Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σάγια Τσαουσίδου: «Η Ένωσή μας είναι η μόνη μη κυβερνητική οργάνωση… ανεξάρτητη και αδέσμευτη.»

Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος

 

 

 

 

Η Σάγια Τσαουσίδου είναι δημοσιογράφος, διεθνής αντιπρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (Ελληνικό Τμήμα).
Μία προσωπικότητα δυναμική, μάχιμη, οργανωτική, πάντα πρόθυμη και αλληλέγγυα σε ό,τι τη χρειαστούμε. Επικοινωνήσαμε μαζί της θέτοντάς της τις παρακάτω ερωτήσεις νιώθοντας ιδιαίτερη τιμή και χαρά στην άμεση ανταπόκρισή της και την ευχαριστούμε πολύ!

Α.Κ: Ποιος ο ρόλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων; Πόσα χρόνια υπάρχει στην Ευρώπη και πόσα στην Ελλάδα;
 
Σ.ΤΣ: Με έτος ιδρύσεώς της το 1962, στο Σαν Ρέμο της Ιταλίας, από έξι κορυφαίους Ευρωπαίους δημοσιογράφους, η Ένωση Ευρωπαίω Δημοσιογράφων (Ε.Ε.Δ.), όλα τα χρόνια λειτουργίας της, συνέβαλε αποφασιστικά στην ευρύτερη, βαθύτερη και πιο δημοκρατική πληροφόρηση των πολιτών για τα ευρωπαϊκά θέματα. Παράλληλα, η Ένωση έπαιξε και παίζει ζωτικό ρόλο στον εκδημοκρατισμό του Τύπου και στην εμβάθυνση της ελευθερίας του σε ολόκληρη την Ευρώπη.  Για αυτό η Ε.Ε.Δ. στέκεται πάντοτε ανεξάρτητη απέναντι στις διάφορες εξουσίες.
Με βάση το καταστατικό της, η Ένωση προωθεί τη γνώση των πολιτών για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και πιστεύει σ’ αυτήν. Έτσι, στο πλαίσια της μακροχρόνιας πορείας της, κάθε φορά που χρειάστηκε, υπήρξε σημαντικός σύμβουλος τόσο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων όσο και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Με το τελευταίο εξάλλου, συνεργάζεται σε θέματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, ελευθερίας του Τύπου αλλά και στην αποτύπωση των δομών που ισχύουν στα Ευρωπαϊκά ΜΜΕ.
Το Ελληνικό τμήμα ιδρύθηκε το 1979 και μέχρι σήμερα παραμένει από τα πιο δραστήρια με δεκάδες διοργανώσεις συνεδρίων, εκτελεστικών επιτροπών, διοργάνωση δημοσιογραφικών βραβείων, ημερίδων κ.α.
Από το 1989 και μετά, η Ε.Ε.Δ., προηγήθηκε των γεγονότων και υπήρξε η πρώτη δημοσιογραφική ευρωπαϊκή οργάνωση που επεκτάθηκε προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, προαναγγέλλοντας έτσι τη σημερινή διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 1990 ιδρύθηκε το πρώτο της τμήμα στην Ουγγαρία και ακολούθησαν τα τμήματα της Τσεχίας, της Πολωνίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Αλβανίας, της Σλοβακίας, της Εσθονίας, και της Λιθουανίας. Σε όλα αυτά τα τμήματα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ε.Ε.Δ. παρείχε υλική και τεχνική υποστήριξη ενώ ταυτόχρονα πραγματοποίησε και αρκετά επιμορφωτικά σεμινάρια. Ας σημειωθεί, ότι στις δραστηριότητες αυτές σημαντικό ρόλο έπαιξε και το ελληνικό τμήμα, με πρωτοβουλίες του οποίου το 1995
ιδρύθηκαν τμήματα της Ε.Ε.Δ. στην Κυπριακή Δημοκρατία και στην Τουρκία. Τμήματα μπορούν να υπάρξουν σε όσες χώρες είναι μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Σύμφωνα με το καταστατικό, μέλη της Ένωσης μπορούν να γίνουν, ύστερα από πρόταση των εθνικών τμημάτων, που δίνουν την εγγύησή τους σχετικά με την επαγγελματική ιδιότητά τους, οι δημοσιογράφοι που αποδέχονται τις καταστατικές διατάξεις της Ε.Ε.Δ. ανεξαρτήτως των πολιτικών και θρησκευτικών τους πεποιθήσεων. Υπό αυτή την έννοια δεν μπορούν να εγγραφούν στην Ένωση δημοσιογράφοι οι οποίοι είναι αντίθετοι με τις καταστατικές της διατάξεις.

