Αντώνης Σίμος: «Ο ΑΛΛΟΣ» ΕΙΜΑΣΤΕ «ΕΜΕΙΣ».

Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος

 

 

 

Ακόμα και τώρα ηχεί η βροντερή και συνάμα αφυπνιστική φωνή  ενός απ’ τους καθηγητές μου που συντέλεσαν στα μαθητικά μου χρόνια  στην εξελικτική μου πορεία μέσα από τη γνώση και την μάθηση.

Αναφέρομαι στον φιλόλογο και διευθυντή σπουδών του Αριστοτελείου Κορινθιακού Εκπαιδευτηρίου κύριο Αντώνη Σίμο,έναν άνθρωπο που διαδραματίζει καθημερινά ουσιαστικό κοινωνικό και εκπαιδευτικό  ρόλο και προσφέρει πολλά τόσο σε προσωπικό αλλά και σε συλλογικό επίπεδο.

Σας παραθέτουμε αυτούσια τη συζήτηση-συνέντευξη που υλοποιήθηκε  μέσα από την εφαρμογή Zoom για τους αναγνώστες του lifespeed.gr και τον ευχαριστούμε από καρδιάς!  

 

Α.Κ:  20 χρόνια Αριστοτέλειο Κορινθιακό Εκπαιδευτήριο! Ποια η φιλοσοφία του, ποιο το συστατικό της επιτυχημένης πορείας του;

 

Α.Σ: Είναι πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να συμπυκνωθούν είκοσι χρόνια Σχολείου μέσα σε λίγες γραμμές και λίγα λεπτά! Το 2000 μία ομάδα ανθρώπων εκπαιδευτικών φροντιστών συγκεντρωθήκαμε και ξεκινήσαμε την πορεία προς το όνειρο που θέλαμε να γίνει πραγματικότητα. Στηριχτήκαμε σε αξίες και ιδανικά που επιθυμούσαμε να τα εμφυσήσουμε και στους μαθητές μας. Το ταξίδι είχε γαλήνη, είχε και θαλασσοταραχή· κάποιοι δεν άντεξαν, έφυγαν, εμείς όμως εκεί, ενθυμούμενοι και κάνοντας πράξη τις ρήσεις: «δεν εγκαταλείπουμε ποτέ τους ωραίους αγώνες» και «επιτρέπεται να πέσεις, δεν επιτρέπεται να μην σηκωθείς», συνεχίσαμε και συνεχίζουμε όλοι μαζί να διδάσκουμε στο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ τους μαθητές μας και να διδασκόμαστε από αυτούς. Οι αξίες μας; Οι Αρχές μας; ΑΓΑΠΗ, ΑΝΘΡΩΠΙΑ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΣΕΒΑΣΜΟΣ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ (η μητέρα των αρετών), ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ. Δίνουμε σημασία στον άνθρωπο, στον κάθε μαθητή, μας ξεχωριστά, αντιμετωπίζοντας τον καθένα ως αυθύπαρκτη οντότητα, ξεχωριστή προσωπικότητα. Η προσέγγιση αυτή επιφέρει κόπο, κούραση αλλά είναι επιλογή μας. Δεν μας αναγκάζει κανείς αλλά μας καθοδηγεί η παιδαγωγική μας συνείδηση που μας υπαγορεύει να φέρουμε εις πέρας το εκπαιδευτικό μας έργο. Τα μέσα μας; Η πειθώ, ο διάλογος, και η πράξη μας, ως παράδειγμα προσεγγίζουμε όσο είναι δυνατόν την Αριστοτελική μεσότητα και να τηρείται το κανονιστικό πλαίσιο του Αριστοτελείου.

 

Α.Κ:  Πώς συμβάλει το Αριστοτέλειο στο «χτίσιμο» δυνατών προσωπικοτήτων;

 

