«State of Μind»

lifespeed.gr


Μαριάνθη Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου Μαριάνθη Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου

Μαριάνθη Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου

 

 

 

 

 

 

 

Η μεγάλη σημασία του τουρισμού για το οικονομικό μέλλον της χώρας μας είναι πλέον αισθητή σε όλους. Το ποσοστό της οικονομικής ύφεσης εξαρτάται σημαντικά από την τουριστική κίνηση. Κι ενώ άλλες χρονιές τα πάρτυ και ό,τι πιο εξτρήμ στη Μύκονο θεωρούνταν επιβεβλημένα, αφού το πορτοφόλι των πελατών ήταν βαρύ και θα έπρεπε να εξυπηρετηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αντίθετα, εφέτος τα πάρτυ και ο συγχρωτισμός επιφέρουν βαριά πρόστιμα. Την ίδια στιγμή εμφανίζονται στο προσκήνιο του νησιού τα «ιδιωτικά» πάρτυ σε πολυτελείς κατοικίες δημιουργώντας συνθήκες δύο μέτρων και δύο σταθμών με τους επιχειρηματίες να δυσφορούν. Θα πρέπει να γίνει σε όλους αντιληπτό ότι ο Κορωναϊός είναι εδώ. Μια ασθένεια ακόμα άγνωστη, όπου οι επιστήμονες ερευνούν. Ο κίνδυνος μιας νέας έξαρσης υπαρκτός και με κάθε τρόπο αποφευκταίος μιας και το κόστος για την Ελλάδα θα είναι μεγάλο καθώς θα σήμαινε τον μηδενισμό του τουρισμού με σοβαρότατες οικονομικές συνέπειες.

Κι ενώ γίνεται από την κυβέρνηση κάθε δυνατή προσπάθεια επανεκκίνησης του τουρισμού με μότο «Greek Summer is a State of Mind», δυστυχώς ο τρόπος σκέψης κάποιων ανθρώπων δεν αλλάζει! Έτσι δεν αλλάζει ο τρόπος σκέψης και της γειτονικής Τουρκίας η οποία κλιμακώνει συνεχώς την προκλητικότητα απέναντι στη χώρα μας. Η προκλητική στάση της Τουρκίας έρχεται την στιγμή που η Ελλάδα προχωρά στην ιστορική υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας, μετά από πολλά χρόνια εκκρεμότητας. Η συγκεκριμένη συμφωνία με την Ιταλία είναι η πρώτη που υπογράφουμε για ΑΟΖ και έχει συναφθεί στη βάση της UNCLOS (Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας). Η συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, καθώς και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας ως οριογραμμή της ΑΟΖ. Με τη σημερινή Συμφωνία, η μέση αυτή γραμμή θα ισχύει και για τα υπερκείμενα της υφαλοκρηπίδας ύδατα και θα περιγράφει την έκταση των θαλασσίων περιοχών που αξιοποιούνται. Παράλληλα, αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα σε όλα τα εδάφη -χερσαία και νησιωτικά.

Την ίδια στιγμή τουρκικό εμπορικό πλοίο συνοδευόμενο από τρεις τουρκικές φρεγάτες και  με πληροφορίες ότι μετέφερε βαριά όπλα στη Λιβύη, έφτασε νότια της Κρήτης. Εκεί ενεργοποιήθηκε η φρεγάτα «Σπέτσαι», η οποία συμμετέχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ειρήνη» και σχετίζεται με τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης. Ο Ιταλός επιχειρησιακός διοικητής, που έχει τεθεί αυτό το εξάμηνο επικεφαλής της συγκεκριμένης επιχείρησης, όταν ζήτησε να δηλώσει προορισμό και ταυτότητα το διερχόμενο πλοίο η απάντηση ήταν «είμαστε υπο την προστασία της τουρκικής δημοκρατίας». Η ίδια απάντηση δόθηκε και στο πλήρωμα του ελικοπτέρου της Ελληνικής φρεγάτας που πέταξε πάνω από το ύποπτο εμπορικό πλοίο και θέλησε να επικοινωνήσει μαζί του.

Ενώ έχει συμφωνηθεί να υπάρχουν διεθνείς δυνάμεις στην επιχείρηση Ειρήνη- υπάρχει μόνο η Ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι», με αποτέλεσμα να φαίνεται αποδυναμωμένη η ΕΕ και να γελοιοποιείται ο Ιταλός ναύαρχος. Η Ελλάδα οφείλει να είναι έτοιμη μπροστά σε οποιαδήποτε τουρκική προκλητικότητα, ώστε η Τουρκία να επιλέξει αν προτίθεται να κλιμακώσει την ένταση και να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο.

Η Ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να συνάψει συμφωνία αντίστοιχη με αυτή της Ιταλίας με την Αίγυπτο, η οποία θα σημαίνει και την ακύρωση της μη αναγνωρισμένης Τουρκολιβυκής συμφωνίας. Το ευτύχημα μέσα στην ταραχώδη κατάσταση για τη χώρα μας- από τα οικονομικά έως τα εθνικά ζητήματα- είναι ότι έχουμε μία κυβέρνηση οργανωμένη, με στρατηγική και που έχει αντιστρέψει θετικά και πολύ γρήγορα την αντίληψη που είχαν για εμάς κερδίζοντας τον σεβασμό για την Ελλάδα από τις χώρες μέλη της ΕΕ και όχι μόνο. 

 

Μαριάνθη Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου

 

Οικονομολόγος, ΜΒΑ

Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Πολιτικό Στέλεχος ΝΔ

 

18.6.2020

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2020 10:17

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online