 

Α.Κ: Άρα η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων δεν είναι συνδικαλιστικό Σωματείο…

 

Σ.ΤΣ: Σωστά. Και γίνεται συνειδητά αυτό μιας και ο σκοπός μας είναι να προωθήσουμε τα ευρωπαϊκά θέματα και την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Δεν
ασχολούμαστε με τις εργασιακές συμβάσεις των δημοσιογράφων αλλά με την κατάσταση της ελευθερίας του τύπου, τη διαφάνεια και την ανεξαρτησία των ΜΜΕ καθώς και τις συνθήκες εργασίας σε κάθε χώρα που υπάρχει και εθνικό τμήμα. Υπάρχουν και χώρες που έχουμε εκπροσώπους της Ένωσης και αυτό γίνεται για πρακτικούς λόγους. Για να καταλάβετε στην Τουρκία υπήρχε αντίστοιχο τμήμα και ήταν πολύ δραστήριο. Όμως όταν η πολιτική κατάσταση άλλαξε το τμήμα διαλύθηκε… Όποιος ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν βρισκόταν με «φυτεμένα» στοιχεία στο κομπιούτερ του και μετά στη φυλακή… Είναι ίσως η μόνη χώρα με τόσο μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων και ανθρώπων του πνεύματος στη φυλακή.
Και δεν είναι τυχαίο… Έχουμε βρεθεί για συμπαράσταση σε πολλές δίκες αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Δεν εγκαταλείπουμε όμως τον αγώνα.
 
Α.Κ: Τι έχετε αποκομίσει από την μέχρι τώρα πορεία σας ως πρόεδρος του ελληνικού τμήματός της και ως διεθνής αντιπρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων;

Σ.ΤΣ: Και οι δυο θέσεις  είναι σημαντικές μιας και έχεις να αντιμετωπίσεις καθημερινά προκλήσεις. Καλείσαι να διαχειριστείς καταστάσεις και να δώσεις λύσεις σε θέματα που προκύπτουν ανά πάσα στιγμή. Οι δημοσιογράφοι νοιώθουν ότι έχουν φωνή μιας και η Ένωσή μας είναι η μόνη μη κυβερνητική οργάνωση και άρα ανεξάρτητη και αδέσμευτη.
Είμαστε ευέλικτοι και χωρίς τις αγκυλώσεις των συνδικαλιστικών σωματείων. Επίσης παίρνουμε γρήγορές αποφάσεις για σημαντικά θέματα και βγάζουμε ανακοινώσεις όταν και όποτε αυτό καταστεί αναγκαίο.
Είμαστε ο μοχλός πίεσης για μια δημοσιογραφία ανεξάρτητη και με διαφάνεια.
 
 
art2.jpg
Αντόνιο Ταγιάνι πρώην Πρόεδρος Ευρωπαικού Κοινοβουλίου 
 
 
Α.Κ: Ποια η κατάσταση που επικρατεί στα Μ.Μ.Ε λόγω της πανδημίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και ποιες οι επιπτώσεις

Σ.ΤΣ: Πολύ δυσάρεστη. Εκατοντάδες δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη δουλειά τους και δεν είναι σίγουρο ότι θα την ξαναβρούν στο μέλλον. Η πανδημία έκλεισε πολλά παραδοσιακά ΜΜΕ ενώ ταυτόχρονα βοήθησε να αναπτυχθεί περισσότερο το διαδίκτυο, όπου όλα γίνονται ηλεκτρονικά.
Αυτό φυσικά είναι μεγάλο πρόβλημα μιας και η δημοσιογραφία στο διαδίκτυο αμφισβητείται για την εγκυρότητά της μιας και είναι αδύνατη η διασταύρωση της πηγής μιας είδησης.

