Ελισσάβετ Καρατζόλη "Και η Τέχνη είναι γυναίκα!"

Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος

 

 

 

 

 

Με αφορμή την μουσική παράσταση της Ελισσάβετ Καρατζόλη που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Μαρτίου 2020 στις 8 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα,την συναντήσαμε την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020 στην Κηφισιά όπου μας δέχτηκε εγκάρδια και στη συζήτηση που ακολούθησε μας απάντησε στις ερωτήσεις που της θέσαμε.

Δεν ξέρω αν υπάρχουν επίγειοι άγγελοι,σίγουρα όμως υπάρχουν αγγελικές φωνές και η Ελισσάβετ Καρατζόλη ανήκει σ'αυτές!

Ακολουθεί η συνέντευξη για τους αναγνώστες του lifespeed.gr και την ευχαριστούμε από καρδιάς!

 

Α.Κ: Ποτέ συνειδητοποιήσατε ότι θα ασχοληθείτε επαγγελματικά με το τραγούδι και τη μουσική γενικότερα ;

Ε.Κ: Σε πάρα πολύ μικρή ηλικία ,νομίζω από τα πρώτα τραγούδια που άκουσα στο ραδιόφωνο του σπιτιού μας που έπαιζε καθημερινά! Είχα μαγευτεί! Άφηνα το παιχνίδι και πήγαινα μπροστά στο ράδιο σαστισμένη...Όταν άρχισα να σιγοτραγουδάω μόνη μου εκεί γύρω στα εφτά θαρρώ ίσως και νωρίτερα ,ένιωσα ότι αυτό θέλω να κάνω όταν μεγαλώσω ! Δεν το σκεφτόμουν συνειδητά βεβαίως ,απλώς ήθελα αυτή τη χαρά που ένιωθα εκείνη τη στιγμή να τη νιώθω σε όλη μου τη ζωή ..για πάντα!

 

Α.Κ: Τι είναι αυτό που σας κάνει να πειραματίζεστε σε διαφορετικά είδη μουσικής ;

Ε.Κ: Ίσως η μεγάλη δυσκολία που έχω στο να τα διαχωρίσω γιατί ένιωθα πάντα ότι ανήκω παντού ! Σε όλα τα είδη ! Ίσως οφείλεται στο ότι έτυχε να τα γνωρίσω όλα ταυτόχρονα! Από το ραδιόφωνο,τον Χατζηδάκη,τον Θεοδωράκη,τον Ξαρχάκο και λίγο αργότερα στην προ-εφηβεία μου,έφτασαν στα χέρια μου τυχαία και ταυτόχρονα η ροκ,η τζαζ, η σόουλ,τα godspell που μαζί με την αγάπη του πατέρα για τη κλασσική μουσική η οποία αργότερα με οδήγησε στη σπουδή του Κλασσικού τραγουδιού,αφέθηκα να κολυμπήσω σε όλα νιώθοντας την ίδια μαγεία και λατρεία ! Ένιωθα ότι πηγαίνω σε άλλο σύμπαν όταν άκουγα μουσική ,και εκεί δεν μπορούσε  να χωρέσει κανείς και τίποτα όσο διαρκούσε η απόλυτη ευτυχία της ακρόασης ...κάποια στιγμή αποφάσισα να μουρμουρίσω μαζί τους κι έκτοτε ήταν το λημέρι μου ..ο κατάδικός μου κόσμος που όταν έμπαινα σταματούσε ο χρόνος.. Κι απ’ότι αντιλαμβάνομαι τώρα μάλλον δεν έχω απάντηση στην ερώτησή σας...

 

Α.Κ: Αν έπρεπε να ασχοληθείτε με ένα είδος μουσικής ποιο θα επιλέγατε;

Ε.Κ: Πολύ δύσκολη θα'ναι κι εδώ η απάντηση αφού τα αγαπάω εξ ίσου όλα τα είδη ...με μια πολύ γρήγορη κι εξαναγκαστική απάντηση θα έλεγα τη κέλτικη .. ...νιώθοντας παράλληλα ,μεγάλα κομμάτια του εαυτού μου και στο έντεχνο και  παραδοσιακό ,και στη τζαζ και ροκ και στο Κλασσικό τραγούδι.

