Τζούλια Σπυροπούλου: « Όταν  ένα έγκλημα δεν τιμωρείται, τότε επαναλαμβάνεται και σε μεγαλύτερη έκταση».

Αριστέα Κοντόζογλου

Επιμέλεια φωτογραφίας:Σοφία Στοΐδου   Επιμέλεια φωτογραφίας:Σοφία Στοΐδου  

Δημοσιογράφος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε την συζήτηση-συνέντευξη της Tζούλια Σπυροπούλου, σκηνοθέτη,σεναριογράφου,παραγωγού,με αφορμή το ντοκιμαντέρ που δημιουργεί σχετικά με την Γενοκτονία των Ποντίων και θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2020.

Την ευχαριστούμε θερμά για την άμεση ανταπόκριση και ευχόμαστε από καρδιάς καλή επιτυχία!Α.Κ:Γεννηθήκατε και μεγαλώσατε στην Αμερική.

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε το 2005 να έρθετε να ζήσετε στην Ελλάδα;

 

Τ.Σ: Επιστρέψαμε στην Ελλάδα οικογενειακώς. Ο πατέρας μου είναι Αμερικανός Ελληνικής καταγωγής, και η μητέρα μου Ελληνίδα. Οι γονείς μου και εγώ θέλαμε να επιστρέψουμε «στην πατρίδα», στα ήθη  και έθιμά μας.

   

 

Α.Κ: Τι σας οδήγησε να ασχοληθείτε με την σκηνοθεσία-σενάριο-παραγωγή ;

 

Τ.Σ: Γεννήθηκε η ανάγκη για δημιουργία σε ανώτερο επίπεδο. Εργάζομαι ως ηθοποιός στο θέατρο εδώ και 15 χρόνια περίπου. Ήταν όνειρο ζωής. Το θέατρο ήταν και είναι η μεγάλη μου αγάπη εδώ και πάνω από δυο δεκαετίες. Ως ηθοποιός είχα τη δυνατότητα να δημιουργήσω, αλλά ταυτόχρονα ένας ηθοποιός συχνά περιορίζεται με τους ρόλους που του δίνονται. Με το σινεμά, συγκεκριμένα με το ντοκιμαντέρ, έχω άλλη ελευθερία. Έχω τη δυνατότητα να εκφραστώ πιο ελεύθερα, να γεννήσω καινούριες ιδέες από το μηδέν, και κυρίως να μεταφέρω μέσα από τις ταινίες μου την αλήθεια στο κοινό για διάφορα θέματα. Με ενδιαφέρουν κυρίως να ασχολούμαι με τα ανθρώπινα δικαιώματα, και να γίνομαι η φωνή των ανθρώπων που δεν έχουν. Η τελευταία μου ταινία ανήκει στην κατηγορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το θέμα της, ένα κορίτσι που στα 17 της πυροβολήθηκε από τον πατέρα της και τώρα ζει με 99% αναπηρία. Ήθελα να μπω στη ζωή του κοριτσιού και να καταγράψω πως ζει ένας άνθρωπος με τέτοιου βαθμού αναπηρία, ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Η ταινία έχει διάρκεια 50’, βραβεύθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Ιεράπετρας το 2018, ταξίδεψε σε 6 φεστιβάλ σε 3 χώρες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως και προβλήθηκε από το κρατικό κανάλι ΕΡΤ. 

