Οι διαπραγματεύσεις αναδεικνύονται σε « επιστήμη».

Κατερίνα Καράμπελα

Κατερίνα Καράμπελα

 

 

 

 

Ακούραστα «παίζουν» με τις λέξεις οι πολιτικοί, οι διεθνείς οργανισμοί, οι πωλητές, ακόμα και οι δημοσιογράφοι.

 Κάθε φράση προσεκτικά «κατασκευασμένη» γίνεται με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας. Δεν είναι κάτι καινούργιο η διαπραγμάτευση (δούναι και λαβείν) σε όλες τις εποχές του πολιτισμένου κόσμου. Στην αρχή οι διαπραγματεύσεις αφορούσαν το εμπόριο, θα μπορούσα να πω ότι στην εμβρυακή του μορφή ήταν κάτι σαν παζάρι, προσπαθούσαν να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα είτε αγοράζοντας είτε πουλώντας κάτι, για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού κέρδους σε προσωπική βάση. Αυτό έχει περάσει στο «μουσείο» της διαπραγμάτευσης. Τώρα από ότι παρατηρώ υπάρχουν περισσότερο επαγγελματίες διαπραγματευτές. Δηλαδή μπορεί να μην έχουν πραγματικό ιδίων όφελος αλλά είναι προσηλωμένοι στο να φέρουν το ποθητό αποτέλεσμα. Αναρωτιέμαι αν είναι τελικά καλύτερο να αποβάλλεις πλήρως το συναίσθημα για να αντιμετωπίσεις τα γεγονότα όπως είχε πει ο Howard Baker πολιτικός διπλωμάτης 1925-2014.

Από ότι βλέπουμε σε διαπραγματεύσεις στην πολιτική εφαρμόζουν την τακτική να ξεκινούν από μια ακραία θέση έτσι ώστε να επωφελούνται όσο το δυνατόν περισσότερα. Αυτό είναι μια επιθετική διαπραγμάτευση ακόμα και αν δεν φαίνεται στον «αντίπαλο» γιατί αυτό που θα σκεφτεί είναι το παράλογο των απαιτήσεων, όμως εκεί είναι η παγίδα, αφού σε μία συμφωνία δεν μπορεί να απορριφθούν όλα από την αρχή γιατί όπως είναι φυσικό δεν θα αρχίσει η διαπραγμάτευση, έτσι κάποια από αυτά τα βάζεις στο τραπέζι με τον κίνδυνο να «περάσουν».

Όταν πρέπει να διαχειριστούν οι διαπραγματευτές μία κρίση π.χ. οι πολιτικοί μεταξύ δύο χωρών, που αφορούν τα κεντημένα τους, εδώ λοιπόν δεν είναι εμπόριο δεν σημαίνει ότι το δικό μας κέρδος είναι η χασούρα του άλλου. Ακούω συνέχεια για διαπραγματεύσεις, οικονομικές, πολιτικές, γεωπολιτικές ακόμα και ανθρωπιστικές. Δεν μπορώ να συνδιαλέγομαι για κάτι που μου ανήκει, μπορώ όμως να συνδιαλέγομαι για κάτι που είναι κοινό και προσπαθώ να έχω και εγώ ένα κομμάτι από την πίτα που δικαιωματικά μου ανήκει. Η διαπραγμάτευση θέλει δύο και παρά πάνω εμπλεκόμενους και πάντα καταλήγει σε κάποια νέα πραγματικότητα που πρέπει να ικανοποιεί αμφότερους μέσα στα νομικά, ηθικά, οικονομικά κτλ πλαίσια.  

 

 

 

17.2.2020                       

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020 10:10

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online