Ο φόβος της Αποτυχίας

lifespeed.gr


Δημήτρης Τσέλιος

 

 

 

Αλήθεια, ποια είναι η ερμηνεία που δίνεις στην λέξη αποτυχία;

Είναι για σένα ένα καταστροφικό αποτέλεσμα ή αποτελεί μία ευκαιρία να διδαχτείς ένα μάθημα (όχι τιμωρία) ώστε να γίνεις καλύτερος; Να γίνεις ποιο δυνατός!!!

Κάθε λέξη ή έννοια, δεν έχει από μόνη της επίδραση επάνω σου, ούτε αρνητική, ούτε θετική. Η ερμηνεία που προσδίδεις στην λέξη αυτή σύμφωνα με τις πεποιθήσεις σου, είναι αυτή που θα την κάνει να έχει ενδυναμωτική ή αποδυναμωτική επίδραση επάνω σου.

Αυτό ισχύει και με την αποτυχία.

Όποτε νιώθεις ότι απέτυχες, ρώτησε τον εαυτό σου: ‘’μήπως θα πρέπει να αλλάξω την προσέγγισή μου στον τρόπο που προσπάθησα να πετύχω τον στόχο μου; Τι καλό μπορώ να κερδίσω μέσα από αυτήν την εμπειρία; Ο στόχος μου είναι πραγματικά δικός μου, ή είναι του πατέρα/μητέρας μου, ή της κοινωνίας, προκειμένου να γίνω αποδεκτός;’’

Αναλογίσου ότι η πνευματική σου πλευρά, σου στέλνει το μήνυμα ότι υπάρχει ένα ανώτερο σχέδιο για σένα. Μην βγάζεις βιαστικά συμπεράσματα και δώσε λίγο χρόνο μπαίνοντας στην θέση του παρατηρητή. Ο Θεός σου έδωσε μοναδικά ταλέντα. Ανακάλυψέ τα…Αξιοποίησέ τα!!!

Κάνε μία λίστα με τα θετικά σου στοιχεία και εστίασε σε αυτά. 

Βάλε στόχο να γίνεσαι κάθε μέρα και καλύτερος.

Ένα σύνηθες σφάλμα που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι, είναι να κατηγορούν τον εαυτό τους για μία αποτυχία τους και να τον χαρακτηρίζουν ανίκανο, ανάξιο, βλάκα, τεμπέλη, ανεπαρκή κοκ.  Δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι αυτό που ευθύνεται είναι το μέσο που χρησιμοποίησαν για να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. πχ. Το πλάνο δράσης τους, η στρατηγική τους, η συμπεριφορά τους, η προσπάθεια τους, η επιλογή τους. 

Αναγνωρίζοντας το μέσο, ως υπεύθυνο για την αποτυχία μας, έχουμε τη δυνατότητα να οδηγηθούμε στη λύση, σε αντίθεση με την προηγούμενη προσέγγιση να κατηγορούμε τους εαυτούς μας, όπου μας εγκλωβίζει στο πρόβλημα. Έχουμε δηλαδή τη δυνατότητα να βελτιώσουμε το πλάνο δράσης μας, να αλλάξουμε την στρατηγική μας, να εντείνουμε την προσπάθεια μας, να αλλάξουμε την συμπεριφορά μας κοκ. 

Κάνε παρέα με υποστηρικτικούς, θετικούς ανθρώπους που θα χαίρονται με την επιτυχία σου. Διάβασε αυτοβιογραφίες διάσημων ‘’αποτυχημένων’’, μελέτησε βιβλία αυτοβελτίωσης. Η ''αποτυχία'' είναι μία μορφή ανατροφοδότησης. Τα λάθη είναι ουσιαστικής σημασίας για την μακροπρόθεσμη επιτυχία. 

Ενστερνίσου το γεγονός ότι η επιτυχία έρχεται χτίζοντας ένα attitude πετυχημένου. Έχοντας ως όπλα σου την αυτογνωσία, την αυτοπειθαρχεία, την πρόοδο, την καθημερινή σου εξέλιξη, τη δράση, τον καλό σχεδιασμό, την υπομονή, την επιμονή και την ανάληψη ρίσκων. Αν αποκτήσεις αυτά τα εφόδια, τότε η επιτυχία σου, είναι απλά θέμα χρόνου. 

 

Δημήτρης Τσέλιος
Σύμβουλος Προσωπικής 
& Επαγγελματικής Ανάπτυξης.
Ιδρυτικό Μέλος του Συλλόγου Συμβουλευτικής
Coaching & Mentoring Ελλάδος
 
13.2.2020

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online