Η διεύρυνση της ΕΕ να γίνει με κανόνες αυστηρούς

Κων/νος Σ. Μαργαρίτης

Δημοσιογράφος

 

 

 

 

Η Ελλάδα κερδίζει συνεχώς έδαφος στην μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης και δημιουργεί μια «νέα δυναμική», που καλείται η κυβέρνηση να την διαχειριστεί έξυπνα και αποδοτικά.

Οι διεθνείς προκλήσεις, κυρίως απο την Τουρκία, μας δίνουν την  ευκαιρία να προβάλουμε τα ακλόνητα επιχειρήματα της πατρίδας μας.

Διεκδικούμε το καλύτερο μέλλον για τους πολίτες  και δεν δεχόμαστε καμία αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Η Ελλάδα ξεκίνησε πρώτη και υποστηρίζει έντονα την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια.

Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τα υποψήφια προς ένταξη κράτη- μέλη, οφείλουν να σέβονται και να προωθούν την ευρωπαϊκή ιδέα.

Η εικόνα της χώρας βελτιώνεται συνεχώς και ο πρωθυπουργός-μάνατζερ Κυριάκος Μητσοτάκης αναβαθμίζει με συνεχείς παρεμβάσεις την καθημερινότητα των πολιτών. 

Οι οίκοι αξιολόγησης δίνουν ώθηση στην ελληνική οικονομία και οι υποψήφιοι επενδυτές εξετάζουν, πλέον σοβαρά, το ενδεχόμενο επενδύσεων στη πατρίδα μας. 

Χαμηλή ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπει η Moody's την επόμενη δεκαετία, διαβλέποντας μεγαλύτερα περιθώρια σε Ελλάδα και Κύπρο. Μεγάλο «βαρίδι» το δημογραφικό. Πιο ευάλωτες οι χώρες σε σοκ. 

Ελλάδα και η Kύπρος αναμένεται να καταγράψουν το μεγαλύτερο άλμα στη δυνητική ανάπτυξη κατά την επόμενη δεκαετία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζει η Moody's σε έκθεση της, στην οποία προσθέτει ωστόσο πως η Ελλάδα ενδέχεται να παραμείνει η χώρα με την πιο αργή ανάπτυξη στο μπλοκ των κρατών-μελών της ΕΕ.

Μάλτα και η Ιρλανδία αναμένεται να καταγράψουν τη μεγαλύτερη πτώση στη δυνητική ανάπτυξη, αν και οι δύο προβλέπεται να παραμείνουν μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομιών της Ε.Ε.

Εν τω μεταξύ, οι δημογραφικές πιέσεις αναμένεται να πιέσουν τον ρυθμό ανάπτυξης στη Γερμανία κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Στην έκθεση ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει πως η χαμηλή και αβέβαιη οικονομική ανάπτυξη στην Ε.Ε. την επόμενη δεκαετία θα καταστήσει τα κράτη του μπλοκ πιο ευάλωτα σε σοκ και σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, ενδεχομένως να περιορίσει τα πιστωτικά τους προφίλ. 

Όπως επισημαίνει η Moody's, η Κομισιόν στην τελευταία της έκθεση για τη γήρανση του πληθυσμού αναφέρει ότι η δυνητική ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί οριακά την επόμενη δεκαετία από τα ήδη χαμηλά επίπεδα στα οποία βρίσκεται σήμερα. Η Moody's εκτιμά πως οι χώρες της Ε.Ε. στηρίζονται σε αβέβαια κέρδη στην παραγωγή και τις επενδύσεις ως αντιστάθμισμα μιας πιο βέβαιης πτώσης στην προσφορά εργασίας, λόγω τωνδημογραφικών μεταβολών, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο η ανάπτυξη να είναι ακόμα πιο αδύναμη από τις προβλέψεις της Κομισιόν. 

Οι εκθέσεις και οι μελέτες είναι ένας καλός οδηγός για να βελτιώνουν οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ την δυναμική των κρατών τους. Απαιτείται συνεχή προσπάθεια και επιμονή για μια Ευρώπη των πολιτών με αλληλεγγύη και συνοχή. Συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε σταθερή αναπτυξιακή πορεία και πετυχαίνει τους στόχους της. Απαιτείται σκληρή δουλειά, όχι για τη βελτίωση των αριθμών, αλλά για τη ζωή των πολιτών. Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε.

29/1/2020

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online