Ανδρέας Σταματόπουλος: Εκλεκτικές Συγγένειες

Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος

 

 

 

Αδιαμφισβήτητα Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και ούτε όλα γυρίζουν γύρω από τον δημοσιογραφικό κόσμο της πρωτεύουσας.

Υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι σε κάθε γωνιά εντός και εκτός συνόρων που τιμούν την δεοντολογία της δημοσιογραφίας, πράττοντας έργο, μάχιμοι σε αυτό που πρεσβεύουν.

Είναι κάποια δείγματα γραφής  που σε κάνουν να εκτιμήσεις απ’ την πρώτη συνάντηση έναν συνάδελφο.

Στο πλαίσιο αυτό σας παραθέτουμε την συζήτηση συνέντευξη με τον αξιόλογο συνάδελφο Ανδρέα Σταματόπουλο και τον ευχαριστούμε πολύ για την ανταπόκρισή του!

 

                                      

Α.Κ. : Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε  να ασχοληθείτε με την δημοσιογραφία;

 

Α.ΣΤ. :  Από πολλή μικρή ηλικία είχα έντονο ενδιαφέρον για την πολιτική και για τα κοινά. Το θεωρούσα αυτονόητο και απόλυτα φυσικό να μετέχω σε κάθε προσπάθεια δημιουργίας μαθητικής και φοιτητικής εφημερίδας. Στην πορεία κατάλαβα ότι η δημοσιογραφία είναι αυτό που θέλω να κάνω στη ζωή μου. 

Α.Κ. : Μιλήστε μας για την επιτυχημένη  εκπομπή σας «Εκλεκτικές Συγγένειες»  στο τηλεοπτικό κανάλι Βεργίνα…

 

Α.ΣΤ. :  Φέτος μπαίνουμε στο δεύτερο χρόνο και προσπαθούμε να προσφέρουμε κάτι διαφορετικό στον τηλεθεατή. Πλέον, έχουμε καθιερώσει τις πολιτικές συζητήσεις με ταυτόχρονη παρουσία εκπροσώπου της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ώστε να γίνεται γόνιμος διάλογος. Σκοπός είναι να λύνονται προβλήματα που αφορούν την Κεντρική Μακεδονία και όχι να γίνονται αντιπαραθέσεις χωρίς κανένα απολύτως νόημα. Παράλληλα, θέλουμε να προωθούμε τον πολιτισμός οπότε σχεδόν σε κάθε εκπομπή, παρουσιάζουμε ένα βιβλίο, μια συναυλία, μια ταινία, μια παράσταση  ή μια έκθεση. Δεν λείπουν φυσικά και οι συνεντεύξεις από ανθρώπους που αγάπησε ο κόσμος και προέρχονται από διαφορετικούς χώρους. Πρόσφατα φιλοξενήσαμε τον Παναγιώτη Φασούλα, το Βασίλη Λέκκα, το Γιώργο Καραμπελιά κ.ά.

 

Α.Κ. :  Ποια τα στάδια δημιουργίας του βιβλίου σας «Πολιτικές δολοφονίες στη Θεσσαλονίκη & Συλλογική μνήμη» καθώς και αυτά που περνάει ο δημιουργός(εσείς) για την υλοποίησή του;

 

Α.ΣΤ. :Το βιβλίο αυτό ασχολείται με τις πολιτικές δολοφονίες στη Θεσσαλονίκη για τα θύματα των οποίων έχει στηθεί ένα μνημείο και έχει ονομαστεί ένας δρόμος στη γεωγραφική περιοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης. Για να γραφτεί το  βιβλίο απαιτήθηκε πολλή μελέτη από μέρος μου. Χρειάστηκε να διαβάσω πολλά βιβλία και να ψάξω σε πρωτογενές υλικό, σε αρχεία κλπ. Επίσης, έπρεπε να κάνω επιτόπια έρευνα, να βρω τα μνημεία, να τα φωτογραφήσω και να τα παρουσιάσω. Μου πήρε περίπου ένα χρόνο η έκδοση του. Νιώθω δικαιωμένος, καθώς το βιβλίο έχει κάνει μέχρι στιγμής τρεις ανατυπώσεις.

