Ταμείο ανοικοδόμησης της ΕΕ ύψους 500 δις Ευρώ...

lifespeed.gr


Vicky.KostenasLagdos Δημοσιογράφος - Ποιήτρια

 

 

Σχέδιο Merkel-Macron: Ποιά πλειοψηφία απαιτείται για αυτό το σχέδιο στην  Ομοσπονδιακή βουλή;

 

Η πλειοψηφία των δύο τρίτων στο Bundestag μπορεί να είναι απαραίτητη για το ταμείο ανασυγκρότησης. Εάν προσφύγουν σε αγωγές κατά του σχεδίου, αυτό θα ήταν ένα σημαντικό σημάδι.

Βερολίνο: Ήταν μια πολιτική εκρηκτική πρόταση, που η Άνγκελα Μέρκελ (CDU) και ο Εμμανουήλ Μακρόν παρουσίασαν απροσδόκητα τη Δευτέρα. Και έτσι η πρόταση της Καγκελαρίου και του Γάλλου Προέδρου για ταμείο ανοικοδόμησης 500 δισεκατομμυρίων ευρώ προκαλεί συνεχιζόμενες αμφιλεγόμενες συζητήσεις. Αυτό ισχύει για το ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου κράτη όπως η Ολλανδία και η Αυστρία αντιτάχθηκαν στο σχέδιο, καθώς και στην ομοσπονδιακή πολιτική.

 

00a22a55.jpg

 

Η ιδέα Merkel-Macron περιέχει δύο θεμελιώδεις παραχωρήσεις από τη γερμανική προοπτική: Προκειμένου να καλυφθεί το ταμείο των 500 δισεκατομμυρίων, θα πρέπει να επιτραπεί στην ΕΕ να χρεωθεί. Και η βοήθεια για τις οικονομίες, που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία της κορώνας, δεν πρέπει να ρέει με τη μορφή δανείων, αλλά ως επιχορηγήσεις, οι οποίες δεν χρειάζεται να επιστραφούν.

 

Ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες περιμένουν τώρα μια παρουσίαση από την Επιτροπή της ΕΕ σχετικά με το, πώς πρέπει να σχεδιαστεί το ταμείο ανοικοδόμησης δισεκατομμυρίων Ευρώ, οι σκέψεις για περαιτέρω εφαρμογή έχουν ήδη ξεκινήσει στο Βερολίνο. 

Ένα πράγμα όμως είναι σαφές: το Bundestag θα πρέπει να εγκρίνει το ταμείο. 

Η Μέρκελ το τόνισε αυτό εξάλλου, όταν παρουσιάστηκε το σχέδιο. 

Αλλά αυτό που παρέλειψε να πεί η καγκελάριος ήταν το ύψος της πλειοψηφίας ψήφων, που απαιτείται απο το κοινοβούλιο.

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των γερμανικών μμε αυτή η ερώτηση συζητείται επί του παρόντος στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής κανείς δεν θέλει να δεσμευτεί ούτε στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών ούτε στην Καγκελαρία. Πρώτα απ΄όλα χρειάζεται μια συγκεκριμένη πρόταση της Επιτροπής της ΕΕ και μόνο τότε θα μπορεί 

τελικά να την αξιολογήσει.

 

 

Vicky Kostenas Lagdos 

 

Δημοσιογράφος - Ποιήτρια

 

22.5.2020

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Μαΐου 2020 20:18

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online