Μια συνάντηση…με την Τέχνη στο Λονδίνο…

Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος

 

 

 

 

 

Όταν  βρίσκομαι στο Λονδίνο, δεν γίνεται  να μην επισκεφτώ την συνοικία με την έντονη  λονδρέζικη ταυτότητά της, το Notting Hill…με τα πολύχρωμα κτίρια και την υπαίθρια αγορά του Portobello.

Αν αγαπάτε την τέχνη, τις αντίκες, τα φρούτα, λατρεύετε  τα καφέ και το στυλ , βρίσκεστε στην κατάλληλη περιοχή όπου ισορροπεί το ρετρό με τις νέες τάσεις.

Tην Δευτέρα  26 Ιανουαρίου 2020 βρέθηκα ξανά στη ν αγαπημένη μου συνοικία και επισκέφτηκα μεταξύ των άλλων και  την έκθεση: «Exhibition –Panos Andrianos & Andreas Skourtis» που έλαβε χώρα στην J/M GALLERY, 230 PORTOBELLO ROAD.

Ο Ανδρέας  Σκούρτης και ο Πάνος Ανδριανός  με υποδέχτηκαν εγκάρδια , με ξενάγησαν  στο χώρο της έκθεσης και συζητήσαμε για τις  εντυπωσιακές δημιουργίες τους…

Σας  παραθέτουμε αυτούσια τη συζήτηση-συνέντευξη που έδωσαν για τους αναγνώστες του lifespeed.gr.

Α.Κ: Πείτε μας για την έκθεση: «Exhibition –Panos  Andrianos & Andreas Skourtis» που πραγματοποιήθηκε στην J/M GALLERY, 230 PORTOBELLO ROAD , στο Λονδίνο από τις 24 έως 26 Ιανουαρίου 2020.

Α.Σ: Σε μια εποχή που τα πάντα ,μοιάζουν  να επικοινωνούν μέσα από μια οθόνη κινητού, σκεφτήκαμε ότι θέλουμε να εκθέσουμε δουλειά μας σε έναν πιο πραγματικό χώρο για ένα τριήμερο, και να καλέσουμε τους φίλους και συνεργάτες μας στο Λονδίνο (εγώ  ζω εδώ από το 2013) – να μοιραστούμε καλλιτεχνική δουλειά, και να συζητήσουμε για μελλοντικά σχέδια και projects. Ήταν ένα απίθανο event. Ήπιαμε και πολύ κρασί!

Π.Α: Μία παρουσίαση της δουλειάς μας, ή έστω ένα μικρό δείγμα από τη δουλειά του καθένα μας, σε πραγματικό χρόνο και χώρο.

Α.Κ: Τι ήταν αυτό  που σας ώθησε να δημιουργήσετε  μέσα από τον φωτογραφικό φακό του κινητού σας τα εκθέματά σας; 

Α.Σ: Πολύ συχνά, ταξιδεύοντας με αφορμή ένα project -αρχιτεκτονικό ή σκηνογραφικό- αποτυπώνω στιγμές που περιλαμβάνουν υπάρχουσες σκηνογραφίες. Συχνά φωτογραφίζω με το κινητό μου στιγμές από την καλλιτεχνική διαδρομή μιας δουλειάς, για παράδειγμα, πρόβες. Κάποιες από  αυτές τις φωτογραφίες αισθάνομαι ότι έχουν μια αυτόνομη δύναμη, που με κάνει να θέλω να τις εκθέσω ως ανεξάρτητα έργα. Γι’ αυτό και ο τίτλος: ‘Scenography Everywhere – Mobile Photos’.

 

Α.K: Μιλήστε μας για τη δημιουργία των poster σας όπου το καθένα έχει τη δική του μοναδικότητα. 

Π.Α: Το κάθε poster είναι “χειροποίητο”, έχει τεράστια σημασία η υπενθύμιση των βασικών μας αισθήσεων στον εαυτό μας. Το περιθώριο λάθους που σου δίνει ο σχεδιασμός με μολύβια & μελάνια όπως και η μυρωδιά του χαρτιού, χωρίς όμως να υπάρχει άρνηση για τα ψηφιακά μέσα. Όλα τα poster έχουν δημιουργηθεί με μεικτή τεχνική και για συγκεκριμένα events, οπότε υπήρξε πολύ συζήτηση & έρευνα μέχρι να καταλήξω στην δημιουργία της εκάστοτε εικόνας.  

Α.K:Γνωρίζουμε ότι έχετε σχεδιάσει μια έκθεση που αυτή τη στιγμή λαμβάνει χώρα  στο “Victoria and Albert Museum” μέχρι και τις 13 Μαρτίου 2020.Πείτε μας γι’ αυτήν.

Α.Σ: Είναι η έκθεση ‘Staging Places: UK Design for Performance’ που αποτέλεσε την εθνική συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην παγκόσμια έκθεση σκηνογραφίας και θεατρικής αρχιτεκτονικής στην Πράγα τον Ιούνιο του 2019. Έχω σχεδιάσει την έκθεση αυτή, που μετά την Πράγα -και μέχρι τα μέσα Μαρτίου- βρίσκεται στο Victoria & Albert museum. Ήταν ένα μεγάλο -και με μεγάλη διάρκεια- project. Έπειτα  από προκήρυξη για εκδήλωση ενδιαφέροντος σε όλο το UK στις αρχές του 2019, επιλέξαμε και εκθέτουμε σκηνογραφικές δουλειές τριάντα σκηνογράφων από όλη τη χώρα. Ο ηλεκτρονικός κατάλογος της έκθεσης (www.stagingplaces.co.uk) περιλαμβάνει ενδεικτική δουλειά περίπου 150 σκηνογράφων. Είναι  συνδιοργάνωση του Society of British Theatre Designers και του V&A.

Α.K: ΄Έχετε κάποιο μότο στη ζωή σας; 

Α.Σ: Less is Beautiful (μια φράση του αρχιτέκτονα και δάσκαλου Αλέξανδρου Τομπάζη).

Π.Α: Τα ταξίδια είναι οι  ίδιοι οι ταξιδιώτες (μια φράση του Fernando Pessoa).

Λίγα λόγια για τον Ανδρέα Σκούρτη και τον Πάνο Ανδριανό:

00a7a32.jpg

Ο Ανδρέας Σκούρτης είναι αρχιτέκτονας, σκηνογράφος, και λέκτορας σκηνογραφίας στο Royal Central School of Speech and Drama – University of London. Το 2013 μετονόμασε το εργαστήριό του σε Performing Architectures (www.performingarchitectures.com) και σχεδιάζει, με βάση το Λονδίνο αλλά και διεθνώς, παραστάσεις, κτίρια και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Έχει σχεδιάσει στο παρελθόν μεγάλο αριθμό παραστάσεων και κτιρίων – μεταξύ των οποίων και τη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα, που βραβεύθηκε με χρυσό μετάλειο θεατρικής αρχιτεκτονικής, στην παγκόσμια έκθεση Prague Quadrennial το 2011. 

Ο Πάνος  Ανδριανός  είναι designer / director . Για περισσότερες πληροφορίες :www.andrianos.net

Αριστέα  Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος-Ραδιοφωνική  Παραγωγός

Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

Μέλος της Ε.Σ.Ε.Τ

7/2/2020

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2020 17:09

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online