Α.Σ: Το Σχολείο μας δεν είναι ούτε στρατιωτικό πειθαρχείο, ούτε χαλαρό άθροισμα ατόμων. Διδάσκουμε, ο καθένας μας, το γνωστικό αντικείμενο, μέσα σε κλίμα ηρεμίας, κατανόησης και ασφάλειας. Έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι η γνώση γεννάται από τον άνθρωπο, παρέχεται στον άνθρωπο με στόχο τον ίδιο τον άνθρωπο. Άρα στο δίλημμα ΓΝΩΣΗ – ΕΠΙΣΤΗΜΗ ή ΑΝΘΡΩΠΟΣ; Έχουμε απαντήσει: Η ΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. Μόνο έτσι μπορούμε να περιμένουμε το χτίσιμο μιας πραγματικά ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ. Αυτή η φιλοσοφία γίνεται πολύ εύκολα και άμεσα κατανοητή, αρκεί κάποιος να περιδιαβεί για λίγα λεπτά της ώρας τους χώρους του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ: θα καταλάβει αμέσως ότι εμείς ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ: Μαθητές, νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, καθηγητές, οδηγοί, συνοδοί, και λοιπό προσωπικό του σχολείου: ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ: ίσως σας φαίνεται υπερβολικό αλλά δεν είναι, είναι η Αλήθεια. Έχουμε επίσης βελτιστοποιήσει σε μέγιστο βαθμό την τριαδική σχέση ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ – ΜΑΘΗΤΗΣ – ΓΟΝΙΟΣ με επωφελέστατα αποτελέσματα για την ψυχολογία και την επίδοση κυρίως των μαθητών μας, των παιδιών μας. Το σύστημα μας – που δεν είναι της παρούσης να το αναλύσω – με εμπειρότατους εκπαιδευτικούς, συμβούλους τμημάτων και με ειδικές επιτροπές , το πρώτο που ψάχνει να βρει είναι – θα το πω απλά – ποιο παιδί δεν είναι καλά, ποιο παιδί φαίνεται στεναχωρημένο ή λυπημένο. Μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα, να βοηθήσουμε, δηλαδή ψυχολογικά το παιδί σε συνεργασία και με την οικογένεια. Για αναλογιστείτε ποιός από σας, εμάς, όταν δεν είναι καλά ψυχολογικά, μπορεί να επιτελέσει την εργασία του; Πολύ δε περισσότερο το μάθημα (και τί νόημα έχει το μάθημα) όταν ψυχολογικά - για τον οποιοδήποτε λόγο – είναι διαλυμένο; Αυτό προέχει για μας και γι’ αυτό δεν έγινε καμία αναφορά στις αυτονόητες για μας μεγάλες επιτυχίες των μαθητών μας, που έχουν εισαχθεί στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Γι’ αυτό δεν έγινε αναφορά στα πτυχία των ξενόγλωσσων μαθημάτων και της Πληροφορικής, γιατί αυτά, όταν έχεις καλά τον ΆΝΘΡΩΠΟ έρχονται εύκολα. Και ο Άνθρωπος είναι καλά, όταν είναι και ο ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΣ.

 

Α.Κ: Σε μια συζήτηση που είχαμε είχατε αναφερθεί στο «Συλλογικό τραύμα». Μιλήστε μας γι’ αυτό…

 

Α.Σ: Η σχολική χρονιά που παρήλθε, καθώς και η φετινή είναι ιδιαίτερες για όλους αλλά κυρίως για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου. Η αναστολή λειτουργίας των σχολείων, ο πρώτος σχεδόν τρίμηνος εγκλεισμός στο σπίτι, καθώς και το τωρινό lockdown δημιούργησαν πολλά τραύματα στον ψυχικό κόσμο των παιδιών. Δεν θα επεκταθώ για να μην καταχραστώ τον χρόνο σας, οφείλω όμως να μεταφέρω αυτό που μου είπαν έγκριτοι ψυχολόγοι - ψυχίατροι και παιδοψυχολόγοι έτσι, με έναν πολύ απλό λόγο: «Τα τραύματα και τις αρρώστιες του σώματος τα βλέπουμε και τα αντιμετωπίζουμε, τα τραύματα της παιδικής κυρίως ψυχής όμως, επειδή δεν τα βλέπουμε, πολλές φορές αργούμε να τα κατανοήσουμε με αποτέλεσμα να σημαδεύουν ανθρώπινες ζωές· ειδικά τα τραύματα που δημιουργήθηκαν από τον αναπάντεχο, απρόσμενο, εξαναγκαστικό εγκλεισμό…» Είναι γεγονός ότι στατιστικά η επισκεψιμότητα των ψυχολόγων – ψυχιάτρων και παιδοψυχολόγων αυξήθηκε στο διάστημα Απριλίου – Νοεμβρίου κατά 30%. Πώς είναι δυνατόν λοιπόν να μη σταθούμε σε στάση προσοχής μπροστά σε όλους τους μαθητές, όλων των τάξεων και ειδικότερα στα παιδιά της Γ΄ Λυκείου που μέσα σ’ ένα τέτοιο κλίμα ψυχικής επιβάρυνσης κλήθηκαν να δώσουν τις Πανελλήνιες εξετάσεις; Λέω λοιπόν: Πολλά – Πολλά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά όλων των σχολείων της χώρας, είτε έγραψαν καλά, είτε όχι, για τον Αγώνα που έδωσαν ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Ήδη αυτός ο αγώνας τους ζύμωσε, τους ωρίμασε, αποτελεί ένα παράσημο στην πορεία της ζωή τους, αλλά απέκτησαν και ένα τραύμα που θα φέρουν σε όλη τη ζωή τους. Αυτό το τραύμα το βιώνει ο κάθε ένας (ατομικά) αλλά· και όλοι μαζί ως κοινωνία (συλλογικά).