 

 

Α.Κ: Ποιο το ερέθισμα να ασχοληθείτε και να δημιουργήσετε ένα ντοκιμαντέρ  σχετικά με την Γενοκτονία των Ποντίων;

 

Τ.Σ: Το θέμα αυτό με βρήκε, δεν το βρήκα. Έκανα έρευνα για θέματα την τέταρτη ταινία μου, και την πρώτη μεγάλου μήκους. Πήγα σε ένα Ποντιακό καφενείο για να γνωρίσω ηλικιωμένους ανθρώπους που έχουν να πουν ιστορίες, και εκεί με περίμενε το θέμα μου. Αυτό είναι ένα δημιουργικό ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους εμπλουτισμένο με δισδιάστατο κινούμενο σχέδιο, νέο υλικό, αρχειακό υλικό, παλιές εφημερίδες, και φωτογραφίες της εποχής. Μέσα από 10 κεφάλαια-στάδια της γενοκτονίας, θα μάθουμε για την περίοδο 1914-1923, με αποκορύφωμα την άφιξη του Μ.Κεμάλ στην Σαμψούντα στις 19 Μαΐου 1919, όπου δολοφονούνται 353,000 Έλληνες του Πόντου. Θα καταλάβουμε τι ακριβώς σημαίνει γενοκτονία, και πως μπορεί να μας επηρεάσει ένα τέτοιο έγκλημα στις μέρες μας. Δυστυχώς ποτέ κανείς δεν τιμωρήθηκε για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Και όταν ένα έγκλημα δεν τιμωρείται, τότε επαναλαμβάνεται και σε μεγαλύτερη έκταση.

 

 

Α.Κ: Είναι εύκολη  ή δύσκολη στην πράξη η τριπλή ιδιότητά  σας στο ντοκιμαντέρ  που ετοιμάζετε;

              

 Τ.Σ:  Εύκολη δεν είναι σίγουρα. Ίσως εμένα μου βγαίνει φυσικά, αλλά προϋποθέτει        πολλές ώρες εργασίας, και φυσικά πρέπει να σου αρέσει κάτι για να έχεις τη δυνατότητα να δουλεύεις 6-7 μέρες την εβδομάδα. Φυσικά δεν ήταν πάντα έτσι. Ξεκίνησα το σινεμά ως βοηθός σκηνοθέτη κυρίως, και μέσα σε λίγα χρόνια είχα περάσει από τις περισσότερες ειδικότητες μέσα σε ένα συνεργείο. Παράλληλα έγραφα σενάρια, και το 2015 για πρώτη φορά αποφάσισα να κάνω την πρώτη μου ταινία με τίτλο JEAN, ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ για έναν άνθρωπο που ζει σ ‘ένα τροχόσπιτο εδώ και 30 χρόνια χωρίς νερό και ρεύμα. Το ντοκιμαντέρ αυτό κέρδισε 3 διακρίσεις, ταξίδεψε σε 7 φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό και προβλήθηκε στο κρατικό κανάλι ΕΡΤ. Η επιτυχία του με ώθησε να συνεχίσω μέχρι σήμερα, το 2020, όπου ακόμα ασχολούμαι με τις 3 ειδικότητες ως σεναριογράφος-σκηνοθέτης-παραγωγός, παράλληλα με την εργασία μου ως ηθοποιός στο θέατρο. Φέτος πρωταγωνιστούσα ως Νάνσυ στο έργο του Κάρολου Ντίκενς Όλιβερ Τουίστ στο θέατρο Λαμπέτη.

 

 

Α.Κ: Πότε θα είναι έτοιμο το ντοκιμαντέρ,μιλήστε μας περισσότερο γι’αυτό…

 

