Περί ψυχοθεραπείας Κύριο

lifespeed.gr

by: Κάλλι Φιλιανού Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια (Παιγνιοθεραπεύτρια)

Ζώντας στην εποχή του «fast food», της γρήγορης και άμεσης πληροφόρησης, μερικές φορές παραπληροφόρησης, με τους φρενώδεις ρυθμούς που ακολουθούμε, πολλά άτομα καταφεύγουν στην ψυχοθεραπεία ζητώντας άμεση ανακούφιση από τα προβλήματα τους. Η ψυχοθεραπεία όμως δυστυχώς ή ευτυχώς δεν είναι ένα «μαγικό» χάπι που λύνει όλα τα προβλήματα μονομιάς. Αρκεί να σκεφτούμε πόσο καιρό «δούλευε» υπόγεια η εκάστοτε δυσκολία μέχρι να κάνει την εμφάνιση της, να την αντιληφθούμε και να απευθυνθούμε για βοήθεια σε κάποιον ειδικό.


Πολλοί θεραπευόμενοι ρωτούν: «Θα γίνω καλά;», «Πόσο καιρό θα χρειαστεί να κάνω θεραπεία;», «Θα ξεπεράσω για πάντα τις κρίσεις πανικού μου;». Η απάντηση έγκειται στο κατά πόσο ο κάθε θεραπευόμενος είναι έτοιμος να κολυμπήσει και να φέρει στην επιφάνεια τις δυσκολίες που πηγάζουν ή κρύβονται συνήθως πίσω από ένα σύμπτωμα.


Δεν πρόκειται για μια εύκολη, αλλά και από την άλλη ούτε και ακατόρθωτη διαδικασία. Θέλει τόλμη, αποφασιστικότητα και φυσικά στόχο, κίνητρο για να μπει κανείς σε ψυχοθεραπευτική διαδικασία και να ανακαλέσει μνήμες από το παρελθόν, που ενδεχομένως έθαβε επιμελώς για καιρό. Ο θεραπευόμενος όμως δεν είναι μόνος. Αφού πρώτα έχει δημιουργηθεί και εδραιωθεί θεραπευτική σχέση με το θεραπευτή, γνωστή και ως θεραπευτική συμμαχία, έχει συνοδοιπόρο του το θεραπευτή.


Ο θεραπευτής μέσα στο κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί με το θεραπευόμενο, γίνεται αυτόπτης «μάρτυρας» της όλης διαδρομής, του ταξιδιού… είναι εκεί στην προσπάθεια, στη ματαίωση, στην παραίτηση, στα δάκρυα, στην ελπίδα, στη θέληση για αλλαγή και τελικά στη μεταμόρφωση. Πολλοί θεραπευόμενοι ζητούν έτοιμες λύσεις, «συνταγές», όμως τι νόημα θα είχε να ζει κανείς ακολουθώντας τις νόρμες και τις υποδείξεις κάποιου άλλου; Ο καθένας μας άλλωστε φέρει την ευθύνη του εαυτού του.


Μέσα άλλοτε από ερωτήσεις και άλλοτε από διάφορες δραστηριότητες (αναλόγως την προσέγγιση του εκάστοτε ψυχοθεραπευτή), ο θεραπευτής βοηθάει το θεραπευόμενο να ξετυλίξει το κουβάρι της ιστορίας του, να κάνει τις δικές του συνδέσεις και να αναλάβει την ευθύνη του εαυτού του. Πολλοί αναρωτιούνται … «πώς γίνεται να γκρεμίσεις συνήθειες και συμπεριφορές χρόνων και να τις αντικαταστήσεις με νέες ιδέες και αντιλήψεις;». Δεν είναι απαραίτητο, αλλά ούτε και σκόπιμο να διαλύσει κανείς ολόκληρο το οικοδόμημα. Ο κάθε θεραπευόμενος επιλέγει και εστιάζει σε συγκεκριμένα κομμάτια ή στοιχεία του χαρακτήρα του που τον δυσκολεύουν τη δεδομένη στιγμή. Μαζί με το θεραπευόμενο θα βρει νέους, πιο λειτουργικούς τρόπους αντιμετώπισης των δυσκολιών και διαχείρισης των θεμάτων του.


Οι αλλαγές που βιώνει το άτομο μέσα στη θεραπευτική διαδικασία τον καθοδηγούν στον τρόπο που θα λειτουργήσει. Άλλοτε μπορεί να πηγαίνει πιο γρήγορα, ενθουσιασμένος με αυτό που ξεδιπλώνεται μπροστά του, άλλοτε να μειώνει ταχύτητα και να αντιστέκεται παραμένοντας αγκιστρωμένος σε παλιές και οικείες συμπεριφορές και μερικές φορές γιατί όχι, να μένει και στάσιμος. Είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας. Ο καθένας έχει το δικό του ρυθμό, κι με αυτόν καλείται να συγχρονιστεί ο θεραπευτής.  Εν κατακλείδι το μόνο σίγουρο είναι, πως όποιος επιλέγει να μπει σε θεραπευτική διαδικασία, θα βγει κερδισμένος. Γιατί είναι αλλιώς να περιφέρεσαι άσκοπα από εδώ και από εκεί χωρίς να ξέρεις το λόγο και είναι τελείως διαφορετικά να έχεις την επίγνωση του ότι εσύ και μόνο εσύ επιλέγεις τη διαδρομή, το μέσο και το συνοδοιπόρο, ώστε να φτάσεις κάπου. Ας μην ξεχνάμε, πως κανένας δε θα έρθει να μας σώσει. Ο τρόπος που επιλέγουμε να ζούμε είναι εκατό τοις εκατό, δική μας και μόνο ευθύνη.


Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2016 19:00
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: moral panic...... »

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online