 

Α.Κ: Κατά τη γνώμη σας που βρίσκεται σήμερα η Παιδεία στην Ελλάδα, τι θα μπορούσε να έχει γίνει… και γιατί δεν γίνεται;

 

Α.Σ: Δεν καταλαβαίνω, τί απωθημένα έχει κάθε υπουργός Παιδείας και πρέπει οπωσδήποτε να βάλει μια μεταρρυθμιστική σφραγίδα σε κάθε θητεία;  Από τις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα μέχρι σήμερα που διδάσκω, δεν έχει περάσει υπουργός Παιδείας που να μην έχει μιλήσει για μεταρρύθμιση. Και κάθε φορά όλα γίνονται τυχαία και πρόχειρα… Άσε δε,  που το ΑΡΧΙΚΟ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΣΧΕΔΙΟ, κάθε μελλοντικό μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο, κόβεται και ράβεται σιγά - σιγά στα μέτρα συντεχνιακών συμφερόντων και ημετέρων. Η ουσία είναι η εξής: μεταρρύθμιση πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένη φιλοσοφία, να εκπονείται μετά από μελέτη ετών (ανεξάρτητα από τον υπουργό Παιδείας, ακόμη και την κυβέρνηση), να αφουγκράζεται, όλα τα προβλήματα και το ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ (Από το Δημοτικό ή από το Νηπιαγωγείο) και να χτίζεται από τη ρίζα προς τα φύλλα και όχι ανάποδα, όπως γίνεται στη χώρα μας (εννοώ δηλαδή καταντούμε κάθε φορά να κάνουμε μερεμέτια στην Τρίτη ή στη Δευτέρα ή στην Πρώτη Λυκείου με βάθος ορίζοντα το πολύ τριών ετών). ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΑΝ ΜΕ ΡΩΤΟΥΣΕ ΚΑΠΟΙΟΣ: Πες ένα μέτρο που θα πρότεινες για το εκπαιδευτικό σύστημα, τι θα πρότεινα (λόγω πείρας), ως το ΠΙΟ ΑΝΑΓΚΑΙΟ; Διορισμό ψυχολόγων, παιδοψυχολόγων (χθες), έναν σε κάθε  σχολείο με συγκεκριμένο έργο: Να παρατηρεί μαθητές και καθηγητές, απομονωμένα παιδιά στο διάλειμμα ή στην τάξη, παιδιά που δέχονται σχολικό εκφοβισμό, άλλα που τον εκδηλώνουν, καθηγητές με προβληματικό ψυχισμό και α) Να κάνουν συνεδρίες και να επεμβαίνουν άμεσα για την αντιμετώπιση αποκλινουσών συμπεριφορών και β) να απευθύνονται σε ανώτερο όργανο (για παράδειγμα σε ψυχιατρική τριμελή επιτροπή, σε επίπεδο περιφέρειας για περιπτώσεις που τις αξιολογούν ως ακραίες. Ξέρετε πόσα παιδιά έχουν προβλήματα, ιδιαίτερα στις μέρες μας και πολλοί γονείς είτε τα υποτιμούν, είτε δεν ξέρουν πώς να τα αντιμετωπίσουν και όταν και αν απευθυνθούν πολύ αργότερα σε κάποιο ειδικό είναι ήδη πολύ αργά; Εκεί πρέπει να κάνει οικονομία το κράτος;