Τ.Σ:  Το ντοκιμαντέρ θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβρη του 2020. Είναι μία ταινία που απαιτεί πολύ χρόνο λόγω του κινουμένου σχεδίου και της έρευνας και μελέτης που έπρεπε να γίνει. Θα έχει διάρκεια 75’. Αρχικός στόχος είναι να ταξιδέψει σε φεστιβάλ και αίθουσες του εξωτερικού, και έπειτα τηλεοπτικά και διαδικτυακά, για να έχουν όλοι τη δυνατότητα να τη δουν. Είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους! Γιατί η άρνηση του εγκλήματος όπως και η απώλεια της μνήμης, φέρνει άσχημα αποτελέσματα στο μέλλον. Πρέπει η γενοκτονία να αναγνωριστεί, και σε διεθνές επίπεδο, και αυτό που έχουμε να κάνουμε όλοι οι Έλληνες είναι να διατηρήσουμε τη μνήμη, για να μην ξανά συμβεί στο μέλλον. Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα μου, τον Τάσο Κοσμίδη (διεύθυνση φωτογραφίας), τον Τζαννέτο Κομηνέα (μοντέρ), τη Σοφία Αγγελίδου (στη μετάφραση Τούρκικων), τον Κωνσταντίνο Σιδηρόπουλο (aka odysmod, μουσικοσυνθέτη) για την υπέροχη μουσική, την Ελένη Μαρνά (σκιτσογράφο) για την υπέροχη ζωγραφική στην ταινία, όπως και για τους καταπληκτικούς λυράρηδες Γιώργο Ζινίσα και Μάνο Κασανίδη, όλους τους συνεντευξιαζόμενους που μου άνοιξαν την καρδιά τους, και τους Ποντιακούς συλλόγους του Πειραιά και τον Κ.Ο.Π.Α. που μου άνοιξαν το σπίτι τους. Γιατί χωρίς καλούς ανθρώπους δίπλα σου, δεν γίνεται τίποτα.  

  

 

Α.Κ:  Είστε αισιόδοξη για το μέλλον και ποιο συγκεκριμένα για τον καλλιτεχνικό χώρο απ’όπου και προέρχεστε;

 

Τ.Σ:   Μπορεί να σας φαίνεται παράδοξο αλλά είμαι αισιόδοξη, ναι. Υπάρχουν πολλές ιδέες και αρκετά ήδη τέχνης όπου μπορεί κάποιος να διαλέξει να δημιουργήσει. Το λέω μιας και έχω περάσει σχεδόν από όλες τις τέχνες: χορεύω και τραγουδάω από πολύ μικρή ηλικία, ασχολούμαι με τη ζωγραφική και αγιογραφία (στο παρελθόν ασχολούμουν και επαγγελματικά). Αυτό που έχω να πω στους νεότερους καλλιτέχνες είναι να ανοίγουν τους ορίζοντές τους και να μαθαίνουν καινούρια πράγματα, να μην απογοητεύονται, και να δημιουργούν δικά τους έργα, ανοίγοντας έτσι δικές τους πόρτες στο μέλλον.

 

 

Α.Κ:  Έχετε κάποιο μότο στη ζωή σας;

 

Τ.Σ:   Επειδή έχουμε περάσει όλοι πρωτόγνωρες και δύσκολες μέρες λόγω του COVID-19 θέλω να πω σε όλους πως «αύριο ξημερώνει μια άλλη μέρα, που μπορεί να είναι καλύτερη από τη σημερινή. Και μόνο με αισιοδοξία θα καταφέρουμε να κατορθώσουμε κάτι στο μέλλον.» Ας μην απογοητευόμαστε τελείως, “all is not lost”.Λίγα λόγια για τη σκηνοθέτη-σεναριογράφο-παραγωγό Τζούλια Σπυροπούλου:

 

 

00a18a401.jpg

 

 

Η Τζούλια Σπυροπούλου έχει γεννηθεί στο Μαϊάμι της Φλώριντα των ΗΠΑ. Έχει σπουδάσει Υποκριτική (Bachelor of Arts in Theater) στο Florida International University, όπως επίσης και με τους Ελένη Σκότη, ΑΘηνά Τρέβλια, Olympia Doukakis, John Strasberg, Brian O’neil, Lester Shane και Ashley Ingram. Επίσης έχει σπουδάσει στο New York Film Academy (ΝΥ).

Έχει πρωταγωνιστήσει στις παραστάσεις Παναγία των Παρισίων, Ο Μάγος του Οζ, Το τυφλό σημείο, M.I.S.S.I.S. και στο πρώτο της θεατρικό έργο  Free Rider στο Θέατρο Παραμυθίας το 2011. Έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως Sam Esmail, Philip Church, Adrian Frieling, Ferdinando Filomarino.

