται στις ομοιότητες των ανθρώπων με τα ζώα. Άρα μία κοινωνία αντιγράφει τον τρόπο συμπεριφοράς προς τα ζώα και προς τους ανθρώπους της, μας εξηγεί η Εξελικτική Ψυχολογία. 

Η Κοινωνική Πολιτική αφορά και τους δυο, την καλυτέρευση συνθηκών όλων των μελών της κοινωνίας, ειδικότερα εκείνων που χρήζουν βοηθείας, κατατάσσοντάς τους στις ευπαθείς ομάδες και αυτό γιατί δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και να είναι αυτάρκεις για κάποιο διάστημα της ζωής τους ή και όλο, παρόλο που μπορούν να συμβάλλουν στην κοινωνία με την ύπαρξή τους και μόνο. Έτσι είναι τα παιδιά, τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, ένας καρδιοπαθής που δεν μπορεί να εργαστεί όπως κάποιος άλλος, ένα ζώο, που χωρίς τον άνθρωπο δε μπορεί να αυτοσυντηρηθεί ούτε να προστατευτεί, κι όμως ανήκει στην κοινωνία μας, γιατί εμείς το φέραμε και το εναποθέσαμε κάπου κοντά στον άνθρωπο. 

Όσο μεγαλύτεροι είμαστε, τόσο περισσότερες εμπειρίες έχουμε, και τόσο πιο ικανοί είμαστε να αλλάξουμε τον κόσμο μας προς το καλύτερο, πάντα όμως σε ισορροπία με το νέο άτομο και την αγνότητα της απειρίας του, που ήρθε όπως όλοι μας με τη γνώση της ψυχής του να μεταφέρει μηνύματα για μία καλύτερη ζωή. Ας ακούσουμε λοιπόν και το παιδί μέσα μας και ας εξελιχτούμε όλοι μαζί κοινωνικά, για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.

 

Φλώρα Μυρσαλιώτου

Εκπαιδευτική και Εργασιακή Ψυχολόγος

 

8/10/2019

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2019 21:04

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online