Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανδρέας Ζαχαράτος: Ότι εσύ κοιτάζεις,εγώ το Βλέπω....

Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Ανδρέας Ζαχαράτος  γεννήθηκε στην Αθήνα όπου εργάζεται ως  Διευθυντής Φωτογραφίας. Παράλληλα με την δουλειά του στον Κινηματογράφο και την Τηλεόραση  Ε.Ρ.Τ  Α.Ε  ασχολείται με την Καλλιτεχνική Φωτογραφία έχοντας  πραγματοποιήσει  31 εκθέσεις φωτογραφίας σε Ελλάδα και Ευρώπη με τις φωτογραφικές ενότητες  THE GREEK ICON- JAZZ MOMENTS -MANI BY STONE & TIME -SWEET SPEAK OF NATURE-THE OTHER GREECE -THIS LAND THIS BEAUTY.
Μέλος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας  (1985-2006 )
Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής λέσχης LEICA & της φωτογραφικής κοινότητας X-Photographers FUJIFILM Hellas.

Φωτογραφίες του έχουν  βραβευτεί σε Ελλάδα & Ευρώπη.

Έχει εκδώσει τρεις Μονογραφίες:
 
 The GREEK ICON   Εκδόσεις ΤΟΠΟΣ 2018
 JAZZ MOMENTS    Εκδόσεις ΤΟΠΟΣ 2015
 ΜΑΝΗ ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ & ΧΡΟΝΟ Εκδόσεις ΔΕΣΜΟΣ 2014. 

 

Με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας  που παρουσιάστηκε με τίτλο "THE GREEKICON" στην  iFocus Gallery από 8 έως 18 Νοεμβρίου 2019 στην Αθήνα,συναντήσαμε τον βραβευμένο φωτογράφο Ανδρέα Ζαχαράτο και σας παραθέτουμε αυτούσια τη συνέντευξη που μας παραχώρησε για τους αναγνώστες του lifespeed.gr.

                 

Α.Κ:      Ποια ήταν η αφορμή για την πρώτη σας έκθεση και παρακολουθώντας την πορεία σας με επιτυχία φτάσατε στην τριακοστή;

 Α.Ζ:        Ξεκινώντας τη φωτογραφική μου πορεία το 1978 ,έχοντας πάντα στον ώμο μου μία φωτογραφική μηχανή, παρατηρούσα και φωτογράφιζα  αυτά τα οποία με ενδιέφεραν γύρω μου , τους ανθρώπους  και το περιβάλλον τους. Ξέρετε,στα πρώτα σου βήματα προσπαθείς με τη γνώση, τις επιρροές που παίρνεις με τη συνεχή παρατήρηση & ασταμάτητη κίνηση στο δρόμο να  δημιουργήσεις ένα δικό σου προσωπικό στυλ  αντιμετωπίζοντας  τον κόσμο που βρίσκεται μπροστά σου σαν μία πρόκληση. Έτσι άρχισα να βρίσκω τα δικά μου πατήματα, άρχισα να βρίσκω το δικό μου τρόπο έκφρασης, ξέρετε καμία φωτογραφία από αυτές που έχω βγάλει όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει φύγει μέσα από το μυαλό μου. Δουλεύοντας διάφορες θεματικές ενότητες έρχεται κάποια στιγμή η ώρα να δείξεις τη φωτογραφική σου δουλειά στο κοινό. Έτσι λοιπόν και εγώ ξεκίνησα το 1993 να έχω αυτή την ανάγκη να δείξω την πρώτη μου φωτογραφική δουλειά. Μάζεψα λοιπόν το μυαλό μου, έβαλα κάτω τα αρνητικά μου, διέκρινα μέσα από τη φωτογραφική μου δουλειά έως τότε το πρώτο προσωπικό μου ύφος και έτσι ξεκίνησε η όμορφη περιπέτεια των εκθέσεων. Συνεχίζω να λέω μέχρι τώρα στους μαθητές  και στους φίλους που ασχολούνται με την τέχνη αυτή  ότι ο φωτογράφος πρέπει να έρθει αντιμέτωπος με το κοινό ,πρέπει να δείξει τη δουλειά του, να προβληματίσει το κοινό και να δεχτεί την κριτική του κοινού. Μόνο έτσι γίνεσαι καλύτερος, προχωράς μέσα από την έκθεσή σου στο κοινό.  Μέχρι σήμερα μετά από 31 ατομικές εκθέσεις, πιστεύω ότι αυτός είναι ο σωστότερος τρόπος.