Αφήστε κύριοι Υπεύθυνοι το παιδικό σας απωθημένο της ΣΦΡΑΓΙΔΑΣ στην εκπαίδευση και κάνετε δύο τρεις απλές κινήσεις, σωτήριες για το εκπαιδευτικό μας σύστημα και για τη νεολαία μας. Να πω και κάτι άλλο χωρίς να θέλω να καταχραστώ τον χρόνο σας; Με κάποιο τρόπο ας καλέσει κάποιος υπουργός δίπλα του, μάχιμους εκπαιδευτικούς που βιώνουν τα προβλήματα της εκπαίδευσης από μέσα και ας τους αφήσει να οργανώσουν μια εκπαίδευση που δεν θα παίρνουν αποφάσεις οι απέχοντες και οι μη μάχιμοι για τους μπαρουτοκαπνισμένους. Ας καλέσει δασκάλους, νηπιαγωγούς, καθηγητές, δημοσίου και ιδιωτικού σχολείου και – εννοείται - φροντιστές να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Κάτι καλό θα βγει, σίγουρα καλύτερο από αυτό που γίνεται, όταν καρεκλοκένταυροι που κάτι έχουν ακούσει για αίθουσα, τάξη, σχολείο αποφασίζουν για όλους και για όλα. Αυτοί που εγώ προτείνω μαζί με τους καθηγητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν καλύτερα από τον καθένα να αποδώσουν σωστά αποτελέσματα. 

Δεν θα γίνει όμως ποτέ αυτό, ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ, ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΚΩΣ ΕΝΝΟΟΥΜΕΝΗΣ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΙ ΤΟ 2020 εργαζόμαστε στην Παιδεία με όρους του προηγούμενου αιώνα. Λίγοι έχουμε γνωστούς που μας έχουν πει … αν γίνει ο τάδε υπουργός εξασφαλίστηκα και την άλλη μέρα της εκλογής είναι σε γραφείο παρά το Υπουργώ; ΜΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ . Θέλεις να σου πω και κάτι άλλο περισσότερο επί της ουσίας; ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΕΝΝΗΣΕΙ ΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ, ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΕΝΝΟΙΕΣ όπως Ο ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΔΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ;

Δεν μπορούν να μπουν στο ωρολόγιο πρόγραμμα μαθήματα όπως οι ΔΙΣΣΟΙ ΛΟΓΟΙ –που το διδάσκουμε στο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ - όπως η Φιλοσοφία, με απλούς όρους και με επεξηγηματική διδασκαλία στο Γυμνάσιο, ακόμη και στο Δημοτικό, για να έρθουν με απλό λόγο οι μαθητές σε επαφή με τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, και άλλους αρχαίους φιλοσόφους; Ταυτόχρονα, θεωρώ ανεπίτρεπτο, να μην διδάσκεται το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής από ειδικό καθηγητή με σοβαρότητα, στο Λύκειο. Όχι ως ένα επιπλέον μάθημα με δεύτερη ανάθεση του Βιολόγου ή του Φιλόλογου κτλ. για να καταντήσει η ώρα του παιδιού (οι κλασικές συντεχνιακές πονηριές για να καλύψουν ώρες συγκεκριμένες ειδικότητες …). Μιλώ για μάθημα που θα διδάσκεται από ειδικό ψυχοπαιδαγωγό - σεξολόγο … θα μιλήσουμε ποτέ ανοιχτά ή θα ανοιγοκλείνουμε συνεχώς το μάτι σε έναν αηδιαστικό ηθικισμό και πουριτανισμό; Αυτά και άλλα πολλά, μπορούμε να πούμε για το πιο ουσιώδες οικοδόμημα της κάθε κοινωνίας: την – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

 

Α.Κ: Πώς νιώθετε που καλείστε να διδάξετε τους μαθητές σας σε μια διδασκαλία εξ αποστάσεως;

 

