Μικρές στιγμές από την Ιστορία της Τ/Ο: Η πτώση  του Παπαδόπουλου από τον Ιωαννίδη στην ΥΕΝΕΔ και στην Τ/Ο

Μαντάς Κώστας

Κώστας Μαντάς

 

 

 

 

Τα πάντα στην  ΥΕΝΕΔ  είχαν μια μονοτονία.  Μια στρατιωτική υπηρεσία όπου επικεφαλής σε κάθε διεύθυνση ήταν  στρατιωτικός.
 Ξαφνικά ένα μήνα πριν από την πτώση περίπου του Παπαδόπουλου εμφανίστηκε ένας συνταγματάρχης ο οποίος δεν είχε διοριστεί σε κάποια θέση στριφογύριζε στα τμήματα ρωτώντας από δω ρωτώντας από κει.
Τότε ήμουνα στα βίντεο και είχε έρθει και άρχισε ερωτήσεις τι κάνετε εδώ τι είναι εδώ τι προσφέρει αυτό το τμήμα και γιατί είσαστε 3,  είστε απαραίτητοι και οι 3 και τέτοιες ερωτήσεις. 
 Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν τον βλέπαμε να έρχεται όχι μόνο σε μας αλλά και σε σε οποιοδήποτε τμήμα βάζαμε τα γέλια και λέγαμε μια άσχημη κουβέντα.
 Κάθε μέρα αυτός γύριζε και από τα τμήματα, ερχόταν καθόταν 20 λεπτά έβλεπε τι δουλεύαμε ρωτούσε τα πάντα και έφευγε.
 
Στις 12 η ώρα το βράδυ 25 Νοεμβρίου1973  7 ημέρες μετά το Πολυτεχνείο όταν ο Ιωαννίδης έκανε το κίνημα ξαφνικά πήγε στην πύλη της ΥΕΝΕΔ ο Συνταγματάρχης και  είπε:  Από αυτή τη στιγμή είμαι διοικητής σας δώστε μου την κατάσταση προσωπικού, γιατί πάντα υπήρχε μια κατάσταση στην πύλη στην οποία μπαίνοντας υπογράφαμε.  
Είδε την κατάσταση και άρχισε να διαγράφει ονόματα όχι για λόγο ότι δεν του έκανε αυτός αλλά, ας πούμε στο βίντεο είχαμε βάρδια 4 μπορεί να βγει το πρόγραμμα και με 3 για σήμερα τα ίδια και οι κάμερες ήταν 6 οπερατέρ γιατί πιθανών να δούλευαν και στο δεύτερο στούντιο  δε χρειάζεστε παραπάνω από 3.
 Όλα πέρασαν από κει απλώς μας ειδοποιούσε, ο πολιτικός φύλακας της πύλης, ότι αύριο θα έρθετε κανονικά στη βάρδια σας και έτσι καταλάβαμε ότι αυτός πλέον ήταν που διέταζε και όλο αυτό το διάστημα είχε λόγο που έκανε αυτές τις επισκέψεις στα τμήματα,
 Θυμάμαι ότι την ίδια ημέρα στα βίντεο μας ήρθε μια κατάσταση ηθοποιών τραγουδιστών πολιτικών διαφόρων ανθρώπων που είχαν εκπομπές στην τηλεόραση και μας ανακοινώθηκε οτι εάν υπάρχει και ένας από αυτούς η εκπομπή κόβετε.  
Ο ένας από τους 3 μας έπρεπε να βάζει στα βίντεο την ταινία να διαβάζει τα ονόματα και αν ένας από αυτούς έπαιζε αυτομάτως η εκπομπή κοβότανε,  Βέβαια είχαμε πολλά δημοτικά τραγούδια εκείνη τη μέρα πολλά εμβατήρια πολλά πράγματα που ακούγαμε για πρώτη φορά δε μπορούσαμε να καταλάβουμε τι γίνεται και έτσι πέρασε η ημέρα.
 Μετά ομαλοποιήθηκαν λίγο τα πράγματα.  Άλλαξε η επιτροπή ελέγχου γιατί πάντα υπήρχε μια επιτροπή ελέγχου των σήριαλ.
 Ηρθαν νέοι άνθρωποι  από το στρατό συνταξιούχοι οι οποίοι ελέγχανε και αν βλέπανε ένα όνομα από αυτήν την κατάσταση αυτομάτως η εκπομπή ολόκληρη είχε κοπεί στη ροή προγράμματος γιατί η ροή γινόταν από το στούντιο δεν υπήρχε τότε  δωμάτιο ροή με κομπιούτερ κτλ. 
Η εκπομπή γινότανε από ένα από τα δυο στούντιο και συγκεκριμένα συνήθως από το β στούντιο που ήταν και το μικρότερο το στούντιο των ειδήσεων εκεί βρισκόταν πάντα ένας αξιωματικός τις πρώτες μέρες που επέβλεπε τα πάντα και θυμάμαι μια κάποια στιγμή ένας είχε έρθει και είχε αφήσει επάνω στην μίξη το πιστόλι του και ένας πολύ γνωστός σκηνοθέτης πετάγεται σε μια στιγμή επειδή το πιστόλι ήταν εντελώς τυχαία στραμμένο σε αυτόν του λέει πειράζει να το στρίψω και πετάγεται ο αξιωματικός και λέει όχι και με μεγάλη ο σκηνοθέτης γύρισε το πιστόλι  προς στην άλλη πλευρά
Ένα σχετικά  επεισόδιο έγινε όταν ξεκίνησε το κίνημα στην Κύπρο.  Αρχίσαν μερικοί αξιωματικοί και πανηγύριζαν λέγοντας ότι τον φάγαμε τον  Μουσκο, εννοώντας τον Μακάριο.  Σε κάποια στιγμή ο διευθυντής τότε των ειδήσεων, αν θυμάμαι καλά ήταν  ο Κώστας ο Σισμάνης,  γυρίζει σοβαρός στον αξιωματικό και του λέει  παρουσία πολλών συναδέλφων: <<όταν αντιληφθείτε τι κάνατε θα είναι αργά για όλους μας>>
Μετά από χρόνια ένας γνωστός μου αντιστασιακός μου είπε ότι ο Κώστας Σισμάνης ήταν αντιστασιακός και ήσαν στην ίδια οργάνωση....
Κώστας Μαντάς
Συνταξιούχος της ΕΡΤ
 
27.3.2021

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 27 Μαρτίου 2021 06:33

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2021 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online