Μπορούμε να μείνουμε μόνο στο ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ;

lifespeed.gr


Κατερίνα Καράμπελα

 

 

 

 

 

Δεν ξέρω αν κάποιοι έχουν εμπειρία από θρησκευτική τελετή στην οποία έχουν συμμετάσχει, χωρίς να είναι η θρησκεία που ασπάζονται, μόνο και μόνο από σεβασμό στον χώρο και στους ανθρώπους που παρευρίσκονται.

Έχω μπει σε ναό μουσουλμανικό, σε μια ξένη χώρα που επισκέφτηκα, κι έβγαλα τα παπούτσια μου.

Έχω πάει σε βουδιστικό ναό και περπάτησα ως είθισται, γύρω από τα ομοιώματα του Βούδα για να μην χαλάσω την ομοιομορφία της τελετής και της κίνησης που κάνουν οι πιστοί.

Έχω κάνει το σήμα του σταυρού με τον τρόπο που κάνουν το σταυρό τους οι καθολικοί όταν μπήκα με φίλους καθολικούς σε ένα καθεδρικό ναό.

Τέλος έχω φορέσει μακριά ρούχα σε αγαπημένο ορθόδοξο μοναστήρι, κι ας θεωρούσα ότι τα ρούχα που φορούσα ήταν σεμνά.  

Ο σεβασμός στα θρησκευτικά «πιστεύω» των συνανθρώπων μας είναι η ύψιστη δημοκρατική διαδικασία και συνείδηση. Λυπάμαι και νευριάζω με τους πωρωμένους βέβηλους που δεν σέβονται τη θρησκεία μου, τα ήθη και τα έθιμα μου, τους ναούς μου και κατ’ επέκταση την χώρα μου.

Η ιστορία και ο πολιτισμός μιας χώρας χρωματίζεται από θρησκείες, από κατακτητές, από καταστροφές από ιμπεριαλιστές που πήραν κομμάτια γης και θεωρούνται κατεχόμενα. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν μνημεία που πρέπει να σεβόμαστε και κάτω από αυτό το σκεπτικό υπάρχει η UNΕSCO. Εκτός από την τοπική υπάρχει και η παγκόσμια κληρονομιά που οφείλουμε να προστατεύουμε, πόσο δε περισσότερο, αν πρόκειται για θρησκευτικά σύμβολα που επήλθαν στην κατοχή κρατών μετά από βίαιη επίθεση τους.

Μπορούμε στα αλήθεια να φύγουμε από την μεταφυσική που εκπέμπουν τα ενεργειακά αυτά θρησκευτικά σύμβολα και να μιλάμε μόνο με οικονομικά μεγέθη και ισχύ; Μπορούμε να μείνουμε μόνο στο εδώ και τώρα ξεχνώντας την ιστορία μας.

 

 

16.7.20

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020 17:26

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2021 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online