Γυναίκα…πάνω απ’ όλα άνθρωπος

Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος

 

 

 

 

 

 

 

Πολυδιάστατη η μορφή και ο ρόλος  ή αν θέλετε καλύτερα οι ρόλοι της γυναίκας στην κοινωνία του χθες και του σήμερα.

Αλήθεια, αν δεν υπήρχαν αυτές οι  γυναικείε ς προσωπικότητες που αγωνίστηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών, θα είχαμε την εξέλιξη της γυναίκας του σήμερα;

Ιστορικά, 8 Μαρτίου 1857 ράφτρες και υφάντρες της Νέας Υόρκης βγήκαν στους δρόμους διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ίση αμοιβή με τους άνδρες συναδέλφους τους ενάντια στην βαρβαρότητα και την εκμετάλλευση. Να σημειώσουμε πως το 1791 η φλογερή επαναστάτρια Ολυμπία Ντε Γκλουζ  συνέταξε τη διακήρυξη των δικαιωμάτων της γυναίκας :” Αν η γυναίκα έχει το δικαίωμα να ανεβαίνει στη κρεμάλα ,θα πρέπει επίσης να έχει το δικαίωμα να ανεβαίνει στο βήμα”.

Το 1793 έλαβε τέλος η ζωή της απ’ τη λαιμητόμο.

Δύο αιώνες χρειάστηκαν για να καταλάβουν ότι οι γυναίκες δεν αποτελούν ανθρωποειδή αλλά ανθρώπινα όντα, ούτε δοχεία ηδονής, ούτε κατοικίδια ζώα, ούτε εστεμμένες υπηρέτριες, αλλά ανθρώπινα πλάσματα με ίδια δικαιώματα, ανάγκες  και υποχρεώσεις στην ζωή!

Γυναίκα, πολυγραφότατη λέξη, σημείο αναφοράς έμπνευσης, δημιουργίας ,χειραφέτησης…γυναίκα ελεύθερη, σύζυγος,   μάνα. αδερφή, γιαγιά, ερωμένη, ερωτική, ποθητή, επιστήμων, καλλιτέχνης, πολιτικός, δικηγόρος, δημοσιογράφος…γυναίκα…πάνω απ’ όλα  άνθρωπος!

Να αναφέρουμε μερικά από τα ονόματα γυναικών που έγραψαν ιστορία αλλά και αποτέλεσαν γυναίκες-σύμβολα: Σαπφώ,  Κλεοπάτρα, Ιωάννα της Λωρραίνης , Τζέιν Όστιν, Έμιλι Ντίκινσον, Καλλιρρόη Παρρέν, Μαρί Κιουρί, Σιμόν Ντε Μποβουάρ, Κοκό  Σανέλ, Μέριλιν Μονρόε κ.α.

“Το ταξίδι στον κόσμο των αντρών και στο εργασιακό περιβάλλον της κόντρας, της φιλοδοξίας, της αιχμηρής διεκδίκησης (ανδρικού τύπου),τα ανδρικά  παιχνίδια που πληγώνουν ,μελανιάζουν και πονάνε”…αν η γυναίκα πάρει μέρος ή αναγκαστεί να επιλέξει το ταξίδι αυτό, υπάρχει ο κίνδυνος να απωλέσει και να ξεχάσει τη θηλυκή της υπόσταση…

Άνθρωπος::γένους  θηλυκού…

Άνθρωπος::γένους αρσενικού…

Η εναρμόνιση ,η  ισότητα, η ισοτιμία, η ισονομία και ο σεβασμός των δύο φύλων και απ’ τις δύο πλευρές εξισορροπούν τη μεταξύ τους σχέση σε όλους τους τομείς!

 

Αριστέα  Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος-Ραδιοφωνική Παραγωγός

Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

Μέλος της Ε.Σ.Ε.Τ

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online