ΑΝΝΑ ΣΩΤΡΙΝΗ: Κάθε ποίημα για μένα είναι ένας πνευματικός τοκετός

Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος

 

 

 

 

Η Άννα Σωτρίνη είναι συγγραφέας, ποιήτρια, αλλά και σκηνοθέτης  θεατρικών κειμένων και μη, έχει ασχοληθεί από το 1994 με τη δραματουργική επεξεργασία, τη σκηνοθεσία και το σχεδιασμό φωτισμών, μίας μεγάλης γκάμας λογοτεχνικών, κυρίως, κειμένων που περιλαμβάνει από τη σκηνική μεταφορά του «Λάμπρου» του Διονύσιου Σολωμού μέχρι το «Πιτσιμπούργκο» της Σώτης Τριανταφύλλου και το «Μπλοκ Ιχνογραφίας» του Κώστα Καρτελιά.

 

 Έχει σχεδιάσει τους φωτισμούς για τις παραστάσεις της, αλλά και  για παραστάσεις τρίτων, όπως στο θέατρο Αθηναΐς ,το Μέγαρο Μουσικής και αλλού.

 Είναι καθηγήτρια υποκριτικής και αυτοσχεδιασμού στη δραματική σχολή Βεάκη.

 Είναι η τρίτη συνεργασία της με τον Θεοδόση Πελεγρίνη, το 2017 με την «Αυτοβιογραφία» στο ίδρυμα Θεοχαράκη , πέρσι με το «Τρύπιο βαρέλι» στο θέατρο Αλκμήνη και φέτος στο «Μην πυροβολείς τα σπουργίτια» σε μία προσπάθεια έρευνας έργων που ενέχουν τη φιλοσοφική σκέψη στο περιεχόμενό τους.

 

Βρεθήκαμε  στο Παγκράτι στον φιλόξενο χώρο της δραματικής σχολής Βεάκη παρακολουθώντας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πρόβα της θεατρικής παράστασης που θα ανέβει στο θέατρο Αλκμήνη με  τίτλο «Μην πυροβολείς τα σπουργίτια» και θα κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020 στις 21:00. Σε ένα διάλειμμα συζητήσαμε με την σκηνοθέτη της παράστασης κυρία Άννα Σωτρίνη και σας παραθέτουμε αυτούσια τη συζήτηση-συνέντευξη που μας παραχώρησε για τους αναγνώστες του lifespeed.gr.

 


Α.Κ: Διαβάζοντας το βιογραφικό σας διαπιστώνουμε ότι συνεργάζεστε με τον κύριο Πελεγρίνη για τρίτη φορά...

 

Α.Σ:  Ναι, είναι μία ευτυχής συγκυρία. Για αρκετά χρόνια η σκηνοθετική μου ενασχόληση ήταν  με κείμενα κυρίως λογοτεχνικά και η προσπάθειά μου να τα δω να παρίστανται επιτυχώς στη σκηνή με είχε απορροφήσει. Ο κ. Πελεγρίνης βάζει στο αμιγώς θεατρικό κείμενο την ιδέα της φιλοσοφίας και αυτό ήταν μια πρόκληση για μένα. Πώς γίνεται η φιλοσοφία να  «ανεβαίνει» επί σκηνής με στόχο να φτάσει απλά και κατανοητά στους θεατές; Η φόρμα της «γκρίζας κωμωδίας» βοήθησε σε αυτό το από κοινού εγχείρημα. Είναι κατά κάποιο τρόπο, ένας δεύτερος κύκλος που ανοίχτηκε για μένα σε σχέση με την θεατρική έκφραση και η εξαιρετική συνεργασία μου με τον κ. Πελεγρίνη την υπογραμμίζει.

 


Α.Κ: Μιλήστε μας για το δεύτερο θεατρικό έργο απ' την τριλογία ΜΑΚΗΣ – ΛΑΚΗΣ  του Θεοδόση Πελεγρίνη με τίτλο "Μην Πυροβολείς τα Σπουργίτια"

 

Α.Σ: Αν το πρώτο έργο, το «Τρύπιο Βαρέλι» διαπραγματευόταν την πλήξη στην καθημερινότητα, το «Μην πυροβολείς τα σπουργίτια» έχει να κάνει με την εκδίκηση και την ματαίωση. Ένα «θέατρο μέσα στο θέατρο». Με αφορμή το ανέβασμα μιας παράστασης, του «Βασιλιά Ληρ», ξεδιπλώνονται οι σχέσεις των ηρώων με τον απωθημένο θυμό τους και την ανάγκη τους για εξουσία και επιβολή.  Μου θυμίζει τη φράση «οι άνθρωποι έχουν πεθάνει στα σαράντα και απλά δεν το γνωρίζουν». Αφορά λοιπόν και την αναμόχλευση των νεανικών ονείρων τους, όπως επίσης και την αντίστιξη ανάμεσα σε δύο γενιές σε σχέση με την ματαίωση. Το τελευταίο προκύπτει με την παρουσία μιας νεαρής κοπέλας που λειτουργεί καταλυτικά τόσο στη σχέση των δύο μεσήλικων ανδρών, όσο και στην ίδια της τη ζωή. Όλα αυτά σαν ένα παιχνίδι ψυχολογικής ισορροπίας και επιβίωσης που αποκαλύπτει την ίδια μας τη ζωή ως φάρσα.

