Στεφανία Σουλή: Οι καλοί γονείς και το καλό σχολείο είναι τα φτερά του ανθρώπου!

Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Βρεθήκαμε στο κέντρο της Αθήνας επί της οδού Ελ. Βενιζέλου(Πανεπιστημίου) 61 και επισκεφτήκαμε την κυρία Στεφανία  Σουλή όπου μας δέχτηκε εγκάρδια για μία συζήτηση-συνέντευξη για τους αναγνώστες του lifespeed.gr με αφορμή την επανέκδοση του εξαιρετικού βιβλίου της με τίτλο »Αθέατη Βία-Η αγάπη δεν πρέπει να πονάει», ένα βιβλίο που θα σας συγκλονίσει διαβάζοντάς το αλλά και αποτελεί έναν οδηγό χρήσιμο αυτοβοήθειας για κάθε γυναίκα.

Σας παραθέτουμε αυτούσια τη συζήτηση-συνέντευξη που μας παραχώρησε.

       Α.Κ: Τι στάθηκε αφορμή για την  συγγραφή του βιβλίου σας «Αθέατη Βία-Η αγάπη δεν 

       πρέπει να πονάει « ; 

Σ.Σ: Από το 2003 μέχρι και το 2009 – παράλληλα με τη μαχόμενη δικηγορία-  εργάστηκα και ως νομικός σύμβουλος σε δύο συμβουλευτικά κέντρα για γυναίκες - θύματα βίας που λειτουργούσε η (τότε) Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων. Εκείνα τα χρόνια υπήρχαν μόνο δύο συμβουλευτικά  κέντρα στην Αθήνα και στον Πειραιά και το ΚΕΘΙ (Κέντρο Ερευνών για θέματα Ισότητας) που είχε έδρα στο κέντρο της Αθήνας και ήταν Πρότυπο συμβουλευτικό κέντρο. Συχνά επικοινωνούσαν μαζί μας άνθρωποι που ζούσαν εκτός του Νομού Αττικής, συνήθως συγγενείς και φίλοι των θυμάτων και ζητούσαν να μάθουν εάν υπήρχε κάποιο βιβλίο που θα μπορούσε να βοηθήσει τα θύματα ή αυτούς- στην προσπάθειά τους να σώσουν τα θύματα. Καθημερινά μιλούσαμε στο τηλέφωνο με γυναίκες -θύματα  που ζούσαν πολύ μακριά και δεν μπορούσαν να έρθουν σε προσωπικό ραντεβού μαζί μας. Από πολύ νωρίς συνειδητοποίησα την ανάγκη να γραφτεί ένας Οδηγός και άρχισα να καταγράφω τις περιπτώσεις που αντιμετώπιζα.  

Α.Κ: Στην παρουσίαση της νέας έκδοσης της Αθέατης Βίας που έγινε στο Polis Art Café την  20η Νοεμβρίου 2019, διαπιστώσαμε ότι στο πάνελ των ομιλητών ήταν μόνο άντρες. Γιατί αυτό;  

Σ.Σ: Είχα την τιμή και την χαρά να μιλήσουν για το βιβλίο μου εξαίρετοι επιστήμονες. Όσο αφορά το θέμα της συντροφικής βίας τις γυναίκες, άλλο τόσο αφορά και τους άντρες.

 

00a17a61.jpg

 

 

Α.Κ: Διαβάζοντας τα τελευταία στατιστικά της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, διαπιστώνουμε ότι τα περιστατικά της ενδοοικογενειακής βίας είναι ιδιαίτερα αυξημένα.  Τι έχει συντελέσει σε αυτό; 

Σ.Σ: Η άσκηση βίας μέσα στην οικογένεια είναι μία παλαιά ιστορία. Μία ιστορία σκοτεινή που δύσκολα έρχεται στο φως. Η έλλειψη μαρτύρων καθιστά τη βία ΑΘΕΑΤΗ και για αυτό δύσκολο να αποδειχθεί. Μπορεί, ο απλός κόσμος να διαβάζει τα νούμερα και να εντυπωσιάζεται αλλά δυστυχώς αυτά τα νούμερα είναι ένα μικρό κομμάτι από την πλήρη εικόνα της ελληνικής κοινωνίας και της πραγματικότητας των θυμάτων. Οι περιπτώσεις που καταγγέλλονται είναι ελάχιστες. 

Α.Κ: Η ευθύνη ενός γονιού στην ανατροφή και διαπαιδαγώγηση του παιδιού του είναι μεγάλη.  Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της μάνας ή του πατέρα αντίστοιχα στο παιδί τους;

Σ.Σ: Οι καλοί γονείς και το καλό σχολείο είναι τα φτερά του ανθρώπου. 

Λίγα λόγια για την συγγραφέα του βιβλίου:

Η Στεφανία  Ι. Σουλή με πατρική καταγωγή από το Ραδοβίζι  Ιωαννίνων και μητρική από τη Μάνη, γεννήθηκε στο Μόναχο. Είναι δικηγόρος  παρ’ Αρείω Πάγω (ΔΣΑ) και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια (Υπουργείο Δικαιοσύνης) στις αστικές και εμπορικές διαφορές( Κέντρο Διαμεσολάβησης Πειραιώς και Toolkit Company) και στην οικογενειακή διαμεσολάβηση (ΚΕΔΙΠ και MiKK e.V.).

Εργάστηκε ως νομικός σύμβουλος στο Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας(ΚΕΘΙ 2003-2004) και στο συμβουλευτικό κέντρο για θέματα βίας κατά των γυναικών στον Πειραιά(2005-2009) της  Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων.

Έχει γράψει τέσσερα βιβλία:

1) “Αθέατη Βία-Η αγάπη δεν πρέπει να πονάει»

2) «Οδηγός Νομικής Συμβουλευτικής  με την Οπτική του Φύλου για την βία κατά των Γυναικών»

3) «Λιβιάχοβο λένε το μοιρολόγι»

4)  «Ιτς»

 

Το πρώτο και το τρίτο βιβλίο της  έχουν επανεκδοθεί!

 

Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος-Ραδιοφωνική Παραγωγός

Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

 

12/1/2020

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2020 21:16

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online