Κοινωνικοπολιτική ανάλυση. ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΣΤΟ ΠΑΛΑΝΗΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ.

Κατερίνα Καράμπελα

Κατερίνα Καράμπελα.

 

 

 

 

 

 

 

Η ανάλυση του Άρη στον Ζυγό και οι δυσκολίες των όψεων με Πλούτωνα και Κρόνο,  δεν είναι και τόσο απλή, πρέπει να μεταφράσουμε τον Άρη με δύο τρόπους, θα μπορούσαμε και με περισσότερους. 

Το 19ο αιώνα πολλοί είπαν δεν μπορεί οι αρχαίοι Έλληνες να επινόησαν έναν τόσο σκληρό και πολεμοχαρή θεό. Όπως όλοι ξέρουμε οι θεοί του Ολύμπου είχαν τις αδυναμίες τους. Διφορούμενη λοιπόν ήταν και η προσωπικότητα του αρχαίου θεού Άρη. Σε πολλές τραγωδίες έχουμε την εξής πλοκή, διάπραξη ύβρεως δηλαδή υπεροπτική συμπεριφορά, που δημιουργεί τελικά μια εμπόλεμη κατάσταση και στο τέλος όπως ξέρουμε απονέμεται δικαιοσύνη. 

Σε όλα αυτά τα επικίνδυνα παιχνίδια είναι πάντα ορατή η συμμετοχή του Άρη και πάντα ότι αφορά την εμπόλεμη κατάσταση. Ο Άρης αντιπροσωπεύει τον εκτροχιασμό και τον «πόλεμο», την βία και την ορμή. Η ανάλυση του ονόματος του Άρη [ πηγή ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ] είναι το υπερθετικό, ουσιαστικό, το σήκωμα, η ανύψωση, μεταφορικά η εναντίωση και τέλος η αναζήτηση του ιδανικού που προκύπτουν οι έριδες και ο πόλεμος. Αντίθετα ο θεός του πολέμου είναι η γενεσιουργός  αιτίας αντιπαλότητας. 

00a1a361.jpg

 

Ο Άρης στην ανώτερη μορφή του πολεμά για ιδεώδη, για αξίες, για ανώτερα ιδανικά με την ίδια όμως ορμή και δυστυχώς με την ίδια σκληρότητα. Ο Θεός του πολέμου είναι η κατώτερη μορφή και εκφράζει πολύ περισσότερο τους εμφύλιους πολέμους ή των υπέρμετρο ανταγωνισμό για την πρωτιά, με την ίδια σκληρότητα αλλά πολλές φορές αλλά με πλάγια μέσα ή διαπραγματεύσεις. Κάτω όμως από συνθήκες πίεσης. Δεν αντέχουμε την κατά μέτωπο επίθεση και αυτό περιορίζει τις όποιες δραστικές κινήσεις θα μπορούσαμε να κάμουμε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ανοίγουμε τα κιτάπια μας να βρούμε νόμους, συμφωνίες, διεθνές δίκαιο κτλ. για να αντικρούσουμε το ψυχρό συμφέρον ή την τάση επεκτασιμότητας των αντιπάλων μας.  [βλέπε Άρη στον Ζυγό]. 

Ο Πλούτωνας εδώ είναι στην πιο δύσκολη μορφή του και ο Κρόνος στην θέση του άλλα υπερβολικά πιεσμένος από τον Πλούτωνα, δηλαδή μια έκρυθμη κατάσταση χωρίς δρόμο διαφυγής. Όταν λοιπόν δεν υπάρχει κάτι να αποσυμπιέσει μια κατάσταση οι αντιδράσεις είναι πιο σκληρές, άρα η εξουσία όποια και αν είναι αυτή, είτε προ έρχεται  από εξωτερικούς για την χώρα παράγοντες ή εσωτερικούς θα δράσει και η «μάχη» θα είναι ανεξέλεγκτη. Αυτό βέβαια λειτουργεί και σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουμε πολλά παραδείγματα από την παγκόσμια πολιτική και κοινωνική σκηνή π.χ. την οικονομική κρίση, την διεκδίκηση φυσικού υπόγειου πλούτου, μυστικές συνομωσίες για επικράτηση οικονομικών συμφερόντων όπως λέγετε συχνά «ελίτ» που εξουσιάζουν ολόκληρες χώρες. Ας μην ξεχνάμε και γεωφυσικά φαινόμενα. 

Για αυτό θα πρότεινα να μην νιώθουμε εγκλωβισμένοι, έχουμε εξόδους διαφυγής και εκτόνωσης. Η πνευματικότητα είναι μία από αυτές.

Κατερίνα Καράμπελα.

 

2/11/2019

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online