Μελίνα Κυριακοπούλου: Άνθρωπος της προσφοράς!

Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος

 

 

 

 

 

Η συνέντευξη που ακολουθεί είναι μια κατάθεση ψυχής από μια γυναίκα με τόλμη και δυναμισμό. Μια γυναίκα με ευαισθησίες, πολυτάλαντη, δοτική, άνθρωπος της προσφοράς! Αναφέρομαι αγαπητοί αναγνώστες στην ηθοποιό Μελίνα Κυριακοπούλου που είναι μια προσωπικότητα μεταξύ άλλων… ελεύθερη να περπατά πάνω στο όνειρο του ονείρου σε μια ελεύθερη πτήση!

Νιώθω ιδιαίτερη τιμή που αποφάσισε να εμπιστευτεί την πένα μου για την υλοποίηση της παρακάτω συνέντευξης αποκλειστικά για τους αναγνώστες του lifespeed.gr και να απαντήσει στα ερωτήματα που της έθεσα και την ευχαριστώ από καρδιάς γι’ αυτό! 

Α.Κ:  Καθημερινά βλέπουμε και διαβάζουμε σε διάφορα Μ.Μ.Ε να υπάρχει στην κοινωνία μια κρίση αξιών και ήθους… Και τώρα έρχεται ένα τραγικό παρασκήνιο εντός σκηνής...Σχολιάστε σχετικά… 

 

Μ.Κ: Είναι θλιβερή διαπίστωση  αλλά αυτή είναι η αλήθεια,  ότι  υπάρχει κρίση αξιών και ήθους και στην κοινωνία του σήμερα

Αυτό φανερώνεται από το πλήθος  καταγγελιών. Μια σκληρή πραγματικότητα  που διαδραματίζεται σε βάρος του κώδικα της ηθικής της, με  πρωταγωνιστές  επώνυμους  θύτες  που  κατ’ εξακολούθηση και ανενδοίαστα  μπορούσαν να ταπεινώνουν, να εκμεταλλεύονται,  να αποκλείουν  και να κακοποιούν ανθρώπους, καταχρώμενοι  τη θέση ισχύος που είχαν ή το θεσμικό ρόλο τους. 

Η κρίση αξιών έχει τη ρίζα της στο παρελθόν και αποτελεί τον πυρήνα του προβλήματος κακοποίησης. Και αυτό που την γιγαντώνει και την κληροδοτεί από γενιά σε γενιά είναι το σύνδρομο της κλειστής κοινωνίας. Έχοντας παραμείνει σιωπηλοί   και φοβισμένοι   δεν αντιδράσαμε ως κοινωνία αποφασιστικά και καθολικά στο χθες και κατά συνέπεια στο σήμερα,  «θερίζουμε τους καρπούς των κόπων που δεν καταβάλαμε» σύσσωμη η πολιτεία και οι πολίτες , με συνέπεια το κακό να συνεχίζεται απρόσκοπτα μέχρι σήμερα.  Η συνταρακτική επικαιρότητα αναφέρεται στην κακοποίηση των παιδιών αλλά και στη βία κατά των γυναικών. Στην αθλιότητα που επικρατεί σε πάνω από το ήμισυ του πλανήτη. 

 Η  παγκόσμια κοινότητα  ΠΑΣΧΕΙ ! Από την παραβίαση κάθε ηθικής αξίας με τον πιο απηνή τρόπο. Αυτή είναι η αντικειμενική πραγματικότητα . Ότι δηλαδή  η βία  υφίσταται παγκοσμίως σε κάθε  εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον . Και  συναντάται στην κάθε της μορφή και στην ελληνική κοινωνία , σε όλους τους χώρους αλλά και στην οικογένεια. Μια κοινωνία που κατά την άποψή μου περιβάλλεται ακόμα από  ένα τεράστιο τοίχος  σιωπής ,φόβου, ντροπής και ανοχής.  Στοιχεία που  ενθαρρύνουν κάθε μορφή βίας πολλαπλασιάζοντας θύτες και θύματα.  