 

Α.Κ: Ποια η θέση σας απέναντι στον εμβολιασμό έναντι του Covid 19;

 

Σ.ΤΣ: Προσωπικά επειδή εμπιστεύομαι τους επιστήμονες θα ακολουθήσω τις συμβουλές των γιατρών. Θα εμβολιαστώ γιατί θεωρώ ότι είναι ο μόνος τρόπος για να προστατεύσω εμένα αλλά και τους ανθρώπους γύρω μου.
Αυτή η αλυσίδα εμβολιασμού είναι από τις πιο σημαντικές και δεν πρέπει να σπάσει. Ο εμβολιασμός έχει ήδη ξεκινήσει και ξέρουμε τα αποτελέσματα.
Εάν κάποιος δεν αισθάνεται ασφάλεια ας περιμένει λίγο ακόμη αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εμβολιαστούμε. Ο ιός αυτός μπήκε στη ζωή μας για τα καλά. Ας μην τον αφήσουμε να μας τρομοκρατήσει…
 
Α.Κ: Σε λίγες μέρες έχετε και τις εκλογές σε διεθνές επίπεδο. Σωστά;

Σ.ΤΣ: Στις 15 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές προκειμένου να έχουμε νέο Διοικητικό Συμβούλιο στη Διεθνή Ένωση. Προσωπικά μετά από πρόταση πολλών τμημάτων και μετά από πολύ σκέψη και πολλές
συζητήσεις αποφάσισα να δεχτώ και να διεκδικήσω την Προεδρία. Είναι σημαντικό σε μια εποχή που συζητάμε για ποσόστωση γυναικών σε θέσεις εξουσίας να διεκδικούμε αυτή την Προεδρία. Οι εκλογές θα γίνουν ηλεκτρονικά μιας και η πανδημία το επιβάλλει. Επίσης έχω τη χαρά να σας ανακοινώσω ότι ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας ο  Φάνης Σπανός δέχτηκε να φιλοξενήσει την επόμενη Γενική Συνέλευσή μας και το Συνέδριο της Διεθνούς Ενώσεως. Αυτό σημαίνει ότι μόλις δοθεί το πράσινο φώς θα πραγματοποιήσουμε τις ετήσιες συναντήσεις μας και θα
φιλοξενήσουμε στην Ελλάδα περί τους εκατό ξένους δημοσιογράφους και μαζί με τους έλληνες θα ξεπεράσουμε τους διακόσιους συμμετέχοντες.
Τα θέματα θα είναι πολύ ενδιαφέροντα και οι συναντήσεις ουσιαστικές και με περιεχόμενο. Σύντομα θα έχουμε περισσότερα να σας ανακοινώσουμε.

Α.Κ: Παρεξηγημένος ο κλάδος μας κι αν ναι γιατί;

