Αναβλητικότητα....

lifespeed.gr


Δημήτρης Τσέλιος Σύμβουλος Προσωπικής & Επαγγελματικής Ανάπτυξης

 

 

 

 

 

Αναβλητικότητα είναι να γνωρίζουμε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι, αλλά να μην αναλαμβάνουμε δράση να το κάνουμε. Και γιατί δεν αναλαμβάνουμε δράση; Η απάντηση είναι απλή: σε κάποιο επίπεδο, πιστεύουμε ότι τη δεδομένη στιγμή η δράση θα προκαλέσει περισσότερο πόνο απ’ ότι η αναβολή. 

Οι ψυχολόγοι συμφωνούν ότι:

Όλες οι πράξεις των ανθρώπων αποσκοπούν στο να αποφύγουν τον πόνο και να αποκτήσουν την ευχαρίστηση. 

Σας έχει τύχει όμως να αναβάλλετε κάτι για τόσο πολύ καιρό, ώστε ξαφνικά να νιώσετε μία έντονη πίεση να το κάνετε για να τελειώνετε; Τι συνέβη σε αυτή την περίπτωση; Αντιστρέψατε τη σχέση μεταξύ του πόνου και της ευχαρίστησης. Ξαφνικά η άρνηση να αναλάβετε δράση έγινε πιο επώδυνη από την αναβολή. Ο πόνος έγινε σύμμαχός σας!! Αν συνδέσετε ένα έντονο αίσθημα πόνου με οποιοδήποτε συμπεριφοριστικό ή συναισθηματικό μοτίβο, θα αποφεύγετε πάση θυσία να ενδίδετε σε αυτό. Χρησιμοποιώντας αυτή τη γνώση, μπορείτε να αξιοποιήσετε τη δύναμη του πόνου και της ευχαρίστησης για να αλλάξετε τα πάντα στη ζωή σας. 

Όσο και αν θέλουμε να πιστεύουμε ότι καθοδηγούμαστε από τη λογική μας, στις περισσότερες περιπτώσεις η πραγματική κινητήρια δύναμη είναι τα συναισθήματα μας – οι αισθήσεις που συνδέουμε με τις σκέψεις μας. 

Για να διαρκέσει μια αλλαγή, πρέπει να συνδέσουμε την παλαιά συμπεριφορά μας με τον πόνο και τη νέα με την ευχαρίστηση και να καλλιεργήσουμε αυτόν τον συσχετισμό μέχρι να παγιωθεί. Η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να μάθουμε το νου, το σώμα και τα συναισθήματά μας να συνδέουν τον πόνο και την ευχαρίστηση με οτιδήποτε επιλέξουμε. Αλλάζοντας τους συσχετισμούς του πόνου και της ευχαρίστησης, μπορούμε να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας άμεσα!! Αν θέλουμε να αναλάβουμε τον έλεγχο της ζωής μας, αρκεί να συνδέσουμε τις συμπεριφορές που θέλουμε να διακόψουμε με ένα αίσθημα πόνου τόσο έντονο, ώστε πλέον να μην τις σκεφτόμαστε καν. 

Γιατί για τους περισσότερους ανθρώπους η πλάστιγγα γέρνει προς την μεριά της αναβλητικότητας; Γιατί το βραχυπρόθεσμο αίσθημα του πόνου από την στέρηση είναι εντονότερο από το μακροπρόθεσμο αίσθημα της ευχαρίστησης που θα ένιωθαν. Να θυμάστε ότι αν επιθυμείτε να πετύχετε κάτι αξιόλογο και να εξασφαλίσετε ένα μακροπρόθεσμο αίσθημα ευχαρίστησης, θα πρέπει πρώτα να υπερβείτε και να νικήσετε τον βραχυπρόθεσμο πόνο.

 

 

Δημήτρης Τσέλιος
Σύμβουλος Προσωπικής 
& Επαγγελματικής Ανάπτυξης.
Ιδρυτικό Μέλος του Συλλόγου Συμβουλευτικής
Coaching & Mentoring Ελλάδος

 

3/12/2019

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2019 21:04

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online