Γιάννης Σμαραγδής:” Το καλό γεννάει καλό!”

Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι «Ημέρες Κινηματογράφου» της Πολιτιστικής Ομάδας Δροσιάς κάθε Δευτέρα στις 8μ.μ επιλέγουν και προβάλλουν ταινίες σημαντικές και προάγουν πολιτισμό μέσα από αυτή τη δράση, δίνοντας μια διαφορετική νότα τη μέρα αυτή ,στο Πολιτιστικό Κέντρο Δροσιάς, Γρ. Λαμπράκη 19.

 

Βρεθήκαμε  στην προβολή της ταινίας «Καζαντζάκης» στις 9 Δεκεμβρίου 2019, όπου η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη που η ταινία προβλήθηκε  ξανά στις 10 Φεβρουαρίου 2020!

 

Εκεί είχαμε την τιμή και τη χαρά να γνωρίσουμε από κοντά τον πολυβραβευμένο και καταξιωμένο σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή και τον ευχαριστούμε από καρδιάς για τη συνέντευξη που μας έδωσε για τους αναγνώστες του lifespeed.gr.

 

 

 

Α.Κ:  Πώς επιλέγετε τη θεματογραφία σας, με ποια κριτήρια και τι θέλετε να “δώσετε” στον κόσμο;


Γ.Σ:  Φαίνεται ότι τα ίδια τα θέματα μας επιλέγουν και όχι εμείς τα θέματα! Όλοι δεν είμαστε μέρος ενός ευρύτερου συνόλου και ο καθένας από εμάς υπηρετεί ένα ανώτερο σχέδιο, το σχέδιο του Θεού; Όλοι μας, από τους μεγάλους πνευματικούς ταγούς έως και τους συμπολίτες μας με ταπεινότερες ενασχολήσεις, όπως οι οδοκαθαριστές.
Οι καλλιτέχνες που στην πραγματικότητα είναι «διάμεσοι», όταν τους χαρίζεται ένα θέμα, σημαίνει ότι τους χαρίζεται μέρος του θεϊκού φωτός. Η υποχρέωση του καλλιτέχνη είναι να μην το λαβώσει, ώστε να «κατέβει» στους ανθρώπους αλώβητο και ακέραιο. Δηλαδή, η δουλειά του καλλιτέχνη είναι να βάλει την αγάπη του που η αγάπη του θα γίνει βατήρας πάνω στον οποίο θα ακουμπήσει το μέρος του θείου φωτός που του χαρίστηκε.

Α.Κ:  Τι ήταν αυτό που σας έκανε στον τομέα της Τέχνης, να διαλέξετε τη σκηνοθεσία;

Γ.Σ:  Το κατάλαβα 8 χρονών όταν είδα μια ασπρόμαυρη ταινία σε έναν υπαίθριο κινηματογράφο στο Ηράκλειο, στα Καμίνια. Εκεί κατάλαβα ότι ήμουνα γεννημένος μάλλον για να υπηρετήσω αυτό που έβλεπα.

Στην ουσία, η πρώτη μου ταινία είναι το φιλμ «Καλή σου νύχτα, κυρ-Αλέξανδρε», πάνω στη ζωή του συγγραφέα Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Το οποίο μάλλον δεν το έγραψα εγώ… «δόθηκε», καθώς το είδα ολόκληρο στον ύπνο μου!!! Μετά έπρεπε να βρεθούν τα χρήματα (αχ, αυτά τα χρήματα), να βάλω την αγάπη μου και να γυριστεί χωρίς να λαβωθεί, ό,τι μου χαρίστηκε… Ευτυχώς, όσες φορές προβλήθηκε στην τηλεόραση και πρόσφατα στον κινηματογράφο, βρήκε την ανοικτή και μεγάλη αγκαλιά του κοινού εντός και εκτός Ελλάδος.

Είχε, επιπλέον, την τύχη 28 χρόνια μετά την πρώτη προβολή της στην ΕΡΤ, να γραφτεί ένα ολόκληρο βιβλίο για αυτή  την ταινία από τον στοχαστή και εξαίρετο συγγραφέα του ελληνικού αισθήματος Μίμη Τσακωνιάτη, με τίτλο Γιάννης Σμαραγδής: Ο Αρχιτέκτονας της Ψυχής, από τις Εκδόσεις Αρμός.

 

Α.Κ: Λένε ότι αν δεν μπεις στην ψυχολογία του παιδιού δε θα το διαπαιδαγωγήσεις ποτέ. Ισχύει το ίδιο και με τους ανθρώπους που πρωταγωνιστούν στις ταινίες σας;

Γ.Σ:    Ναι, ισχύει!!!

