ΚΥΨΕΛΗ:Η Ιστορική γειτονιά με τις αντιφάσεις.

Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σου έχει συμβεί μια συνηθισμένη διαδρομή, μια πρόσκληση ανάμεσα σε άλλες, η επιλογή μιας συνάντησης-εκδήλωσης που έκανες να σου αλλάξει τη μέχρι τώρα οπτική σου;

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019 μια εκδήλωση για την Κυψέλη απ' το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου της, σ' ένα εξαιρετικά ζεστό και φιλόξενο χώρο του θεάτρου  "Τόπος Αλλού" στην οδό Κεφαλληνίας 17, όπου παραβρέθηκα και με έκανε να δω με άλλη οπτική την Κυψέλη, να θέλω να την περπατήσω, να σταθώ, να θαυμάσω την αρχιτεκτονική διατηρητέων μέχρι σήμερα κτιρίων ,να  βρεθώ για καφέ στο πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη, να μάθω για την περιοχή αυτή πράγματα που μέχρι σήμερα  δε γνώριζα, που είναι άξια θαυμασμού, τόσο από ιστορικής πλευράς αλλά και γενικότερα.

Η άρτια αυτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με σκοπό να υπογραμμιστεί η πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής και να συζητηθούν οι πιθανότητες ανάπτυξης και επίλυσης των κρίσιμων ζητημάτων που σήμερα αντιμετωπίζει.

Οι ομιλίες τόσο της Επικοινωνιολόγου – δρ. Κοινωνικής Ψυχολογίας κας Σταματίνας Ιωαννίδου όσο και του Πολιτικού Μηχανικού κ. Λέανδρου Σλάβη ήταν πολύ καλές και κατατοπιστικές.

Ο δημοσιογράφος- συγγραφέας Κωνσταντίνος Μαργαρίτης σε ρόλο συντονιστή μας εντυπωσίασε.  Νίκησε τον πανδαμάτορα  χρόνο με τον μεστό και περιεκτικό του λόγο.

Η Κυψέλη κατέχει την 16η θέση ανάμεσα στις 50 πιο κουλ γειτονιές του κόσμου!

Την δεκαετία του 1960  είχε έντονη νυχτερινή ζωή με πολλά θέατρα που υπάρχουν ακόμα, κινηματογράφους, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα.

Είκοσι χρόνια αργότερα, το 1980 παρατηρείται μια μετακίνηση κατοίκων της περιοχής στα βόρεια προάστια της Αθήνας.

Πόσα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε μέχρι σήμερα, έχετε αναρωτηθεί;

Κυψέλη, μια γειτονιά που δεν κοιμάται ποτέ, που ακόμα και σήμερα διατηρεί πόλο έλξης για την ευρύτερη περιοχή της Αττικής, τόσο λόγω των θεατρικών σκηνών που βρίσκονται εκεί, αλλά και άλλων στοιχείων που την κάνουν μοναδική, αποπνέοντας ένα άρωμα πολύχρωμο, αριστοκρατικό, πολυπολιτισμικό!

Ένα αρνητικό σημείο το οποίο πρέπει να υπογραμμιστεί είναι ότι δεν συμπεριλαμβάνεται ολόκληρη η περιοχή στον χάρτη του Δήμου Αθηναίων όπως συμβαίνει με ανάλογες περιοχές σε χάρτες πόλεων της Ευρώπης.

Παρ' όλα αυτά διαπιστώνουμε ότι αρχίζει να αποκτά και πάλι την χαμένη της αίγλη!

Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος-Ραδιοφωνική Παραγωγός

Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

 

 

25/11/2019

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019 22:05

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online