Η Ζήλια

lifespeed.gr


Δημήτρης Τσέλιος

 

 

 

 

 

Μία συμπεριφορά που βασανίζει εκατομμύρια ανθρώπους, καταστρέφοντας σχέσεις. Αρχικά ας ξεκινήσουμε από μία διαπίστωση, που προκύπτει από την βιωματική μου εμπειρία και αποτελεί την προσωπική μου ‘’αλήθεια’’. Η ζήλια αποτελεί έναν ισχυρό πυλώνα άγνοιας του εαυτού μας. Ένας άνθρωπος που ζηλεύει, σημαίνει κατά βάθος ότι, δεν γνωρίζει τον εαυτό του. Και ένας άνθρωπος που δεν γνωρίζει τον εαυτό του, δεν μπορεί και να αγαπήσει τον εαυτό του, αλλά και κατ’ επέκταση δεν μπορεί να αγαπήσει αληθινά και κανέναν άλλον άνθρωπο. 

Η ζήλια και η κτητικότητα με την οποία εκφράζεται, στην ουσία καταστρέφει μία σχέση. Απομακρύνει τον άλλον από κοντά σου, διότι δεν σέβεσαι τα όρια, την ελευθερία του, δεν σέβεσαι τον ίδιο τον άνθρωπο. 

Ένας άνθρωπος που έχει βαδίσει στα μονοπάτια της αυτογνωσίας και έχει αυτό-αποδοχή, ξέρει πολύ καλά τι αξίζει, έχει υψηλή αυτοεκτίμηση και δεν έχει καμία ανάγκη να λάβει την αποδοχή από έναν άλλον άνθρωπο, προκειμένου να αναγνωρίσει την αξία του. Ο άνθρωπος που γνωρίζει τον εαυτό του, δεν ζηλεύει. 

Γιατί εκδηλώνεται όμως η ζήλια; Γιατί πολύ απλά δεν εμπιστευόμαστε τον ίδιο μας τον εαυτό. Και όταν δεν εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου, φυσικά και δεν μπορείς να εμπιστευτείς και τους άλλους. Το αίτιο δεν είναι ποτέ ο άλλος!! Το αίτιο έχει να κάνει αποκλειστικά με σένα. 

Αν είσαι δύσπιστος με τον εαυτό σου, τότε θα προβάλεις αυτή τη δυσπιστία και στους συντρόφους σου. Ότι καταπιέζουμε μέσα μας, το προβάλουμε στους άλλους ανθρώπους. 

Καλό είναι λοιπόν να κατανοήσουμε ότι αντί να ψάχνουμε προς τα έξω για να επιλύσουμε το θέμα της ζήλιας μας, καλό θα ήταν να στραφούμε προς τα μέσα. Ο άνθρωπος που εκφράζουμε την ζήλια αποτελεί την αφορμή. Το αίτιο βρίσκεται πάντα μέσα μας!!

Δημήτρης Τσέλιος
 
Σύμβουλος Προσωπικής 
& Επαγγελματικής Ανάπτυξης.
Ιδρυτικό Μέλος του Συλλόγου Συμβουλευτικής
Coaching & Mentoring Ελλάδος
 
30.5.2020
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 30 Μαΐου 2020 16:34

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online