 

Α.Κ: Πώς νιώθετε ως άνθρωπος, γυναίκα και ηθοποιός , με όλα αυτά τα οποία έρχεται αντιμέτωπος ο καλλιτεχνικός κόσμος αλλά και γενικότερα ο κόσμος όλος ; 

 

Μ.Κ: Οπωσδήποτε έχω συνταραχθεί και θλίβομαι βαθιά καθώς πολλά από τα περιστατικά κακοποιήσεων που  αποκαλύπτονται δημόσια δεν τα γνώριζα. Αυτό που πρεσβεύω είναι ότι  κανένας  με θέση ισχύος ή από θέση εξουσίας δεν έχει δικαίωμα να  πατά στην αδυναμία  του άλλου , στην αξιοπρέπεια και στην ψυχή του . Ο ηθικός κώδικας  αντίκειται  στο δίκαιο του ισχυρού που εξοντώνει τον αδύνατο.  Η ενδοοικογενειακή βία σύμφωνα με την τρέχουσα επικαιρότητα είναι σε έξαρση. Οι κακοποιημένες γυναίκες ζουν με το φόβο  και θεωρώ  εξωφρενικό  να  πρέπει να μπαίνουν στη διαδικασία που οι δικοί τους άνθρωποι τις υποβάλλουν, να σκέφτονται  το «τι θα πει ο περίγυρος και ο κόσμος αντί να τις εμψυχώνουν ώστε να ζητήσουν βοήθεια και να σώσουν τη ζωή τους. Λυπάμαι   αλλά στην Ελλάδα  θεωρώ ότι  είμαστε μεταξύ δύσης και ανατολής όχι μόνο γεωγραφικά αλλά και  από άποψη κουλτούρας. Δυστυχώς η κοινωνία μας βαρύνεται ακόμα από πολλά φορτία απαίδευτων ανθρώπων όπως επίσης σέρνει μάζες ατόμων με οθωμανικά υπολείμματα κατά τη γνώμη μου. Είναι  πολλά ακόμα τα αγεφύρωτα χάσματα σε  επίπεδο  νοοτροπίας  ώστε να σταθεί εφικτή η απελευθέρωσή μας  από τα έμφυλα στερεότυπα και η ελληνική κοινωνία να χαρακτηρίζεται από ισότητα ευκαιριών.  Ακόμα και σήμερα στον απόηχο του ελληνικού  #metoo παρατηρούμε έλλειψη γυναικείων φωνών.  Αυτό δείχνει ότι ο μηχανισμός της πατριαρχικής κοινωνίας είναι ακόμα ισχυρός.  

Αυτό   που με   δυσαρεστεί  είναι  ότι  δεν μας λείπουν οι νόμοι  αλλά η πρόθεση να τους εφαρμόσουμε. Το αίτημα όλων μας για καθολικές μεταρρυθμίσεις φοβάμαι ότι θα πραγματοποιηθεί με δυσκολίες τη στιγμή που συγκρούεται με ένα νομοθετικό καθεστώς που δεν της το επιτρέπει. Η κακοποίηση  όμως είναι έγκλημα και πρέπει να καταγγέλλεται και να τιμωρείται. Απέναντι στο νόμο όλοι είμαστε ίσοι και όλοι έχουμε εξουσία. Στη δημοκρατία κανείς δεν είναι ανυπεράσπιστος. Μπορεί να νιώθει αλλά δεν είναι. 

Ωστόσο  θέλω να είμαι αισιόδοξη ότι μπορούμε να αλλάξουμε φιλοσοφία και στάση ζωής . Βιώνουμε μια πρωτόγνωρη περίσταση για τη χώρα μας Οι καταγγελίες επωνύμων που ξεκίνησαν από  τους χώρους  του αθλητισμού και του πολιτισμού για πράξεις βίας, άνοιξαν ένα παράθυρο στον τοίχο της Σιωπής. Χρειάστηκε να μιλήσουν τα θύματα. Για να ευαισθητοποιηθούν οι μεγαλύτεροι, να ακούσουν οι νεότεροι. Ο κόσμος πίστεψε και συμπαραστάθηκε. Νιώθω ότι η κοινωνία μας μεταμορφώνεται  και χαίρομαι πολύ για αυτό. Καταλήγω στο συμπέρασμα ότι εάν θέλουμε πραγματικά μια κοινωνία ικανή να ωριμάσει τόσο ώστε να εξαλείψει την παθογένειά της , θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι για την αυτοβελτίωσή μας με γνώμονα τις ηθικές αξίες . Ο κόσμος μας  χρειάζεται ανθρώπους που έχουν  πίστη στον εαυτό τους, αγάπη  στον άνθρωπο  και θέλουν να  προσφέρουν τη γνώση και την αρωγή τους  για το όφελος του συνόλου!