 


Α.Κ: Τι είναι αυτό που σας κάνει να πείτε το ναι για να αναλάβετε τη σκηνοθεσία μιας θεατρικής παράστασης;

 

Α.Σ: Το ίδιο το κείμενο. Από τη στιγμή που θα μου δημιουργήσει μια κυρίαρχη εικόνα αισθάνομαι την  ανάγκη να την υπερασπιστώ.

 


Α.Κ: Παρακολουθώντας τη δουλειά σας έχουμε δει ότι παράλληλα με τη σκηνοθεσία σχεδιάζετε και τους φωτισμούς σε όλες τις παραστάσεις που έχετε αναλάβει μέχρι και σήμερα. Γιατί το κάνετε αυτό;

 

Α.Σ: Είναι αυτό που σας είπα και πριν. Η κυρίαρχη εικόνα. Ούτε ο λόγος ούτε τα συναισθήματα μου φτάνουν, ούτε η ανάλυση και ο στοχασμός πάνω στο κείμενο. Όλα αυτά εγώ τα βλέπω με εικόνες, έτσι λειτουργώ, και η εικόνα έχει ατμόσφαιρες. Εκεί έρχεται το φως να συνδράμει στην ολοκλήρωση της πρότασής μου. Είναι η μισή μου σκηνοθεσία και γι’ αυτό τον λόγο θέλω να έχω τον έλεγχό της.

 


Α.Κ: Σε μια κουβέντα μας , είχατε πει ότι η μισή σκηνοθεσία είναι το φως...

 

Α.Σ: Ναι, είναι το φως και η συνεργασία με τους ηθοποιούς. Παράσταση με μία λάμπα ή ένα κερί γίνεται, χωρίς ηθοποιούς ποτέ.  Το θέατρο είναι ο λόγος και ο ηθοποιός. Ο σκηνοθέτης είναι εφεύρημα του 20ου αιώνα, όπως και ο φωτιστής. Όταν όμως πλέον έχουμε την πολυτέλεια να αξιοποιήσουμε αυτές τις ειδικότητες και η τεχνολογία  προσφέρει καταφύγιο στη φαντασία μας γιατί να μην το εκμεταλλευτούμε; Πάντως το θέατρο είναι η μαγεία του λόγου και η ερμηνεία των ηθοποιών. Είχα δει πριν χρόνια μία παράσταση του Πήτερ Μπρουκ, που το φως του ήταν όλο κι όλο μια ηλεκτρική λάμπα. Κι όμως, ήταν τόσο καταλυτική η εικόνα στα μάτια μου ως θεατή σε σχέση με το θέμα, που οτιδήποτε άλλο θα έμοιαζε ανόητη φλυαρία. Η εικόνα του Μπρουκ  μέσα στην απόλυτη λιτότητά της νομίζω ότι αποτέλεσε οδηγό για μένα σε σχέση με τη θέση μου μέσα στο θέατρο.

 


Α.Κ: Εκτός από σκηνοθέτης  είστε και ποιήτρια. Ετοιμάζετε  κάτι αυτό τον καιρό;

 

Α.Σ: Η αλήθεια είναι ότι όλο και κάτι γράφω. Κάθε ποίημα για μένα είναι  ένας πνευματικός τοκετός. Δεν περνάω καλά όταν γράφω, μέχρι να βάλω με σιγουριά και την τελευταίο λέξη-νότα. Την  ποίηση, το θέατρο, την τέχνη γενικότερα την βλέπω σαν μια παρτιτούρα που χρειάζεται ρέκτες για να αναδειχθεί. Δηλαδή Εραστές της Τέχνης.

 


Α.Κ: Έχετε κάποιο μότο στη ζωή σας;

 

Α.Σ: Παραδόξως έχω. Είναι η φράση του Σάμιουελ Μπέκετ που λέει: «Αυτό, λέγε αυτό. Χωρίς να ξέρεις ποιο». Έχει πολλαπλές αναγνώσεις, ας διαλέξει κάποιος τη μία που θα του ταιριάζει.

 
 

«Μην Πυροβολείς τα Σπουργίτια»

 του Θεοδόση Πελεγρίνη

Θέατρο «Αλκμήνη»

Αλκμήνης 8-12

Κάτω Πετράλωνα

 

Ερμηνεύουν οι: Θεοδόσης Πελεγρίνης, Γιάννης Παπαθύμνιος, Κατερίνα Κωνσταντίνου

Σκηνοθεσία: ¨Αννα Σωτρίνη

Σκηνικά- Κοστούμια: Πάγια Βεάκη

Μουσική- Video art: Ευάγγελος Κάλλοου

Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Μπιμπή

Παραγωγή: Ατρειδών Κύκλος

Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού

Από Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020 στις 21:00 και κάθε Πέμπτη.

 

 

Αριστέα Κοντόζογλου

 

Δημοσιογράφος-Ραδιοφωνική Παραγωγός

Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

 

 

8/12/2020

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2020 21:40

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online