Η αργυρώνητη ψήφος των σαθρών κοινωνιών!!! Κύριο

Κική Αναγνώστου

Κική Αναγνώστου

Εκπαιδευτικός

 

 

 

 

Κατά την περίοδο της εξάπλωσης της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και των μεγάλων κατακτήσεων προς την Ανατολή και την Δύση, άλλαξε άρδην η δομή της Ρωμαϊκής οικονομίας και κατ’επέκταση της Ρωμαϊκής κοινωνίας.

Η μέχρι πρότινος κλειστή αγροτική κοινωνία του μικρού Ρωμαϊκού κράτους με τα αυστηρά ήθη και την πίστη στις παραδόσεις άρχισε σταδιακά να μεταλλάσσεται. Οι μικρές ιδιοκτησίες γης απορροφήθηκαν από τις μεγάλες γαιοκτησίες και έτσι οι μικρομεσαίοι καλλιεργητές εξαφανίστηκαν. Δημιουργήθηκε με αυτόν τον τρόπο μια νέα τάξη από τους ανθρώπους που είχαν χάσει τις περιουσίες τους, οι οποίοι μην μπορώντας να ανταποκριθούν στα νέα οικονομικά δεδομένα άρχισαν να συγκεντρώνονται στην Ρώμη σε αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης. Χωρίς να διαθέτουν ουσιαστικά εφόδια, όμως, πέρα από τα δικαιώματα του Ρωμαίου πολίτη, κατέληξαν να παρασιτούν για να επιβιώσουν εκμεταλλευόμενοι αυτή ακριβώς την ιδιότητα τους. Κατά συνέπεια, η ψήφος και η μαρτυρία τους στα δικαστήρια εξελίχθηκε στο κύριο μέσο επιβίωσης τους.

Οι άνθρωποι αυτοί αποτέλεσαν τον περιβόητο Ρωμαϊκό όχλο, μια ανθρώπινη μάζα χωρίς συνείδηση, που ουσιαστικά παρασιτούσε πουλώντας την ψήφο του στους πλούσιους της εποχής αλλά και την (ψευδο)μαρτυρία του στα δικαστήρια. Αργότερα επιδόθηκαν και στην κολακεία και έτσι παρουσιάζονταν καθημερινά στα σπίτια των πλουσίων για να τους χαιρετήσουν και να αρχίσουν τις κολακείες εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο το καθημερινό τους φαγητό.

Ο Ρωμαϊκός όχλος, η αργυρώνητη ψήφος και η κολακεία αποτέλεσαν φαινόμενα παρακμής και σήψης της Ρωμαϊκής κοινωνίας. Την ίδια ηθική παρακμή αντικατοπτρίζει η εξαγορά ψήφου σε νεώτερες εποχές. Η παρακμή εδώ είναι ακόμη χειρότερη, αφού δεν τίθεται πλέον θέμα επιβίωσης. Σε κάποιες περιπτώσεις πρόκειται για διάφορες υποσχέσεις για τακτοποιήσεις υποθέσεων, διορισμούς, ακόμη και εκβιασμούς. Σε άλλες περιπτώσεις η πληρωμή είναι πιο ‘‘χειροπιαστή’’, συνήθως ένα ‘‘φακελάκι’’ με κάποιο σεβαστό χρηματικό ποσό. Κατά την τακτική των σύγχρονων ‘‘Συγκλητικών’’ για να εξασφαλίσουν την ψήφο του ‘‘πελάτη’’ όλα τα μέσα είναι θεμιτά!!!!!

Πέρα από την ψήφο, όμως, πωλείται πλέον και η υποψηφιότητα για την συμμετοχή στον κύκλο αυτών των ‘‘Συγκλητικών’’ με ποικίλα βεβαίως ανταλλάγματα. Το κοινό καλό και η διάθεση προσφοράς αντικαθίστανται από προσωπικές βλέψεις και επιδιώξεις. Άλλος πουλιέται για έναν μισθουλάκο, άλλος για να βολέψει σε μια θεσούλα κάποιον δικό του, άλλος για να τακτοποιήσει κάποιο οικοπεδάκι, άλλος για να του φτιάξουν ένα δρομάκι και άλλος για να μην χάσει την πελατεία από το μαγαζάκι του!!!!!!!

Η αργυρώνητη ψήφος και υποψηφιότητα, λοιπόν, αποτελεί χαρακτηριστικό παρακμής και σήψης όχι μόνο της Ρωμαϊκής αλλά και κάθε σαθρής κοινωνίας, η οποία έχει χάσει τις ηθικές αξίες και τις πνευματικές αρετές της και επιδιώκει μόνο το χρήμα, την προσωπική άνεση και το ‘‘βόλεμα’’.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020 13:30

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online