Θρησκοληψία και πολιτική

lifespeed.gr


Βασίλης Ψαριανός  Συγγραφέας

 

 

Η θρησκευτική πίστη, γενικά, βασίζεται σε δόγματα, ήτοι σε αναπόδεικτες λογικά και επιστημονικά αλήθειες.

Η πολιτική βασίζεται( οφείλει να βασίζεται)  σε  υπαρκτές και πραγματικές αλήθειες, που διαπιστώνονται  και αποδεικνύονται επιστημονικά, που ελέγχονται  και γίνονται αποδεκτές από την λογική.

Θρησκευτική πίστη και επιστήμη- άρα και πολιτική- μπορούν να ακολουθούν τον παράλληλο δρόμο τους, να εμπνέουν και να κατευθύνουν τους ανθρώπους προς  το «αγαθόν», ήτοι  την ικανοποίηση των πνευματικών και υλικών αναγκών τους, εφόσον επικρατεί ανάμεσά τους ο αμοιβαίος σεβασμός και  οι εκπροσωπούντες την μία και την άλλη πλευρά περιορίζονται οι μεν, στην άσκηση της πνευματικής εξουσίας  πάνω στο « ποίμνιό» τους, οι δε, στην άσκηση της κοσμικής- πολιτικής εξουσίας  πάνω στην οργανωμένη κοινωνία των πολιτών.

Όσον αφορά τους πολίτες που είναι συγχρόνως και θρησκευόμενοι, αυτοί οφείλουν να  εκτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα μέσα στα πλαίσια που ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι της Πολιτείας.

Με την γλώσσα των Ευαγγελίων αυτή η αρμονική συμπόρευση των δύο εξουσιών έχει διατυπωθεί με την φράση «απόδοτε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ»!

Και  τα πράγματα βαίνουν καλώς, ενόσω η κάθε εξουσία κινείται στην δικιά της τροχιά· περιπλέκονται, όμως, τα πράγματα και επέρχεται η σύγχυση και  η σύγκρουση, όταν η θρησκευτική πίστη υποκαθίσταται από την  θρησκοληψία.

Οι θρησκόληπτοι, σύμφωνα με έναν ορισμό του Χρήστου Γιανναρά, είναι «αυτοί που αγκιστρώνονται σε ένα νοητικό είδωλο ¨Θεού¨ και το λατρεύουν σαν ¨ταμπού¨». Δεν ασπάζονται, απλώς, τα δόγματα της θρησκείας τους, αλλά υιοθετούν, αντίθετα προς την κοινή λογική και υποστηρίζουν, φανατικά, παρεμβαίνοντας στην πολιτική ζωή, αντιεπιστημονικές απόψεις, προλήψεις και προκαταλήψεις, οι οποίες, πολλές φορές, βρίσκονται σε αντίθεση με το πνεύμα  και της ίδιας της θρησκείας τους.

Στην περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, παρά τις επισημάνσεις των ειδικών επιστημόνων για τον κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό και να χάσουν την ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι- όπως ήδη συνέβη και συνεχίζει να συμβαίνει σε πολλές χώρες- και παρά την ομόφωνη απόφαση της πολιτικής εξουσίας και των επιδημιολόγων για την εφαρμογή μέτρων προστασίας των κατοίκων της χώρας μας, κάποιοι θρησκόληπτοι παραβιάζοντας τα όρια μεταξύ επιστήμης και θρησκευτικής πίστης αποφαίνονταν ότι ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται « δια του σιέλου», όταν ο πιστός «κοινωνεί των αχράντων Μυστηρίων» και ότι η προστατευτική « μάσκα» είναι, όχι μόνον, περιττή εντός του ναού, αλλά συνιστά και «ασέβεια» προς τον « Οίκον του Θεού»!

Οι παραπάνω απόψεις και οι θέσεις, όχι μόνον αντιστρατεύονται επιστημονικά δεδομένα, καθώς  και  τα μέτρα που επιβάλλει στους πολίτες της η πολιτική εξουσία, αλλά έχουν διαψευστεί, κατά τραγικό τρόπο, στην πράξη, όταν προσκυνητές του Αγίου Τάφου, που επέστρεψαν από την Ιερουσαλήμ, βρέθηκαν να έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό και κάποιοι από τους προσβληθέντες απεβίωσαν!

Και η πιο πανηγυρική διάψευση συνέβη, όταν νόσησαν και ιερείς που τελούσαν τα Μυστήρια στην εκκλησία τους, για τα οποία διατείνονταν ότι διέθεταν…« εγγυήσεις ανοσίας» για τους πιστούς! 