 

Α.Κ: Ποιος νομίζετε ότι είναι ρόλος του τραγουδιού και της μουσικής στις μέρες μας με τις τόσο μεγάλες εξελίξεις σε όλους τους τομείς επικοινωνίας και τεχνολογίας;

Ε.Κ: Σίγουρα βοηθητικότατος κι εξυπηρετικότατος μιας και μπορεί να το μεταφέρει εύκολα σε όλο τον κόσμο απ´άκρη σ´άκρη !Έτσι εμπλουτίζεται η μουσική πληροφορία ,αυξάνεται η γκάμα της τέχνης και γίνεται  παγκόσμια ανταλλαγή κι ενημέρωση ! Επίσης να το δημιουργήσει κιόλας με τη πληθώρα των μηχανημάτων που παράγουν και συνθέτουν ήχους ,μουσικές φράσεις ,έργα ολόκληρα! Αν όμως δεν εμπεριέχουν την έμπνευση και τη ψυχή του δημιουργού,είναι απλώς πανέμορφα μηχανικά κατασκευαστικά δημιουργήματα !

 

Α.Κ: Μιλήστε μας για την εκδήλωση που θα λάβει χώρα στο Μέγαρο Μουσικής την Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

Ε.Κ: Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ,επέλεξα τραγούδια απ’όλο  τον κόσμο που γράφτηκαν από γυναίκες καλλιτέχνιδες δημιουργούς  ,είτε στιχουργώντας  είτε συνθέτοντας ,καθώς όμως και κάποια  που έγραψαν άνδρες δημιουργοί εξυμνώντας τη γυναίκα! Επειδή λατρεύω τη ποίηση ,ακούγονται στη παράσταση ποιήματα και γυναικών κι ανδρών ποιητών. Οι παραστάσεις μου είναι αφιερωμένες σε δυο πολύ δικούς μου ανθρώπους,στο στενό μου φίλο και συνεργάτη  επί σειρά ετών  Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και την μεγάλη μας ποιήτρια  και προσφάτως εκλιπούσα Κατερίνα Αγγελάκη Ρούκ . Εδώ να αναφέρω επίσης ότι έχω τη χαρά και τη τιμή να συνοδεύομαι από δυο εξαίρετους μουσικούς ,στις ενορχηστρώσεις και στο πιάνο τον Νεοκλή Νεοφυτίδη και στο βιολί τον Τάσο Γουσέτη .

 

Α.Κ: Έχετε κάποιο μότο στη ζωή σας;

Ε.K: Αγάπη-Φως-Προσφορά στον συνάνθρωπό μας..η απόλυτη ευλογία!

 

Α.Κ: Τι είναι για εσάς η απόλυτη ευτυχία;

Ε.Κ: Νομίζω πως το μέγιστο όφελος-δώρο της διδασκαλίας είναι η συνειδητοποίηση κι η απέραντη χαρά ,του να νιώθω και να είμαι χρήσιμη! Να είμαι πάντα το στήριγμα  κι ο εμπνευστής ,ο προπονητής και καθοδηγητής για να ζήσει το όνειρο του ,δηλαδή τη μαγεία του τραγουδιού και της τέχνης της μουσικής ,κάθε ψυχή που έρχεται στα χέρια μου! Αυτό θεωρώ ότι  είναι η απόλυτη ευτυχία  μου! Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία!

 

Λίγα λόγια για την Ελισσάβετ Καρατζόλη:

Η Ελισσάβετ Καρατζόλη ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Γεννήθηκε όμως και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη όπου σπούδασε Κλασσική κιθάρα στο Μακεδονικό Ωδείο.Ξεκίνησε σπουδές στη Ψυχολογία που όμως δεν ολοκλήρωσε γιατί την κέρδισε το τραγούδι.