Α.Κ. :     Αν έπρεπε να επιλέξετε ένα μόνο μέσο ενημέρωσης, ποιο θα ήταν αυτό και γιατί;

 

Α.ΣΤ. : Έχω εργαστεί σε εφημερίδες, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, γραφεία Τύπου, γραφεία αποδελτίωσης και ιστοσελίδες. Τα αγαπάω όλα, αλλά αν έπρεπε να διαλέξω, θα διάλεγα την τηλεόραση. Πρόκειται για μαγεία. Η δυνατότητα που σου δίνει το συγκεκριμένο μέσο, προκειμένου να ενημερώσεις τον κόσμο είναι μοναδική. Μαζί φυσικά έρχεται και η ευθύνη, καθώς, ακόμα και τώρα που το διαδίκτυο συνεχώς κερδίζει έδαφος, η τηλεόραση είναι η πρώτη επιλογή των ανθρώπων για την ενημέρωσή τους.

 

Α.Κ. :Ο Αλμπέρ Καμύ είχε πει:  «Η ζωή είναι το σύνολο των επιλογών μας».Έχετε μετανιώσει για κάποιες επιλογές σας;

Α.ΣΤ. :Είχα μετανιώσει για κάποιες επαγγελματικές επιλογές μου, αλλά στη συνέχεια αποδείχθηκαν σωστές. Βέβαια, επειδή έκανα τις συγκεκριμένες επιλογές πέρασα μια πολλή δύσκολη πενταετία. Μετά όμως, ήρθε η δικαίωση που μου απέδειξε ότι τελικά δεν ήταν λάθος οι επιλογές που έκανα, όπως αρχικά νόμισα. Όσον αφορά την προσωπική μου ζωή, έχω κάνει επιλογές που έχω μετανιώσει, αλλά δυστυχώς ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω…

Α.Κ. :Το όνειρο και η ελπίδα…προέκταση ζωής;

 

Α.ΣΤ. :Φυσικά το όνειρο και η ελπίδα αποτελούν προέκταση της ζωής! Το δικαίωμα στο όνειρό μαζί με την ελπίδα είναι αυτά που μας κρατούν σε δύσκολες καταστάσεις και μας κάνουν να μην το βάλλουμε κάτω. Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου χωρίς να ονειρεύται! Το όνειρο είναι πηγή ζωής!

Α.Κ. :Έχετε κάποιο μοτο στη ζωή σας;

 

Α.ΣΤ. :Δεν θα έλεγα ότι έχω κάποιο μότο. Το μόνο που μπορώ να πω είναι κάτι που έχει σχέση με τη δημοσιογραφία και την τηλεόραση: «Αν νομίζει κάποιος ότι έχει όλες τις απαντήσεις, τότε εγώ απλώς αλλάζω τις ερωτήσεις»!

Λίγα λόγια για τον Ανδρέα Σταματόπουλο:

 

Ο Ανδρέας Σταματόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1979. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορία & Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος «Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις στην Τοπική Ιστορία» και υποψήφιος διδάκτωρ του ΔΠΘ.  Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Ράδιο Ροδόπη, Αργώ Πιερίας, Ίστρος, Εγνατία Τηλεόραση, Clip News). Aπό το 2016 μέχρι το 2019 ήταν διευθυντής Προγράμματος και Ενημέρωσης στο διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Έναντι». Το 2019 παρουσίαζε καθημερινή πολιτική - ενημερωτική εκπομπή στο ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης “Status FM 107,7”. Από το 2019 μέχρι σήμερα εργάζεται στη Βεργίνα Τηλεόραση ως αρχισυντάκτης του Δελτίου Ειδήσεων και  ενημερωτικών εκπομπών του καναλιού. Παράλληλα, παρουσιάζει την εκπομπή «Εκλεκτικές Συγγένειες». Έχει γράψει το βιβλίο «Πολιτικές Δολοφονίες στη Θεσσαλονίκη και Συλλογική Μνήμη» (εκδόσεις Αρχύτας, ISBN 978-618-83821-6-9). Έχει πάρει μέρος σε συνέδρια και έχει κάνει πολλές ομιλίες ιστορικού περιεχομένου.

 

Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος
Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων
Μέλος της Ε.Σ.Ε.Τ. 
Μέλος της Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Από τον Άννα στον Καϊάφα Κι ένα ΟΥΣΤ... »

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online