Α.Σ: Η νέα πραγματικότητα μας αναγκάζει να αντικαταστήσουμε για όσο διάστημα θα διαρκέσει η δυσχέρεια τούτη, την παραδοσιακή διδασκαλία με νέους τρόπους, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες που μας παρέχει η τεχνολογία. Έχομε μεταφορά λοιπόν του Σχολείου από την δια ζώσης εκπαίδευση στο e-Aristoteleio, το ηλεκτρονικό Αριστοτέλειο. Για μας η εφαρμογή αυτής της νέας λειτουργίας υπήρξε πανεύκολη, καθώς εδώ και χρόνια είχαμε την πλατφόρμα της τηλεκπαίδευσης έτοιμη. Μας είχε απασχολήσει  το θέμα όταν είχαν παρουσιαστεί στο σχολείο μας περιπτώσεις μαθητών «κατ’ οίκον διδαχθέντων». Τότε για να αντιμετωπίσουμε εκείνη την συνθήκη δοκιμάσαμε και εφαρμόσαμε με απόλυτη επιτυχία τα τηλεμαθήματα. Το αποτέλεσμα είναι τώρα οι μαθητές μας να μην χάνουν ούτε ώρα μαθήματος, αφού από την πρώτη μέρα του προηγούμενου εγκλεισμού κάναμε και κάνουμε κανονικά παράδοση και εξέταση μαθημάτων. Είναι γεγονός βέβαια πως η διαπροσωπική δια ζώσης διδασκαλία, με την παρουσία του εκπαιδευτικού και των μαθητών στον ίδιο χώρο έχει άλλη υφή, άλλη ποιότητα … δεν είναι δυνατόν να αντικατασταθεί απόλυτα η μαγεία  της τάξης και η «χημεία» που αναπτύσσεται μεταξύ διδασκόντων και διδασκομένων … Το συναίσθημα, το χαρούμενο, ή το λυπημένο, πρόσωπο του μαθητή, η όσμωση, η κινησιολογία, το πείραγμα, είναι αλήθεια ότι μας λείπουν και συναισθηματικά νιώθουμε άβολα, γι’ αυτό συνεχώς επαναλαμβάνουμε στα παιδιά, ότι περιμένουμε πώς και πώς να επιστρέψουμε στο σχολείο μας για να αποκτήσουν υπόσταση οι άδειες αίθουσες και το βουβό προαύλιο. 

 

Α.Κ:  Έχετε κάποιο μότο στη ζωή σας;

 

Α.Σ: Ταυτόχρονα είμαστε και προσαρμοστικοί. Διδάσκουμε στα παιδιά δύναμη και αισιοδοξία ασκώντας το ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ ΜΑΣ με όσο το δυνατόν ποιοτικότερο τρόπο. Η βασική μας ρήση, το βασικό μας μότο είναι η αρχαιοελληνική φράση: «Τέρας ἐστίν ἐι τις ηὐτύχηκε δια βίου». Αυτό μεθερμηνευόμενο σημαίνει, ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να έχει φτάσει σε μεγάλη ηλικία και να έχει βιώσει ΜΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ· αυτό θα συνέβαινε σε κάτι εξωανθρώπινο, δηλαδή θα ήταν τέρας, αν κάποιος έχει ευτυχήσει σε όλον του τον βίο· και αυτό, γιατί είναι σύμφυτη με την ανθρώπινη ζωή και η δυσχέρεια, η δυσκολία. Σε τέτοιες περιόδους λοιπόν έντονης δυσχέρειας – όπως λέω συνήθως στα παιδιά – οφείλουμε   να ενεργοποιούμε ΤΟΝ ΨΥΧΙΚΟ ΜΕΤΑΛΛΑΚΤΗ, ώστε να μετουσιώνουμε τα αρνητικά – τοξικά συναισθήματα σε θετικά·  δηλαδή εννοώ να μας κάνουν αυτές οι εμπειρίες, δυσκολοκατάβλητους, δυνατούς, αισιόδοξους, μαχητές, γεμάτους ελπίδα, ότι μόλις φύγει το σκοτάδι θα έρθει η αυγή και θα χαράξει μια άλλη ημέρα, λαμπερή. Αλλά – προς Θεού – να μην ξεχάσουμε αύριο αυτά που διδασκόμαστε σήμερα (εννοώ αυτές τις ημέρες εγκλεισμού). Αυτό θα είναι το ΑΛΗΘΙΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΚΟ … Αν μας γίνουν κτήμα τα «ΜΑΘΗΜΑΤΑ» που διδασκόμαστε «ΣΗΜΕΡΑ» … όταν έρθει εκείνη η «μετά-κορονοϊό» εποχή να μην ξεχάσουμε να ζούμε την απλή καθημερινότητα με τον ανθρώπινο τρόπο, με αλληλέγγυο συμπεριφορά και διάθεση, με δοτικότητα … ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΟΤΙ «Ο ΑΛΛΟΣ» ΕΙΜΑΣΤΕ «ΕΜΕΙΣ». Μόνο έτσι θα χτίσουμε έναν καλύτερο κόσμο. 

 

Αριστέα Κοντόζογλου

 

Δημοσιογράφος

Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

Μέλος της Ε.Σ.Ε.Τ. 

Μέλος της Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ.

 

 

 

1.12.2020

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2020 09:37

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online