 

Α.Κ: Μιλήστε μας για τη νέα ταινία που ετοιμάζετε και πότε θα λάβει χώρα στις κινηματογραφικές αίθουσες.

 

Γ.Σ:  Η νέα ταινία που ετοιμάζω είναι η ταινία ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ με θέμα βεβαίως τον μεγάλο Έλληνα Ιωάννη Καποδίστρια. Ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος θυσιάστηκε για την Ελλάδα. Είχε πλήρη συναίσθηση ότι ερχόμενος εδώ θα δολοφονηθεί. Και ήρθε. Ενώ με τον μισθό που είχε έστω και παροπλισμένος Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, ζώντας στην Ελβετία, θα μπορούσε να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του ως άρχοντας. Και με τη διεθνή αναγνώριση που είχε, θα μπορούσε να ζήσει υπέροχα γηρατειά... Κι όμως τα εγκατέλειψε όλα αυτά για να έρθει σε μια ερειπωμένη, πτωχευμένη και διχασμένη Ελλάδα και να θυσιάσει τον εαυτό του επιτελώντας το καθήκον του απέναντι στην πατρίδα. Αυτό δείχνει το μεγάλο εσωτερικό του μέγεθος. Εύχομαι και ελπίζω μετά την ταινία, οι Έλληνες να πάρουν δύναμη από την προσωπικότητά του και αν χρειαστεί να ακολουθήσουν το παράδειγμά του, τόσο για την βαθιά αγάπη του για την πατρίδα όσο και για το γεγονός αν χρειαστεί να θυσιαστούμε για την μέσα ανώτερη Ελλάδα, να θυσιαστούμε. Άλλωστε, δεν υπάρχει τίποτα πιο μεγάλο από το να «πέσεις» μαχόμενος για ανώτερα ιδανικά, όπως είναι να υπερασπίζεσαι την μέσα ανώτερη Ελλάδα, ακριβώς όπως έκανε ο Καποδίστριας. Όπως και να είναι, πράγματι τα γυρίσματα της ταινίας ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ πρέπει να αρχίσουν το φθινόπωρο που μας έρχεται, με την προοπτική να είναι έτοιμη για προβολή το 2021, που είναι και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Θέλω να πιστεύω ότι η ταινία αυτή θα είναι χρήσιμη στους Έλληνες του καιρού μας, και επιδιώκω να είναι μια ταινία συμφιλιωτική (και όχι διχαστική) και κυρίως να είναι μια ταινία αισιόδοξη.

 

Α.K: Πώς βρίσκει κανείς την ευτυχία…τι πιστεύετε είναι ευτυχία στην ζωή;

Γ.Σ:  Προϋπόθεση για να οδηγηθεί κάνεις στην ευτυχία είναι η πλήρης κατάργηση του εγώ... Γιατί μόνο τότε ο άνθρωπος μπορεί να εντάξει τις ενέργειές του στην υπηρεσία των άλλων ανθρώπων και τότε η ανταμοιβή απέναντι στην ολοκληρωτική δοτικότητα είναι η ευτυχία. Γιατί κάνοντας το καλό για τους άλλους ανθρώπους τότε πλησιάζεις στην ανώτερη αγαθότητα που είναι ο Θεός.

 

Α.Κ:  Έχετε κάποιο μότο στην ζωή σας;

 

Γ.Σ:   Το καλό γεννάει καλό!

 

 

00a20a42.jpg

 

 

Ο πολυβραβευμένος Έλληνας σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής έχει μια σταδιοδρομία γεμάτη δημιουργικότητα και μετρά πολλές εμπορικές και καλλιτεχνικές επιτυχίες στον κινηματογράφο αλλά και την τηλεόραση. 

 

Οι πιο σημαντικές μεγάλου μήκους ταινίες του είναι οι:

*Καζαντζάκης (2017) www.kazantzakismovie.com 

Είναι η πρόσφατη ταινία του Γιάννη Σμαραγδή, το σενάριο της οποίας στηρίζεται πάνω στην μεγάλης λογοτεχνικής αξίας αυτοβιογραφία του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα.

 

«Αναφορά στον Γκρέκο». Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 23 Νοεμβρίου 2017, ενώ έφτασε στην πρώτη θέση του Box Office με 250.000 εισιτήρια. Την ταινία έχουν εκχωρήσει εντελώς δωρεάν στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας για την πολιτιστική διπλωματία της χώρας. 

