Ο Ιμάμ Χομεϊνί και η επανάσταση που συντάραξε τον κόσμο

lifespeed.gr


Ali.M.Helmi 

 

 

 

 

Ο Αγιατολάχ Ρουχολλαχ Χομεϊνί,  ένα απαράμιλλο πρόσωπο,  ήταν αυτός που σήκωσε τη σημαία της επιστροφής στη θρησκεία, τις ηθικές αξίες και τη δικαιοσύνη και μάλιστα σε μια εποχή υλιστική με έντονες  αντί-θρησκευτικές τάσεις. 

Αυτός κατάφερε το 1979 να ανατρέψει το δικτατορικό καθεστώς του Σάχη του Ιράν, ένα   καθεστώς φθαρμένο και υποτελές σε αλλά κράτη,  και να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο κύμα  χάρη στο οποίο αυτός ο αιώνας ονομάστηκε με τον ιερό του όνομα. 

Η εμφάνιση του Ιμάμ Χομεϊνί αυτόν τον αιώνα στην παγκόσμια πολιτική σκηνή αφύπνισε τη συνείδηση ανθρώπων σε δυο τομείς: κρατικό και λαϊκό.

 Η Αμερική, οι σύμμαχοι της και μερικές άλλες δυτικές δυνάμεις, δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι ένας ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης θα έχει τη δύναμη την εποχή της επιστήμης και της τεχνολογίας και της απομάκρυνσης από τη θρησκεία να ηγηθεί μιας τέτοιας μεγάλης επανάστασης ,που οδήγησε στη δημιουργία ενός  σύγχρονου κράτους βασισμένου στην ψήφο του λαού,  και όχι μόνο να καταδικάσει μερικά δυτικά κράτη αλλά και να τους μιλήσει από  θέση ισχύος.  

Πολλοί σύγχρονοι διανοητές τον θεωρούν ως ένα άτομο που «ταρακούνησε τον κόσμο» ή ακόμη και ως ένα άτομο που «άλλαξε την πορεία της ιστορίας» και τοποθετούν την επανάσταση ,της οποίας ηγήθηκε,  στο ίδιο επίπεδο με την μεγάλη επανάσταση της Γαλλίας και τη ρωσική επανάσταση. Μια επανάσταση η οποία στην παρούσα εποχή μπόρεσε να αλλάξει το περιεχόμενο της πολιτικής  και να δώσει άλλο χρώμα στις πολιτιστικές ιδιαιτερότητες. 

Ο Ιμάμ Χομεϊνί μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως ένας από τους σημαντικούς στοχαστές του κόσμου του Ισλάμ,  ο οποίος εξαιτίας της άμεσης επαφής του με τον λαό, αναγνώριζε τα προβλήματα  της κοινωνίας και αναζητούσε την  ελευθερία και τη δικαιοσύνη. Η επιρροή του υπήρξε ασύγκριτη για τα 35 εκατομμύρια των τότε κατοίκων του Ιράν  και ολόκληρος ο ιρανικός λαός τον αγαπούσε ολόψυχα και αναγνώριζε τα υψηλά ιδανικά στους στόχους , στα λόγια, στον τρόπο με τον οποίο ασκούσε την εξουσία, στις οδηγίες του. 

Ήταν ένας άνθρωπος αποφασιστικός, απλός, δυναμικός, με λαϊκό έρεισμα και επιδραστικότητα, χαρακτηριστικά που συγκροτούσαν μια ηγετική προσωπικότητα που ξεχώριζε  όχι μόνο κατά την διάρκεια της επανάστασης αλλά και αργότερα.  Ο γνωστός Γερμανός κοινωνιολόγος «Μαξ Βέμπερ» (1860-1924) υπογραμμίζει ότι μερικά από τα ιστορικά πρόσωπα διαθέτουν μοναδικές προσωπικότητες που τους  καθιστούν χαρισματικούς ηγέτες με τεράστια επιρροή. Αυτή ακριβώς η χαρισματικότητα, για τον Βέμπερ, είναι η ανώτερη δύναμη που μπορεί να εμπνεύσει και να μεταβάλλει το κοινωνιοκοπολιτικό γίγνεσθαι. Και ο  Ιμάμ Χομεϊνί σύμφωνα με πολλούς στοχαστές είχε μια τέτοια δύναμη. 