Έτσι ξεκινάει μια σωρεία σημαντικότατων συνεργασιών τόσο δισκογραφικών όσο και σε επίπεδο ζωντανών εμφανίσεων, με τους μεγαλύτερους και σπουδαιότερους καλλιτέχνες της Ελλάδας όπως: Λουδοβίκος των Ανωγείων, Γ. Σταυρακάκης, Θανάσης Μπίκος (στις “Μακρινές αποστάσεις” με συμμετοχή και του Γιώργου Νταλάρα), Παντελής Θαλασσινός, Πάνος Τζαβέλλας, Αντώνης Καλογιάννης, Βασίλης Σαλέας, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Μίλτος Πασχαλίδης, Διονύσης Τσακνής (“Το φάντασμα από το παρελθόν”), Βασίλης Παπακωνσταντίνου (“Πες μου ένα ψέμα να αποκοιμηθώ”),Κίτρινα Ποδήλατα, Βασίλης Καζούλης, Angelo Braduardi, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

Με τον Λ.Μαχαιρίτσα είχε και τη μακρότερη χρονικά συνεργασία σε όλους τους δίσκους του από το 2001 με το “Διάλειμμα κρατάει δυο ζωές”, έως και τον τελευταίο με τίτλο “Μια τρύπα στο καιρό κύριε Μάνο”.

Σημαντική της στιγμή η προσωπική συναυλία με τη Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης το 2000 στην Άνδρο όπου για πρώτη φορά, η ορχήστρα παίζει Μάνο Χατζιδάκι.

Σπούδασε Κλασικό τραγούδι, στο Ωδείο Γλυφάδας με την εξαιρετική δασκάλα Δέσποινα Κάτσαρη αποφοιτώντας με άριστα παμψηφεί

Το 2010 κυκλοφορεί τον πρώτο της προσωπικό δίσκο με τίτλο ‘ Σαν προσευχή στη πιο βαθιά εμπιστοσύνη’ έχοντας τη τιμή των στίχων του Μάνου Ελευθερίου και με σημαντικές συμμετοχές των Λαυρέντη Μαχαιρίτσα ,Μίλτου Πασχαλίδη Αντώνη Μιτζέλου ,Κίτρινα Ποδήλατα κ.α .

Στο δίσκο αυτον περιλαμβάνεται και η διασκευή ‘Καληνύχτα’ του Σωκράτη Μάλαμα.

Με την παρουσία εξαίρετων νέων ποιητών όπως του Σπύρου Αραβανή , Χρήστου Α.Μιχαήλ και πρωτοστατούντος του Μάνου Ελευθερίου όλα σε μουσική του Αλέξανδρου Εμμανουηλίδη, κυκλοφορεί το 2014 ο δεύτερος προσωπικός της δίσκος με τίτλο ‘ Κλείσε τα σκούρα’ .

Στο δίσκο αυτό υπάρχει το υπέροχο ποίημα της Κατερίνας Αγγελάκη Ρούκ με τίτλο ‘ Η Ευλογία της ´Ελλειψης’ μελοποιημένο από την Ελισσάβετ Καρατζόλη.

Κυκλοφορεί την διασκευή στο Βραδιάζει του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη, πιο πρόσφατα το ντουέτο Νανούρισμα με την Μαρία Παπαγωργίου και συμμετέχει και σε πολλά άλμπουμ νεότερων δημιουργών.

Είναι καθηγήτρια φωνητικής και ορθοφωνίας και διδάσκει σύγχρονο και κλασικό τραγούδι στο Εθνικό Ωδείο Παπάγου.

 

Αριστέα  Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος-Ραδιοφωνική Παραγωγός

Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

Μέλος της Ε.Σ.Ε.Τ

 1.3.2020

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 01 Μαρτίου 2020 19:27

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online