Στο 51ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Χιούστον (Worldfest) η ταινία απέσπασε 4 βραβεία -Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Μουσικής, Καλύτερης Φωτογραφίας και Καλύτερου Ηθοποιού για τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο- και 2 υποψηφιότητες για την Μαρίνα Καλογήρου και τον Θοδωρή Αθερίδη. Στο New York Greek Film Expo και στο Atlanta Greek Film Expo η ταινία απέσπασε αντίστοιχα το Βραβείο Κοινού, ενώ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Ischia της Ιταλίας απέσπασε το Βραβείο Φωτογραφίας. 

Προβλήθηκε στην UNESCO στο Παρίσι, στο Φεστιβάλ Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στο Τορόντο, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, στο 49ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ινδίας στη Γκόα, στο 40ο Διεθνές Φεστιβάλ του Καΐρου, στα Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Βηρυτό και στην Σιγκαπούρη, στο Museum of the Moving Image στη Νέα Υόρκη σε συνεργασία με το Hellenic Film Society, στο Γαλλόφωνο φεστιβάλ στο Μπακού, στο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών στο Μόντρεαλ κ.α. Οργανώθηκαν, επίσης, πολλές ιδιωτικές προβολές σε διάφορες χώρες όπως η Ελβετία, η Γερμανία, η Πολωνία, οι ΗΠΑ (Ουάσιγκτον και Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ), κ.λπ. 

 

*Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι (2012) www.godlovescaviarthemovie.gr 

Μια ταινία τιμής στους Έλληνες της Διασποράς που θέμα της είναι ο ευεργέτης Ιωάννης Βαρβάκης, ο οποίος έδρασε ως έμπορος στη Ρωσία. Διεθνής συμπαραγωγή με διεθνές cast (Sebastian Koch, John Cleese, Katherine Deneuve, Juan Diego Botto, Evgeni Stychkin) και πολύ καλό box office 350.000 εισιτηρίων στην Ελλάδα. Έτυχε διεθνούς διανομής από την Αμερικάνικη εταιρεία διανομής Vision Films Inc

Κυκλοφορεί σε DVD στην Αμερική, τον Καναδά, την Αγγλία, την Γερμανία, την Ρωσία, την Κίνα κ. α. 

Συμμετείχε επίσημα στο διεθνές φεστιβάλ του Τορόντο, της Σαγκάης, της Pantalla Pinamar (Αργεντινή) κ.α. 

Μετά την προβολή της ταινίας Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι, ο Γιάννης Σμαραγδής το 2013 ψηφίστηκε στο διαδίκτυο ως ο πιο δημοφιλής Έλληνας καλλιτέχνης

 

*El Greco (2007) www.alexandrosfilm.com 

Διεθνής Ελληνο-ισπανο-ουγγρική συμπαραγωγή με ρεκόρ εισιτηρίων στην Ελλάδα (1.200.000 θεατές). 

Καθιέρωσε διεθνώς τον EL GRECO ως Έλληνα ζωγράφο. Μέχρι τότε αναγραφόταν διεθνώς ως Ισπανός ζωγράφος. 

Διακρίθηκε ως Χρυσή Ταινία στο Διεθνές Φεστιβάλ του Τορόντο. 

Στην Ελλάδα τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Ταινίας, Φωτογραφίας, Σκηνογραφίας, Μουσικής στον Βαγγέλη Παπαθανασίου, Βραβείο Β’ ρόλου στον Σωτήρη Μουστάκα. 

Στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού και το Βραβείο ΕΤΕΚΤ για την τεχνική της αρτιότητα. 

Η ταινία επίσης τιμήθηκε με το Διεθνές βραβείο Goya στην Ισπανία για τα κοστούμια της Ισπανίδας Lala Huete, και το Διεθνές βραβείο καλύτερης ερμηνείας στο Διεθνές Φεστιβάλ Καΐρου για τον Ισπανό ηθοποιό Juan Diego Botto. 

Ακόμα, ο Γιάννης Σμαραγδής τιμήθηκε με το Διεθνές βραβείο ‘GIUSEPPE SCIACCA’ 2008 στη Ρώμη ως καλύτερος διεθνής σκηνοθέτης και το Διεθνές βραβείο ‘Σοφίης’ του Πανεπιστημίου Αθηνών στους Δελφούς. 

Η ταινία EL GRECO έτυχε διεθνούς διανομής στην Ισπανία, την Γαλλία, την Ουγγαρία και την Ρωσία. Επίσης, προβλήθηκε για 5 έτη στον κινηματογράφο Accattone στο Παρίσι. 