 

 Α.Κ:      Πότε είναι έτοιμος ένας φωτογράφος να εκθέσει τα έργα του; Υπάρχουν κάποια στάδια που πρέπει να έχουν προηγηθεί;

Α.Ζ:          Συναισθήματα , απόψεις , θέσεις ,επιρροές & οι  γνώσεις ενός φωτογράφου κατατίθενται στο κοινό μέσω των φωτογραφιών του που εκτίθενται .  Όταν αισθανθώ ότι μία θεματική ενότητα έχει κλείσει για μένα τότε ξεκινάω τη διαδικασία . Εκτυπώνω δείγματα  της θεματικής  και αρχίζω  να διαλέγω ή να απορρίπτω  . Η αίσθηση του ότι είσαι έτοιμος να εκθέσεις τον εαυτό σου μέσω των φωτογραφιών σου στο κοινό ,εξαρτάται κατά πολύ από τη σχέση  του εαυτού σου  με την τέχνη αυτή δηλαδή κυριολεκτικά τι ζητάς από την φωτογραφία. Η φωτογραφία με διαμορφώνει εμένα τον ίδιο όπως διαμορφώνει και το κοινό. Πρέπει πρώτα το θέμα να έχει ωριμάσει μέσα σου, βλέπεις το υλικό σου ξανά και ξανά, συνειδητοποιείς ότι το υλικό σου έχει ολοκληρωθεί σε ένα μεγάλο σημείο, προσέχεις το πώς θα παρουσιάσεις το θέμα σου και τότε ξεκινάει μία  διαδικασία θα έλεγα δημιουργική, σύνθεσης και απόρριψης . Στις πρώτες εκθέσεις μου μη έχοντας τη συμβολή ένός επιμελητή-τριας  μπορώ να σας πω ότι η δυσκολία ήταν μεγάλη, ο επιμελητής-τρια  είναι πάντα ένα τρίτο μάτι για αυτό που θες να εκθέσεις, είναι ένας κριτής που βλέπει αρχέγονα τη φωτογραφία, το αποτέλεσμα της φωτογραφίας δεν έχει παρεμβληθεί μέσα του το συναίσθημα του φωτογράφου, η στιγμή που επέλεξε ο φωτογράφος και  ο εγκεφαλικός κόσμος του φωτογράφου, για αυτό είναι και ο καλύτερος κριτής.  Στις τελευταίες μου εκθέσεις-εκδόσεις τα τελευταία 10 χρόνια ευτύχησα να έχω τη συμβολή της φωτογράφου Τζένης Λυκουρέζου ως επιμελήτρια των εκθέσεων  και των μονογραφιών μου . Δεν είναι εύκολο να συνεργαστείς με μία επιμελήτρια  αν δεν γνωρίζει το ύφος σου, να έχεις συζητήσει μαζί της και να έχει καταλάβει τι ακριβώς θέλεις να εκφράσεις . Έτσι και το THE GREEK ICON στήθηκε με κόπο και αγάπη όσον αφορά  τη μονογραφία που κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία και την έκθεση φωτογραφίας που έγινε το Νοέμβριο του 2019 στην iFocus Gallery στην Αθήνα. Αισθάνομαι ότι επιτελέσαμε το φωτογραφικό μας έργο σωστά και δώσαμε στον θεατή τα θέλω μου.  Θέλω να χαίρεται να γελά να προβληματίζεται να αφυπνίζεται να αισθάνεται την αγωνία της δικιάς μου φωτογραφικής στιγμής, να γίνεται συμμέτοχος και ενεργός.