Ο Μικελ Κιμελ, επιφανής καθηγητής κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στην εισαγωγική παράγραφο του  βιβλίου του με τίτλο  «Οι νέοι προφήτες: γοητεία και απομιμήσεις στην ιρανική επανάσταση» αναφέρει: «Η Ιρανική Επανάσταση για όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς αναλυτές της περιοχής αποτελεί  έναν γρίφο. Κι αυτό γιατί μολονότι στάθηκε απέναντι στον Ιμπεριαλισμό, ειδικά την Αμερική, την ίδια στιγμή δε δίστασε να αντιπαρατεθεί και στη Σοβιετική Ένωση και τους σοσιαλιστές ειδικά στον τομέα της πολιτικής και οικονομίας. 

Παρόλο που αυτή η επανάσταση ήταν λαϊκή και βασιζόταν στις λαϊκές δυνάμεις κατά την διάρκειά της και οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων πήραν μέρος στις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια. Μόνο στην Τεχεράνη των τριών εκατομμυρίων κατοίκων έλαβαν χώρα συγκεντρώσεις  με την παρουσία 2 εκατομμυρίων ανθρώπων ενώ παρόμοιες σε μέγεθος συγκεντρώσεις έγιναν και στις άλλες πόλεις. 

Ο Κιμελ στο βιβλίο του αναφέρει ότι «ο Ιμάμ Χομεϊνί είχε τόση πνευματική δύναμη , ώστε παρά τα εκατομμύρια των ακολούθων του ο ίδιος πάντα υπήρξε μετριόφρων». Σε άλλο σημείο του βιβλίου του τονίζει πως   «ο Ιμάμ Χομεϊνί ήταν ένας ασκητής που δεν έδινε καμία σημασία στα κοσμικά στολίδια και στα ηγετικά  αξιώματα. Η αποφασιστικότητά του ήταν τέτοια που δεν αφηνε ανεπηρέαστο κανέναν άνθρωπο και καμία ομάδα. Μάλιστα κατά τον Κιμέλ  βασικός παράγοντας της επιτυχίας του ήταν ο στενός του δεσμός με τον λαό του. «Θεωρούσε τον εαυτό του ένα μέρος του λαού και όχι κάτι ξεχωριστό και πάντα στην αγάπη που του έδειχναν, απαντούσε με αγάπη και στοργή.» 

Ο Ιμάμ Χομεϊνί πάντα έλεγε: «ο λαος μας έδωσε  όλο του το είναι στον δρόμο του Ισλάμ και της επανάστασης και αναμφίβολα θα στεφθεί νικητής στο τέλος.» 

 Στις 3 Ιουνίου του 1989, 31 χρόνια πριν,  έφυγε από την ζωή και πήρε τον δρόμο του προς τον Θεό, όμως η Ισλαμική Επανάσταση και το πολίτευμα που εγκαθίδρυσε με τη συντριπτική πλειοψηφία -πάνω από το 98% - του ιρανικού λαού, δηλαδή η ισλαμική δημοκρατία συνεχίζει τον δρόμο προς την ανάπτυξη, και τη δημιουργία ενός νέου πολιτισμού. 

Η Ισλαμική Δημοκρατία είναι η πολύτιμη κληρονομιά που κληροδότησε στον κόσμο η οποία έγινε πρότυπο χάρη στη σύνεση και τη σοφία του ηγέτη της και γνώρισε μεγάλη δημοφιλία ανάμεσα στα έθνη της περιοχής καταφέρνοντας επιπλέον να χαρακτηριστεί ως ελπίδα πολλών ατόμων που αναζητούν την ελευθερία και την δικαιοσύνη σε κάθε γωνία του πλανήτη. Η Ισλαμική επανάσταση  μας έμαθε ότι η αντίσταση και η συλλογική ισχύς μπορεί  να γονατίσει τις αλαζονικές και σκληρές δυνάμεις , ανάμεσα στις οποίες σήμερα οι ΗΠΑ κατέχουν την ηγετική θέση,  και να προσφέρει στον λαό μας και τα άλλα έθνη του κόσμου την γλυκιά γεύση της δικαιοσύνης και της ελευθερίας. 

Αλησμόνητο το όνομα και ζωντανός ο δρόμος του.

 

Ali.M.Helmi 

Μορφωτικός Σύμβουλος της Ιρανικής Πρεσβείας στην Αθήνα 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2020 08:03

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online