ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ (ΕΥΤΥΧΩΣ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΑΚΡΟ ΤΗΣ ΓΗΣ) ΓΟΝΙΔΙΑΚΗ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΠΟΥ ΕΚΤΟΞΕΥΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ

lifespeed.gr


Γιώργος Μοίρας πολυτεχνίτης

Η CREBRF εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια γονιδιωματικής ανάλυσης περισσότερων από 5000 κατοίκων της Σαμόα, όπου το 80% των ανδρών και το 91% των γυναικών είναι υπέρβαροι.


Ο Ράιαν Μίνστερ από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι το ένα τέταρτο των Σαμόα φέρουν αυτήν την παραλλαγή γονιδίου, η οποία όπως αναφέρουν στην σχετική μελέτη τους έχει "μέγεθος επίδρασης πολύ μεγαλύτερο οποιασδήποτε άλλης γνωστής κοινής μεταβλητής κινδύνου Δείκτη Μάζας Σώματος" καθώς αυτό το γονίδιο φαίνεται να κάνει τα κύτταρα να αποθηκεύουν περισσότερο λίπος και να απελευθερώνουν λιγότερη ενέργεια.

Σύμφωνα με τον Στέφεν ΜακΓκάρβεϋ (μέλος της ερευνητικής ομάδας και καθηγητή της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Μπράουν) τα ευρήματα υποδηλώνουν την εξής εξελικτική ιστορία: Οι πρώτοι κάτοικοι της Σαμόα αντιμετώπιζαν σημαντική επισιτιστική ανασφάλεια όταν ταξίδευαν και εγκαθίσταντο στα νησιά του Νότιου Ειρηνικού. Εκείνοι που διέθεταν αυτή την παραλλαγή ήταν σε θέση να εξαγάγουν και να αποθηκεύσουν ενέργεια από τη διαθέσιμη τροφή πιο αποτελεσματικά. Αυτό οδήγησε σε φυσική επιλογή εκείνων που την είχαν και έτσι θα μπορούσε να εξηγηθεί η αξιοσημείωτη συχνότητα εμφάνισής της στους σύγχρονους απογόνους τους.

 

35.jpg

 

 

Το πρόβλημα όμως είναι ότι στον πολύ διαφορετικό τρόπο ζωής που έφεραν οι σύγχρονες ανέσεις, όπως τα αυτοκίνητα και οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες οι κάτοικοι των νησιών του Ειρηνικού Ωκεανού δεν χρειάζονται πλέον αυτό το γονίδιο. Η σπάνια γενετική παραλλαγή που τους βοήθησε παλιά να υπομείνουν την έλλειψη τροφής, τώρα προκαλεί τον Δείκτη Μάζας Σώματος να ανεβαίνει σε υπερβολικά επίπεδα καθώς ‘προσθέτει’ σε ένα άτομο μέσου ύψους 4,5 κιλά στα 80 του βάρους του.

"Οι κάτοικοι της Σαμόα δεν ήταν παχύσαρκοι πριν από 200 χρόνια", επισημαίνει ο ΜακΓκάρβεϋ "Το γονίδιο δεν έχει αλλάξει τόσο γρήγορα - είναι το διατροφικό περιβάλλον που άλλαξε τόσο γρήγορα. Μια υγιεινή διατροφή και σωματική δραστηριότητα εξακολουθούν να είναι τα κλειδιά για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους."

 

5.12.2020

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online