ΠΡΩΙΜΗ ΕΠΟΧΗ ΑΛΛΑΓΩΝ.

Κατερίνα Καράμπελα

Κατερίνα Καράμπελα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μπορούμε να συγκρίνουμε την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία την περίοδο του μεσαίωνα με την σημερινή εποχή; Χωρίς όμως να μπούμε στην διαδικασία να μπερδέψουμε τις τότε συνθήκες με τον 21 ο αιώνα. Η Πρώιμη εποχή αλλαγών όμως έχει φτάσει για την Ενωμένη Ευρώπη. Τις αιτίες και τις αφορμές μπορεί ο  καθένας να τις αξιολογήσει. Λόγω του ότι πια κινούνται πιο γρήγορα οι ρυθμοί της ζωής μας, με την εύκολη μετάδοση των ειδήσεων, με την εύκολη πρόσβαση των ανθρώπων από χώρα σε χώρα, δεν θα αργήσουν οι αλλαγές.

«Εξ’ ιδίων κρίνουμε τα αλλότρια», μόνο έτσι μπορώ να καταλάβω την γενική αποχαύνωση που επικρατεί στην κοινωνία μας. Με πρώτους και καλύτερους τους ανώτερους φορείς της κοινωνίας και βέβαια εμάς τους ημετέρους πολίτες αυτού του συνασπισμού. Η νεότερη ιστορία μας έχει διδάξει ότι ο «φασισμός», δηλαδή η βία, είναι κατάπτυστη και μόνο με την σκέψη ότι κάποιοι θα μας επιβάλουν τις απόψεις τους, αισθανόμαστε άβολα. 
Μνήμες ξυπνούν από ακούσματα ή από ιστορικά γραπτά που μας κάνουν να απευχόμαστε, κάθε είδους περιορισμό και πόσο μάλλον την άνεση να λέμε την γνώμη μας, χωρίς να κινδυνεύουμε να διωχθούμε.

 

Σύμφωνα με όσα περιγράφουν οι ιστορικοί στο πέρασμα των αιώνων, πολλές καταστροφές οδήγησαν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις χώρες τους.
Όπως επίσης υπήρξαν πολλές μαζικές μεταναστεύσεις λόγω οικονομικών προβλημάτων ή πολιτικών διώξεων. Υπάρχουν όμως και εισβολές που έχουν απώτερο σκοπό την μετοίκηση. Στην εποχή μας όλα αυτά τα βλέπουμε και εμείς στην τηλεόραση ή τα διαβάζουμε στο ιντερνέτ κτλ. Στην αρχή όλοι λίγο ως πολύ συνδράμαμε στην όσο το δυνατόν εύκολη διαβίωση των κατατρεγμένων μεταναστών στην δεκαετία του ’90, με το άνοιγμα των συνόρων στους οικονομικούς μετανάστες από διάφορες χώρες κυρίως του ανατολικού μπλοκ.

Τότε υπήρχαν δουλειές και σιγά-σιγά οι μετανάστες μπόρεσαν και πήραν ένα κομμάτι από την πίτα, από το μεροκάματο, και πράσινες κάρτες και χαρτιά, ενώ άλλοι ακόμα κρυφά δουλεύουν με δική τους ευθύνη και του εργοδότη. Έπειτα η οικονομική κρίση από το 2010 και μετά, μας έκανε να μαζευτούμε στο «καβούκι» μας, δεν ξέραμε αν αύριο θα έχουμε δουλεία, δεν ξέραμε αν μπορούμε να ξεχρεώσουμε τα σπίτια μας, οι φόροι ήταν και είναι δυσβάστακτοι για πολλούς στην χώρα μας.

Μέσα σε αυτό τον κυκεώνα θυμάμαι, βλέπαμε τις πρώτες βάρκες με τους πρόσφυγες να καταφτάνουν, το έχω σαν εικόνα στο μυαλό μου την γιαγιά που φρόντιζε ανήλικα παιδάκια από την Συρία. Η νησιώτισσα έδειχνε την ανθρώπινη τρυφερότητα στους συνανθρώπους της.

 

Η σημερινή πραγματικότητα όμως δείχνει ότι υπάρχουν οι αφορμές, υπάρχουν και οι αιτίες, είναι αυτή η πραγματικότητα που ακούμε και βλέπουμε καθημερινά. Αντέχουμε; Η ιστορία θα το δείξει. Μην ξεχνάμε ότι τρείς είναι οι βασικοί άξονες για την καταστροφή ενός κράτους, πρώτον οι πόλεμοι οικονομικών συμφερόντων που φυσικά δεν συμμετέχουμε και οι θρησκευτικοί που δεν έχουν καμία σχέση με τα δικά μας πιστεύω, δεύτερον οι ασθένειες και τρίτον η κλιματική αλλαγή.
 
Αυτά είναι τα βασικά που μπορούν να αλλάξουν το γεωπολιτικό χάρτη ενός κράτους
 
8/2/2020
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 08 Φεβρουαρίου 2020 01:33

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online