 00a13a53.jpg

 Α.Κ:     Πως μπορεί να προσεγγίσει ένας καλλιτέχνης φωτογράφος το ευρύ κοινό;

Α.Ζ:     Όπως προσεγγίζω την τέχνη της  φωτογραφίας έτσι προσεγγίζω το κοινό  με σεβασμό με ειλικρίνεια με κατάθεση ψυχής μέσα από το φωτογραφικό μου φακό  αφουγκραζόμενος αυτό που συμβαίνει μπροστά μου αυτό που μου δίνει ο κόσμος και το περιβάλλον  του. Καταρχάς η  προσωπική μου μάτια θέλω να είναι ειλικρινής ,καθαρή και ευθεία απέναντι στο κοινό που θα δει τις φωτογραφίες μου.Η δικιά μου έκφραση μέσω της φωτογραφικής εμουλσιόν δεν είναι άλλη από τις επιρροές που παίρνω από τον περίγυρό μου  και μέσα από τα δικά μου φίλτρα,  το συναίσθημα, τη γνώση, τις εμπειρίες ,την πολιτική θέση, το ταλέντο και το βλέμμα συνθέτω ένα φωτογραφικό έργο. Η σχέση τώρα του κοινού με το φωτογράφο ποια πρέπει να είνα;  Το κοινό δεν χρειάζεται να έχει κάποια ιδιαίτερη μόρφωση, του αρκεί το ένστικτό του, οι εμπειρίες του από τη ζωή ώστε ένα φωτογραφικό έργο  να το αγγίξει, να το προβληματίσει, να το αφυπνίσει, να το κάνει χαρούμενο και συνειδητό.  Αυτός είναι ο σκοπός ο δικός μου .

 Α.Κ:    Με αφορμή την τελευταία έκθεση φωτογραφία σας με τίτλο 'THE GREEKICON', ποια είναι για σας "φωτογραφικά" η Ελλάδα;

Α.Ζ:    Από το 1979 που έχει ξεκινήσει αυτή η θεματική ενότητα χωρίς να το γνωρίζω ότι θα καταλήξει στο THE GREEK ICON ,γυρνώντας όλη την Ελλάδα με τις φωτογραφικές μηχανές κρεμασμένες στον ώμο μου δεν έχω παρατηρήσει αλλαγές στη χώρα μου. Μπορεί να πέρασαν πολλά χρόνια και τελευταία δύσκολα οικονομικά χρόνια αλλά όταν έρχεσαι σε επαφή με τους ανθρώπους και με το ελληνικό τοπίο,όταν εμβαθύνεις στα συναισθήματα που σου δημιουργούν οι άνθρωποι της υπαίθρου και της πόλης βλέπω ότι δεν υπάρχουν πολλές διαφορές του τότε με το τώρα.Ο τρόπος που πλησιάζω τους ανθρώπους και το περιβάλλον τους είναι ο τρόπος που θα ήθελα οι θεατές να πλησιάζουν την έκθεση μου.
Ήταν μεγάλη πρόκληση για μένα να δείξω την Ελλάδα μέσα από ασπρόμαυρους τόνους. Το THE GREEK ICON ήταν ένα ταξίδι  που κράτησε κοντά τριάντα χρόνια, ένα ταξίδι που έκρινε εμένα προσωπικά ,τον εαυτό μου απέναντι στην τέχνη που υπηρετώ και έβαλε το έργο μου σε κρίση των απλών  ανθρώπων αυτής της χώρας .Πιστεύω ότι με τον τρόπο μου και από την ανταπόκριση του κόσμου  το THE GREEK ICON   πέτυχε το στόχο του.

 

Α.Κ:    Έχετε κάποιο μότο στη ζωή σας;

Α.Ζ:    2 μότο:

1 ) Αγάπη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

2)Ότι εσύ κοιτάζεις,εγώ το Βλέπω.

 

Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος-Ραδιοφωνική Παραγωγός

Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

 

13/12/2019

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019 20:13

Τελευταία άρθρα από τον/την Αριστέα Κοντόζογλου