Το Πρόγραμμα του Στρασβούργου και οι συνέπειες του για την Ευρώπη Κύριο

lifespeed.gr

by: Ολύμπιος Ράπτης

Η πρόσφατη ετήσια ομιλία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ στο Στρασβούργο για την «Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είχε μία ισχυρή δόση παροχολογίας και προστατευτισμού.

 Και δημόσιες επενδύσεις 600 δις ευρώ («Σχέδιο Γιούνκερ»)και δωρεάν ίντερνετ γύρω από δημόσιους χώρουςσε ΚΑΘΕ χωριό και πόλη της Ε.Ε. μέχρι το 2020(!) και στήριξη στους γαλακτοπαραγωγούς γιατί είναι απαράδεκτοτο γάλα να είναι φθηνότερο από το νερό.«Ευρωπαίος σημαίνει επίσης μία κουλτούρα που προστατεύει τους δικούς μας εργαζομένους και τις δικές μας επιχειρήσεις σε έναν αυξανόμενα παγκοσμιοποιημένο κόσμο»,επισήμανε εμφατικά στην ομιλία του.

 Το «Πρόγραμμα του Στρασβούργου» διαφέρει ωστόσο ουσιωδώς από το δικό μας «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» γιατί είναι υλοποιήσιμο. Κάθε εξαγγελία με δημοσιονομικές επιπτώσεις στην ομιλία του Γιούνκερ είναι πραγματοποιήσιμη γιατί οι αναγκαίες πιστώσεις προκύπτουν από αντίστοιχες μειώσεις άλλων δαπανών(ο προϋπολογισμός της Ε.Ε είναι πάντοτε ισοσκελισμένος).

 Ακριβώς λοιπόν επειδή είναι υλοποιήσιμο το Πρόγραμμα αυτό,προβληματίζει έντονα.

 Ας πάρουμε για παράδειγμα το περίφημο «Σχέδιο Γιούνκερ», επισήμως «Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων». Στην αρχική του σύλληψη δύο χρόνια πριν, η Ε.Ε. θα παρείχε μέσω του Ταμείου αυτού περίπου 20 δις δανειακών εγγυήσεων που θα κινητοποιούσανιδιωτικά επενδυτικά πλάνα ύψους 300 δις. Πλάναπου λόγω πολύ υψηλού ρίσκου δεν χρηματοδοτούνται από την ίδια την αγορά (π.χ. εμπορικές τράπεζες και venturecapitals) ή την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αντί λοιπόν να ακουστούν τα μηνύματα των αγορών που δεν επενδύουν αρκετά στην Ευρώπη, συν-αποφασίζεται από τα Κράτη-Μέλη και το Ευρωκοινοβούλιο μία νεο-κεϋνσιανή πολιτική μόχλευσης χρημάτων των φορολογουμένων υπέρ ιδιωτικών επενδύσεων. Τα σχέδια αυτά, να σταθούμε εδώ, πρέπει να πάρουν την έγκριση και ναπροωθηθούν μέσα απο τις διάφορες Εθνικές Κυβερνήσειςπρος μία ανεξάρτητη Επιτροπή Ευρωπαίων Εμπειρογνωμόνων που με την σειρά τους προτείνονται-εγκρίνονται επίσης από τις Εθνικές Κυβερνήσεις και την Ευρ. Επιτροπή. Με άλλα λόγια, αυτό που δεν φαίνεται παραφράζοντας τον Φ.Μπαστιά, προκειμένου να επέλθει η ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας ιδιωτικές επιχειρήσεις ασκούν λόμπινγκ προκειμένου τα δικά τους σχέδια να προτιμηθούν από τις Κρατικές και Ευρωπαϊκές Αρχές έναντι των ανταγωνιστών. Αυτό λέγεται κορπορατισμός και δεν έχει καμία σχέση με την ελεύθερη αγορά.

 Αντίθετα με την αναμενόμενη ενίσχυση του κορπορατισμού πανευρωπαϊκά, αυτά τα 600 δις, ακόμα και αν ριχθούν στην αγορά, είναι άγνωστο αν και πως θα αλλάξουν τα θεμελιώδη μακροοικονομικά μεγέθη (κάτι που το παραδέχεται δημοσίως και η ίδια η Επιτροπή). 600 δις ευρώ σε σύνολο 27-28 χωρών σε βάθος 6-10 χρόνων παραμένεισχετικά αμελητέο μέγεθος. Ακόμα όμως κι αν υπάρξει κάποια συμβολή στην ανάπτυξη, θα απαιτούνται διαρκώς περισσότερα κρατικά κεφάλαια, περισσότερη μόχλευση και περισσότερο λόμπινγκ για να μην πέσουμε σε ύφεση.

 Έτσι λοιπόν,ο Πρόεδρος Γιούνκερ προτείνει ήδη τον διπλασιασμό των επενδύσεων αυτών. Η έμφαση δίνεταισε μεγάλα έργα υποδομώνκαι με τη συμμετοχή πλέον του δημοσίου τομέα, δηλ. όχι μόνο δανειακές εγγυήσεις από την Ε.Ε. αλλά πρόσθετα κρατικά κεφάλαιααπό τα Μέλη της (δίπλα στα ιδιωτικά) που ελπίζεται να προέλθουν και από κρατικές/περιφερειακές αναπτυξιακές τράπεζες που δεν ελέγχονται απαραίτητα από την ΕΚΤ(ως μη συστημικές). Και που το κακό θα πουν πολλοί, ξεχνώντας ωστόσο τα εκατοντάδες δις ευρώ που διοχετεύτηκαν επι δεκαετίες στην Ελλάδα και τις χώρες του Νότου για έργα υποδομών μέσω των κάθε λογής ΕΣΠΑ και τις συνέπειες τους από πλευράς διαπλοκής, διαιώνισης των πελατειακών σχέσεων και υποβάθμισης της ανταγωνιστικότητας.

 Υποχρεωνόμαστε,με λύπη, να ασκήσουμε κριτική σε έναν από τους πλέον εμβληματικούς φιλο-ευρωπαίους πολιτικούς του οποίου μάλιστα η προσωπική συμβολή επέτρεψε την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και την ίδια την Ε.Ε.Οφείλουμε ωστόσο να το κάνουμε,ως εκείνοι οιΕυρωπαίοι που δεν συμμερίζονται την κουλτούρα του προστατευτισμού των «δικών μας» εργαζομένων και των «δικών μας»επιχειρήσεων, αλλά αντιθέτωςεπαινούντην δυναμική της αγοράς που επιτρέπει το γάλα να είναι πιο φτηνό από το νερό.   

  Ο Ολύμπιος Ράπτης είναι σύμβουλος σε πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2016 18:59
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « moral panic...... ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΝΤ... »

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online