Η παγίδα του Comfort Zone

lifespeed.gr


Δημήτρης Τσέλιος Σύμβουλος Προσωπικής & Επαγγελματικής Ανάπτυξης.

 

 

 

 

Η ζώνη άνεσης, ζώνη βολικότητας ή αλλιώς comfort zone, αποτελεί το μεγαλύτερο εχθρό της προσωπικής μας εξέλιξης. Τι είναι όμως το comfort zone; Είναι ο εγκλωβισμός  μας σε συνήθειες και συμπεριφορές που μας κάνουν να νιώθουμε άνετα, ακόμα και αν δεν μας εξελίσσουν παρέχοντάς μας ταυτόχρονα μία εικονική ασφάλεια. Κάθε φορά που κάποιος θέλει να αλλάξει, τόσο το μυαλό όσο και το σώμα, αντιστέκονται σε αυτές τις αλλαγές. Είναι το λεγόμενο ‘’ξεβόλεμα’’ που νιώθουμε από ότι έχουμε συνηθίσει να κάνουμε για πάρα πολλά χρόνια. Τι είναι όμως αυτό που μας κάνει να βολευόμαστε σε καταστάσεις που μας βαλτώνουν και εμποδίζουν την προσωπική μας εξέλιξη; Είναι ο τρόπος σκέψης μας, οι αξίες μας καθώς και οι αποδυναμωτικές μας πεποιθήσεις που έχουν καταγραφεί στο ασυνείδητο μας. Ένας τρόπος σκέψης,  που έχει μία μόνο οπτική θεώρησης των πραγμάτων και περιορίζει τις δυνατότητες μας για μεγάλα επιτεύγματα!! 

Εκτός από την ζώνη άνεσης, υπάρχουν άλλες δύο ζώνες στη ζωή ενός ανθρώπου. Αυτές είναι η ζώνη έντασης και η ζώνη πανικού. Η ζώνη έντασης είναι η ζώνη νέων συνηθειών και συμπεριφορών που επιλέγει συνειδητά ένας άνθρωπος που προκαλεί ο ίδιος τις αλλαγές στη ζωή του. Αλλαγές με βάση ένα συγκεκριμένο Πλάνο Δράσης που έχει σχεδιάσει και περιλαμβάνουν στρατηγικές, ενέργειες και ξεκάθαρους στόχους με χρονοδιαγράμματα. Ο άνθρωπος αυτός με τον συγκεκριμένο τρόπο, δημιουργεί συνειδητά μία ‘’γέφυρα’’ ομαλής μετάβασης από την ζώνη άνεσης στην ζώνη έντασης. 

Η Τρίτη ζώνη είναι η ζώνη πανικού. Σε αυτή τη ζώνη ‘’μπαίνουν’’ οι άνθρωποι που αναβάλουν συνεχώς και αντιστέκονται στις αλλαγές, βαλτώνοντας ταυτόχρονα μέσα στο comfort zoneτους. Έτσι, η ζωή τους φέρνει κάποια στιγμή αντιμέτωπους με τις αναπόφευκτες  αλλαγές που συμβαίνουν στην ύπαρξη, προκαλώντας τους έτσι έντονο ψυχικό πόνο, οδηγώντας στους στη ζώνη πανικού, μιας και είναι εντελώς απροετοίμαστοι γι’ αυτές τις αλλαγές. Οι συνέπειες όταν μπαίνει ένας άνθρωπος στη ζώνη πανικού είναι απρόβλεπτες!! Υπάρχει η πιθανότητα να θέσει τέρμα στη ζωή του γιατί θεωρεί ότι δεν έχει κανένα νόημα να ζει, πιθανώς να σκοτώσει κάποιον που θεωρεί υπεύθυνο για την κατάσταση του, μπορεί να οδηγηθεί στην ψυχασθένεια, ή τέλος, να οδηγηθεί στην ολοκληρωτική του αναγέννηση!!  Οι παράγοντες που θα οδηγήσουν κάποιον στην μία περίπτωση ή στην άλλη, είναι σύνθετοι και δεν είναι εύκολο να προκαθοριστεί το αποτέλεσμα. 

Κλείνοντας, αυτό που συνιστώ στους ανθρώπους που ζητούν τη γνώμη μου είναι, να ζητήσουν την βοήθεια ενός ειδικού (που θα επιταχύνει την διαδικασία), να δουλέψουν συστηματικά με τον εαυτό τους, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα πλάνο δράσης, αναλαμβάνοντας  τον έλεγχο της ζωής τους και δημιουργώντας συνειδητά, οι ίδιοι τις αλλαγές. 

Αλήθεια, εσύ σε ποια ζώνη βρίσκεσαι; 

 

Δημήτρης Τσέλιος
 
Σύμβουλος Προσωπικής 
& Επαγγελματικής Ανάπτυξης.
Ιδρυτικό Μέλος του Συλλόγου Συμβουλευτικής
Coaching & Mentoring Ελλάδος

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online