Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η «ΑΝΑΛΗΨΗ» ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ

lifespeed.gr


Της αγιογράφου, κριτικού βιβλίου-τέχνης Μαριλένας Φωκά (ΜΑ)

 

 

 

 

 

 

Στις 20 Ιουλίου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου. Ο Προφήτης Ηλίας έδρασε τον καιρό της Παλαιάς Διαθήκης, επί βασιλέα Αχαάβ περί τον 9- 10 ο αι.  π.Χ. Ως απεσταλμένος του Θεού και ζηλωτής (είχε φλόγα, ζήλο για τον Θεό) προσπαθούσε να νουθετίσει τον λαό του Ισραήλ που λοξοδρομούσε ενδίδοντας στις νεοφερμένες ειδωλολατρικές πρακτικές  υιοθετώντας νέες δοξασίες αντίθετες προς την αληθινή πίστη. Επί 25 χρόνια άσκησε το προφητικό του  χάρισμα διαρκώς διωκόμενος.

Στον Προφήτη Ηλία αποδόθηκε η θανάτωση των 400 ιερέων των φευτοθεών Βάαλ και Αστράτης, προστατευόμενων της Ιεζάβεελ που από κάποιους θεολόγους ερμηνεύτηκε ως πράξη φιλανθρωπίας μια και οι ίδιοι οι ιερείς , βαθιά πλανημένοι είχαν παραδώσει τους εαυτούς τους στην εξουσία του ενάντιου πνεύματος  και με τις αποτυχημένες προσπάθειές τους να ανάψουν φωτιά στο βωμό τους σαν τον Ηλία αυτοτραυματίστηκαν  σοβαρά. Έτσι, η χαριστική βολή του θεοφόρου Προφήτη ήταν ουσιαστικά μια λύτρωση από τα δεινά της σάρκας και μια εξιλέωση στα μάτια του Θεού καθώς θα πέθαιναν με αυτό το μαρτύριο. 

 

00a16a10.jpg

 

 

Γι αυτήν την ενέργειά του η Ιεζάβεελ, σύζυγος του βασιλά εξαπόλυσε κυνηγητό ενάντια στον προφήτη που κρύφτηκε στη σπήλαιο στο όρος Χωρήβ στη χερσόνησο του Σινά όπως συνήθως αγιογραφείται να τρέφεται από τον κόρακα. Η εικόνα που παραθέτω της οδοντιάτρου και αγιογράφου  Μαίρης Μυρωδιάδου Μυλωνάκη είναι η  κεφαλή του Προφήτη Ηλία φιλοτεχνημένη με την Μακεδονική τεχνοτροπία όπου κυριαρχούν τα γαλάζια και κόκκινα φωτίσματα με αναφορά στην Ανάληψή του.

Οι εκκλησίες που είναι αφοιερωμένες σε αυτόν βρίσκονται πάντα σε ύψωμα και έχουν να κάνουν με την Ανάληψή του καθώς δεν εορτάζεται από τους χριστιανούς η κοίμηση αλλά η Ανάληψή του προφήτη στους ουρανούς. Καθώς βρέθηκε ανάμεσα σε πύρινες φλόγες  ένα άρμα με άλογα τον άρπαξε και  χάθηκε μέσα σε έναν ανεμοστρόβιλο μπροστά στα  μάτια των παρευρισκομένων ενώ έπεσε η μυλωτή του (μανδύας).

Στην Καινή Διαθήκη, ο Απόστολος Παύλος αναφέρει πως « ο δεύτερος πρόδρομος της Παρουσίας Χριστού, Ηλίας ο ένδοξος, ... και ενελήφθη Ηλιού εν συσσειδμώ ΩΣ εις τον ουρανόν.» (Δ΄Βας. Β΄11).

Συνεπώς, η Ανάληψη του ήταν μια προεικόνιση της Ανάληψης του Κυρίου ενώ ο Άγιος προφήτης μαζί με τον Ενώχ, παραμένει με το φθαρτό του σώμα στη γη έτοιμος να δράσει κατά τους ύστατους χρόνους.

Κατά τον Άγιο Αθανάσιο «ουδείς αναβέβηκεν εις τον ουρανόν  ειμή ο εξ ουρανού καταβάς, ο Υιός του ανθρώπου ο ων εν τω ουρανώ» που δεν ήταν παρά ο Ιδιος ο Ιησούς. (Ιωαν. Γ΄13).

(Πηγή: Δ. Παναγόπουλου, «Ο Δεύτερος Πρόδρομος της Παρουσίας Χριστού» Εκκλησία on line).

 

 

16.7.2020

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020 07:26

Τελευταία άρθρα από τον/την lifespeed.gr