Σ.ΤΣ: Φταίμε κι εμείς για αυτό. Ο κόσμος χαρακτηρίζει αρνητικά έναν ολόκληρο κλάδο γιατί πιστεύουν ότι όλοι είμαστε ίδιοι. Και αναφέρομαι στους δημοσιογράφους της τηλεόρασης όπου αντίθετα με τη δημοσιογραφική δεοντολογία οι περισσότεροι δεν είναι αντικειμενικοί.
Παίρνουν θέση, έχουν άποψη και εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους όταν ακούν κάτι που δεν τους αρέσει… Προσπαθούν να καθοδηγήσουν τη συζήτηση και πολλές φορές γίνονται αγενείς απέναντι στους καλεσμένους
τους. Ο δημοσιογράφος μεταφέρει την είδηση. Δεν παίρνει θέση υπέρ ή κατά. Απλά πράγματα που δυστυχώς τα έχουμε ξεχάσει… Επειδή έχω διδάξει δημοσιογραφία για πολλά χρόνια σε δημοσιογραφικές σχολές, γνωρίζω καλά τα προβλήματα και στην εκπαιδευτική διαδικασία. Συζήτηση που μπορεί να μας πάρει ώρες…

 

Α.Κ: Τι  σας κάνει να χαμογελάτε κάθε μέρα και τι σας πικραίνει;


Σ.ΤΣ: Χαμογελώ με την ανθρώπινη ειλικρίνεια και πικραίνομαι από την αχαριστία.

Α.Κ: Ποια είναι η φιλοσοφία της ζωή σας;

Σ.ΤΣ: Όταν ξυπνάω το πρωί λέω στον εαυτό μου: Μην ξεχνάς αυτά που έζησες... Είναι ο οδηγός στη ζωή σου! Σήμερα είναι μια καλύτερη μέρα, Θατα καταφέρεις!
 

Λίγα λόγια για την Σάγια Τσαουσίδου:

Η Σάγια Τσαουσίδου είναι Διεθνής Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και Πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία και τη Διαφάνεια των ΜΜΕ.
Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων IFJ και της Ένωσης Κοινοβουλευτικών Συντακτών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Σε εθνικό επίπεδο είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού- Ηλεκτρονικού Τύπου, ΕΣΠΗΤ.
Η Σάγια Τσαουσίδου γεννήθηκε στην Κοζάνη και από 7 ετών ζει στην Αθήνα.
Τελείωσε το Λύκειο Καισαριανής και κατόπιν σπούδασε Δημοσιογραφία και Δημόσιες Σχέσεις στο Κέντρο Σπουδών “ΟΜΗΡΟΣ”. Συμμετείχε σε σεμινάρια δημοσιογραφίας της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών
(Ε.Σ.Η.Ε.Α) και σε σεμινάρια δημοσιογραφίας για ευρωπαϊκά θέματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συνεχή συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια (συντονίστρια ή ομιλήτρια) στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Εργάστηκε σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Συμμετείχε στη συγγραφή των βιβλίων “Stories of Business Success Ι”, “Stories of Business Success ΙΙ” & “Stories of Manager Success” με αυτοβιογραφίες
επιτυχημένων Ελλήνων επιχειρηματιών και μάνατζερ.
Από το 2005-2012 δίδαξε δημοσιογραφία στην αντίστοιχη ειδικότητα ιδιωτικών ΙΙΕΚ. Είναι υπεύθυνη ευρωπαϊκών θεμάτων στην ομογενειακή ειδησεογραφική ιστοσελίδα Hephaestus Wien και αρχισυντάκτρια του ομογενειακού
διαδικτυακού ραδιοφώνου Hephaestus Wien Radio.
Από το 2003 έχει την ευθύνη της διοργάνωσης των ετήσιων Δημοσιογραφικών Βραβείων “ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΛΛΙΓΑΣ”, του ελληνικού τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων καθώς και του Ευρωπαϊκού Βραβείου Δημοσιογραφίας.
Έχει την ευθύνη οργάνωσης και υλοποίησης προγραμμάτων ενημέρωσης νέων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Επίσης είναι υπεύθυνη επικοινωνίας του Κέντρου Μελετών και Σπουδών ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ.

 

Αριστέα Κοντόζογλου
 
Δημοσιογράφος
Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων
Μέλος της Ε.Σ.Ε.Τ. 
Μέλος της Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ.

 
 
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021 14:35

Τελευταία άρθρα από τον/την Αριστέα Κοντόζογλου