Μετά ταύτα, προκύπτουν εύλογες απορίες, οι οποίες, βεβαίως... «άπτονται θεολογικών ζητημάτων»: πώς προεξοφλείται ότι η «Θεία Χάρις» προστατεύει- γενικώς και αδιακρίτως- κάθε εισερχόμενο στον «Οίκον του Θεού», καθώς και κάθε «κοινωνούντα των Αχράντων Μυστηρίων»;

Ποιος είναι αυτός που ερμηνεύει και προεξοφλεί την «θεϊκή βούληση»;

Μήπως οι «Λειτουργοί του Υψίστου» που προδικάζουν τις αποφάσεις Του μπορούν να μας εξηγήσουν και γιατί ο «Πανάγαθος» μας έστειλε τον θανατηφόρο κορονοϊό;

Η θρησκοληψία, παρά την «γραφικότητα» των απόψεων που εκτίθενται, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο πολλές ανθρώπινες ζωές·  οι κίνδυνοι, όμως, γίνονται απείρως μεγαλύτεροι, όταν η θρησκοληψία κυριαρχεί και κατευθύνει την άσκηση της πολιτικής εξουσίας.

Η ανθρώπινη Ιστορία έχει καταγράψει πράξεις μεγάλης βαρβαρότητας που προκάλεσε κατά περιόδους η θρησκοληπτική πολιτική: εξοντωτικοί και μακροχρόνιοι θρησκευτικοί πόλεμοι, διωγμοί και σφαγές αλλοθρήσκων και «αιρετικών», εθνοκαθάρσεις και γενοκτονίες, καταστροφές και αφανισμός πνευματικών έργων και μνημείων του παγκόσμιου πολιτισμού.

Σύγχρονο παράδειγμα θρησκοληπτικής πολιτικής η φρικαλέα δράση του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους(ISIS) και μιμητής των μεθόδων των Τζιχαντιστών του ISIS ο Ερντογάν, αρχηγός του ισλαμικού κόμματος της Τουρκίας και πρόεδρος του τουρκικού κράτους.

Από τότε που κατέλαβε ο Ερντογάν το προεδρικό αξίωμα με τις απόλυτες εξουσίες που κατοχύρωσε συνταγματικά, η  διακυβέρνηση του τουρκικού κράτους άρχισε να εμφανίζει θεοκρατικά χαρακτηριστικά και, μέρα με την μέρα, διολισθαίνει σε καθεστώς… «Αγιατολάχ», με  την μετατροπή του κοσμικού κράτους σε θεοκρατικό, κατά το πρότυπο του Ιράν, όπου ο επικεφαλής του κράτους ασκεί, συγχρόνως, την πολιτειακή και την θρησκευτική εξουσία!

Η μετατροπή των βυζαντινών ναών, που έχουν, λόγω της μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας τους, ανακηρυχθεί από την UNESCO « Μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς», αποτελεί συνέχεια της «πολιτισμικής κάθαρσης» που εφάρμοσαν οι Τζιχαντιστές του Ισλαμικού κράτους (π.χ. καταστροφή της αρχαίας Παλμύρας).

Και η θρησκοληπτική παράνοια και ο φανατισμός του Ερντογάν καθίσταται επικίνδυνος, τόσο για τους ελευθερόφρονες πολίτες στην Τουρκία, όσο και για τους γειτονικούς λαούς, Σύριους, Ιρακινούς, Κούρδους και Έλληνες, καθότι πιστεύει ότι συνομιλεί με τον Αλλάχ  και  ότι ο Αλλάχ έχει εμπιστευτεί στον ίδιον, προσωπικά, την ανασύσταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας!

Η ανθρωπότητα έχει δεινοπαθήσει από τους «θεόπνευστους» ηγέτες ή « Μεσσίες» και την εθνοσωτήρια ή και κοσμοσωτήρια δράση τους!

Γι΄ αυτό ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει, εάν δεν μπορεί να τους συνετίσει δια της πειθούς ή να περιορίσει την δράση τους και να προστατεύσει αυτούς που απειλούνται από αυτήν, να τους «κλείνει»- εγκαίρως και τελεσεδίκως- στο… φρενοκομείο!

Υ.Γ. ο Ερντογάν, εκτός από την θρησκοληψία, διακατέχεται και από το «ενοχικό σύμπλεγμα» της ελληνικής καταγωγής του προπάππου του, Μπακάτογλου, ο οποίος σύμφωνα με Τούρκο ερευνητή, ήταν εξισλαμισμένος Πόντιος που καταγόταν από το χωριό Ποταμιά της Ριζούντας του Πόντου.

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδρασή του Ερντογάν στην ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου, ο οποίος τον ρώτησε για την ελληνική καταγωγή των προγόνων του: «όταν σε ρωτούν ποια είναι η εθνική σου καταγωγή, να λες ότι είσαι Μουσουλμάνος και να τραβάς τον δρόμο σου», του απάντησε!

Αυτό, λοιπόν, το «ενοχικό σύμπλεγμα»- όπως συμβαίνει με όλους τους… Γενίτσαρους-είναι που εκδηλώνεται με την ακραία θρησκοληπτική και εθνικιστική πολιτική που ακολουθεί, με την οποία θέλει να  προβάλλει  την απόλυτη  πίστη του στον Ισλαμισμό!

15.9.2020

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020 14:26

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online