Το 2014, διεθνές έτος EL GRECO, οργανώθηκαν προβολές της ταινίας σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου (Περού, Χιλή, Καναδάς, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα, Ινδία, Ρωσία, Πολωνία, Ολλανδία, Γερμανία, Αιθιοπία, Ουγκάντα κ.α.) με την συνεργασία των πρεσβειών Ελλάδος και Ισπανίας. 

 

*Καβάφης (1996) 

Στην Ελλάδα τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Σκηνοθεσίας, Καλύτερης ταινίας, Φωτογραφίας, Β’ γυναικείου ρόλου στην Μάγια Λυμπεροπούλου, 2 διεθνή βραβεία για την μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου στο Διεθνές Φεστιβάλ της Γάνδης (Βέλγιο) και στο Διεθνές φεστιβάλ Valencia (Ισπανία). 

Συμμετείχε επίσημα στα Διεθνή φεστιβάλ Τορόντο, Βερολίνου, και σε άλλα 50 διεθνή φεστιβάλ. Ήταν υποψήφια για καλύτερη ταινία στα διεθνή Φεστιβάλ Γάνδης (Βέλγιο), Mar del Plata (Αργεντινή), Sao Paolo (Βραζιλία), Setubal (Πορτογαλία), Jerusalem (Israel), Montpellier (Γαλλία) και πολλά άλλα. 

Προβαλλόταν για 12 συναπτά έτη στον κινηματογράφο Accattone στο Quartier Latin του Παρισιού. 

 

*Στην Ελληνική τηλεόραση δημιούργησε σειρές με τεράστια επιτυχία και θεαματικότητα, όπως η σειρά Χατζημανουήλ (1984) και Χαίρε Τάσο Καρατάσο(1986), η οποία τιμήθηκε και με το βραβείο σκηνοθεσίας. 

Η κινηματογραφημένη σειρά Σιγά η Πατρίδα Κοιμάται… (1989), θεωρήθηκε η καλύτερη τηλεοπτική σειρά στην Ελλάδα από καταβολής ελληνικής τηλεόρασης. 

 

*Η ταινία Καλή σου νύχτα, κυρ-Αλέξανδρε (1980) για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, η πρώτη ταινία για την ΕΤ-1, έτυχε μεγάλης επιτυχίας, προβλήθηκε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Παρισιού και στο Πανεπιστήμιο του Harvard. 

Τον Δεκέμβριο του 2015, 35 χρόνια μετά την δημιουργία της, αν και τηλεοπτική, η ταινία προβλήθηκε σε 2 κινηματογράφους της Αθήνας. 

*Επίσης, δημιούργησε πολλά ντοκιμαντέρ για την ελληνική κρατική τηλεόραση με μεγάλη επιτυχία, όπως το ‘Αναζητώντας τον Ιωάννη Βαρβάκη’ (2010) και το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ ‘Σπύρος Λούης’ (2004) το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Μιλάνο, "Guirlande d' Honneur 2004". 

 

*Το 2018 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ το βιβλίο του κριτικού και θεωρητικού κινηματογράφου Μίμη Τσακωνιάτη με τίτλο Γιάννης Σμαραγδής: Ο Αρχιτέκτονας της Ψυχής-Καλή σου νύχτα, κυρ Αλέξανδρε, ενώ ακολουθεί η έκδοση των βιβλίων για τις ταινίες ΚΑΒΑΦΗΣ, EL GRECO, Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟ ΧΑΒΙΑΡΙ και ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ. 

*Του απονεμήθηκε το βραβείο «Προσωπικότητα 2019» για την ταινία Καζαντζάκης από την Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης. 

*Το 1997 σκηνοθέτησε την Όπερα των Σκιών για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 

*Ως καθηγητής δίδαξε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και σε σχολές κινηματογράφου. 

*Το 2014 διετέλεσε Πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αλλά μετά από 10μηνη θητεία παραιτήθηκε. 

*Το 2012 η ταινία El Greco σε λίστα στον διεθνή ιστότοπο IMBD κατατάσσεται μέσα στις 10 καλύτερες διεθνείς ταινίες που έχουν δημιουργηθεί για ζωγράφους (http://www.imdb.com/list/ls009669219/). 

*Το 2014 υπήρξε στη λίστα των προταθέντων προσωπικοτήτων εκτός πολιτικής σκηνής για το υπέρτατο αξίωμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας

*Το 2015 δώρισε 14 αναδημιουργημένα έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης. 

*Από το 2018 προετοιμάζει ταινία για τον μεγάλο Έλληνα πολιτικό, Ιωάννη Καποδίστρια.

 

Αριστέα  Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος-Ραδιοφωνική  Παραγωγός

Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

Μέλος της Ε.Σ.Ε.Τ

 

     20.2.2020

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2020 16:57

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online