ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΛΟΓΩ COVID Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ

lifespeed.gr


Γιώργος Μοίρας πολυτεχνίτης

 

 

Σύμφωνα με το Βαρόμετρο Εμπιστοσύνης της εταιρείας Έντελμαν για το έτος 2020 η πανδημία έχει προκαλέσει γενικευμένο παγκόσμιο κύμα δυσπιστίας

Η μελέτη, που διεξήχθει σε 28 χώρες από 19 Οκτωβρίου έως 18 Νοεμβρίου 2020, είναι το αποτέλεσμα επεξεργασίας των διαδικτυακών απαντήσεων περισσότερων από 33.000 ερωτώμενων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής Ρίτσαρντ Έντελμαν τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν «μια χρεοκοπία των πληροφοριών κι ένα οικοσύστημα εμπιστοσύνης που δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει».

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι θεσμοί που αναδείχτηκαν ως πιο αξιόπιστοι είναι αυτοί που η αξιοπιστία τους διαβρώθηκε λιγότερο.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ερωτηθέντες στις ΗΠΑ κατατάσσουν τις επιχειρήσεις ως πιο ικανούς και ηθικούς οργανισμούς, καθώς το 59% δήλωσε ότι τις εμπιστεύεται (αν κι αυτό το ποσοστό είναι 3% χαμηλότερο από ότι τον Μάιο) ενώ το αντίστοιχα ποσοστά για την κυβέρνηση ήταν 57% και για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) 56%.

Αν και οι άνθρωποι εμπιστεύονται λιγότερο τις περισσότερες πηγές (ακαδημαϊκούς, εμπειρογνώμονες, χρηματοοικονομικούς αναλυτές, υπαλλήλους έως και ανθρώπους σαν τους εαυτούς τους) αυτά που έχασαν περισσότερο είναι τα παραδοσιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ), που είδαν το 2020 την αξιοπιστία τους να πέφτει σε ιστορικό χαμηλό, καθώς τα εμπιστεύονται το 53% των ερωτώμενων όταν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 65% το 2019 (και 62% το 2012). Το 59% δήλωσε ότι οι περισσότεροι ειδησεογραφικοί οργανισμοί ενδιαφέρονται περισσότερο για την υποστήριξη μιας ιδεολογίας ή πολιτικής θέσης παρά για την ενημέρωση του κοινού, ενώ οι δημοσιογράφοι παραπλανούν σκόπιμα τους ανθρώπους αναφέροντας πράγματα που ξέρουν ότι είναι ψεύτικα ή είναι χοντρές υπερβολές.

aqw20.jpg

 

 

ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εμφανές είναι επίσης ότι οι τάσεις αυτές εξαρτώνται πολύ από τις πολιτικές τοποθετήσεις των ερωτώμενων, καθώς η εμπιστοσύνη στα ΜΜΕ αυξήθηκε κατά 3% μεταξύ των υποστηρικτών του νεοεκλεγέντος προέδρους Μπάιντεν, αλλά μειώθηκε κατά 15% μεταξύ των υποστηρικτών του απερχόμενου προέδρου Τραμπ. Αν και η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση παραμένει συνολικά χαμηλή η έρευνα διαπίστωσε ότι αυξήθηκε κατά 12% μεταξύ των υποστηρικτών του Μπάιντεν, αλλά μειώθηκε κατά 12% ανάμεσα στους υποστηρικτές του Τραμπ.

Οι συνέπειες της μείωσης της εμπιστοσύνης φαίνονται πρακτικά στην διστακτικότητα των Αμερικανών να εμβολιαστούν για τον COVID-19 καθώς μόνο 1 στα 3 άτομα είναι έτοιμο να το κάνει ‘το συντομότερο δυνατόν’.

Εξάλλου όπως δήλωσε τον Απρίλιο ο πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ Ρότζερ Στόουν ‘δεν θα εμπιστευόμουν ποτέ ένα εμβόλιο που έχει χρηματοδοτήσει ο Μπιλ Γκέιτς.’

 

 

17.1.2021

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online