Στην τηλεόραση, έχει παρουσιάσει το Sewer Stories Metropolis για το Ολλανδικό κανάλι VPRO. Με την ταινία JEAN έκανε το πρώτο της σκηνοθετικό ντεμπούτο, το οποίο απέσπασε 3 διακρίσεις και 4 συμμετοχές σε Ελλάδα και εξωτερικό, και έγινε μίσθωση από το κρατικό κανάλι ΕΡΤ. Η δεύτερη ταινία με τίτλο YUBI, απέσπασε το 3ο βραβείο στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ της Ιεράπετρας, και 5 συμμετοχές σε Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως και έγινε μίσθωση για την ταινία από το κρατικό κανάλι ΕΡΤ. Το 2019 ίδρυσε την εταιρία παραγωγής JS FILM PRODUCTIONS, που δραστηριοποιείται κυρίως με ντοκιμαντέρ, αλλά και με ταινίες μυθοπλασίας. Κατασκευασμένες συλλογικά, οι αναλλοίωτες στο χρόνο ταινίες επικεντρώνονται σε κοινωνικά και πολιτικά θέματα, ανθρώπινα δικαιώματα, βιογραφίες, και φλέγον θέματα. 

 

Filmography:

 

2018 YUBI, παραγωγή-σκηνοθεσία-σενάριο, ντοκιμαντέρ, 40’/50’, Ελλάδα

https://www.juliasperopoulos.com/yubi

• Επίσημη Συμμετοχή του διαγωνιστικού προγράμματος στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Ανθρώπινα Δικαιώματα, 2019.

• 3o Βραβείο στην κατηγορία Ελληνικό ντοκιμαντέρ μικρού μήκους στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, Κρήτη, 2018.

• Επίσημη συμμετοχή στο Roma Cinema DOC 2020, στην κατηγορία International Documentary. 

• Επίσημη Συμμετοχή του διαγωνιστικού προγράμματος στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου της Αθήνας AIDFF, 2019.

• Επίσημη Συμμετοχή στο 12ο Ελληνικό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Docfest, στο τμήμα Πανόραμα, 2018.

• Συμμετοχή στο 59th Krakow Film Festival, στην κατηγορία Market, Πολωνία 2019.

2018 ΑΦΑΣΙΑ, παραγωγή-σκηνοθεσία-σενάριο, μυθοπλασία-πειραματική, 5’, Ελλάδα.

https://www.juliasperopoulos.com/aphasia

 

2017 JEAN, παραγωγή-σκηνοθεσία-σενάριο, ντοκιμαντέρ, 19’, Ελλάδα.

https://www.juliasperopoulos.com/jean

• Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, Κρήτη, 2017.

• Τιμητική Διάκριση στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου της Αθήνας AIDFF, 2018.

• Επίσημη συμμετοχή στο Human Rights Film Festival BARCELONA/PARIS/NYC, Βαρκελώνη, Ισπανία, 2017.

• 3η Θέση για το βραβείο κοινού στην κατηγορία Ελληνικό Ντοκιμαντέρ στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, Καλαμάτα 2018.

• Επίσημη συμμετοχή στο ROMA CINEMA DOC, Ρώμη, Ιταλία, Φεβρουάριος 2017.

• Επίσημη συμμετοχή στο MINDIE Miami Independent Film Festival, Μαϊάμι Φλώριντα, ΗΠΑ, Απρίλιος 2017.

• Πρώτη Συμμετοχή στο International Short Film Festival Kalmthout, Βέλγιο, 2017

 

Λινκ: Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

IMDB: http://www.imdb.com/name/nm5543218/

Official Website https://www.juliasperopoulos.com

 

 

Αριστέα  Κοντόζογλου

 

Δημοσιογράφος-Ραδιοφωνική  Παραγωγός

 

Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

 

Μέλος της Ε.Σ.Ε.Τ

 

 

18.5.2020

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 18 Μαΐου 2020 14:28

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online