Ας θυμηθούμε  από το δίκαιο της Πυγμής του Παπανούτσου το εξής απόσπασμα: 

" Αν  είναι αναγκαίο να επιλέξουμε ανάμεσα στο να αδικήσουμε ή να αδικηθούμε, η φυσική μας τάση είναι να προτιμήσουμε το πρώτο, αλλά επιλέγοντας το δεύτερο " τιμούμε την ανθρωπιά μας”. Το μέλλον ανήκει στην ανθρωπιά

Πιστεύω ότι   το μέλλον  του θεάτρου ανήκει σε αυτούς  που θα «υπηρετήσουν»  τις τέχνες και τον πολιτισμό με  ανθρωπιά και ισότιμη μεταχείριση για όλους  με  σεβασμό στην αξιοπρέπεια, στην ψυχή , στη διαφορετικότητα και στο δικαίωμα στην έκφραση  όλων μας . Ανήκει στο μαζί #eimasteoloimazi! 

 

Α.Κ: Η τραυματική εμπειρία  που   βιώσατε  στα πρώτα βήματα της καριέρας σας  τι επιπτώσεις είχε στην ψυχολογία σας και πως ξεπεράστηκε;  

Μ.Κ: Μίλησα ανοιχτά  για προσβολή στη γενετήσια ελευθερία και στην προσωπικότητά μου από γνωστό σκηνοθέτη – ηθοποιό ο οποίος προφασιζόμενος audition , χρησιμοποιεί την διαδικασία αυτή για να προβεί στην ανάρμοστη συμπεριφορά και πράξη  για την οποία έχει καταγγελθεί αρχικά από τις  κυρίες Τζένη Μπότση, Λουκία Μιχαλά , Αγγελική Λάμπρη . Έχοντας βιώσει αυτό το τραγικό γεγονός  συντάχτηκα με τις συναδέλφους ως παθούσα από το ίδιο άτομο . Πρόκειται για μια πολύ τραυματική εμπειρία που με ακολουθούσε στη διάρκεια των σπουδών μου στη δραματική σχολή από το 1995 έως και το 1998  καθώς και σε όλη την επαγγελματική μου πορεία και ζωή. 

Τι συναισθήματα αφήνει αυτή η τραυματική εμπειρία ; Θυμάμαι ότι έχασα τον ύπνο μου. Βίωσα ένα μαρτύριο χωρίς μάρτυρα . Ένιωσα να βασανίζεται η ψυχή μου. Πρωτοετής στη  δραματική σχολή. Είχα γίνει στόχος ενός ατόμου του χώρου που ετοιμαζόμουν να υπηρετήσω και για το οποίο άτομο δεν γνώριζα, ούτε φανταζόμουν ότι θα μπορούσε να φερθεί με αυτόν τον αήθη και απάνθρωπο τρόπο.  Ένιωσα να ακυρώνεται το όνειρό μου. Ένιωσα θυμό και ντροπή . Ντρεπόμουνα να το πω ακόμα και στον πατέρα μου.  Δεν το είπα όμως ούτε και στον τέως σύζυγό μου , τον  Άλκη Βαφιά γιο παλαιού ηθοποιού και δασκάλου της δραματικής .  Είχα τύψεις που δεν μίλησα στον άνθρωπό μου . Αλλά φοβήθηκα την αντίδρασή του.  Η μόνη που θα μπορούσα να είχα μιλήσει ήταν η μητέρα μου που με είχε στηρίξει στην απόφασή μου να γίνω ηθοποιός. Δεν θέλησα όμως να την στεναχωρήσω. Προσπαθούσα άλλωστε να αναρρώσω. Πονούσε η ψυχή μου. Δεν άντεχα να σηκώσω τον πόνο που θα προκαλούσα στους αγαπημένους μου. Έμεινα  αβοήθητη λοιπόν . 

Συνέχισα τελικά τις σπουδές μου. Η αγάπη μου για την τέχνη μου με ενίσχυσε να σταθώ στα πόδια μου. Σήμερα είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι ένα τόσο τραγικό γεγονός καταγράφεται στην ψυχή ενός νέου ανθρώπου για πάντα. Προσδοκά τη δικαίωση. Δεν το ξεπερνάς θάβοντάς το μέσα σου. Όταν είσαι νέος και σου συμβεί, πονάς, νιώθεις ευάλωτος. Δεν μπορείς να το διαχειριστείς . Το να μιλήσει κανείς ανοιχτά και ονομαστικά για  κάτι τόσο σκληρό δεν είναι εύκολο. Για τον λόγο αυτό συγχαίρω τη ψυχική δύναμη και το θάρρος του κάθε ανθρώπου που μιλάει ανοιχτά όταν προσβάλλεται η αξιοπρέπειά του ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης. Την ώρα της  διήγησης μου δημόσια (στην Εκπομπή Καλύτερα δε γίνεται  στον ALPHA / 6.2. 2021 ) έζησα ξανά τον φόβο, το θυμό, τον πόνο.  ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΘΥΜΑΜΑΙ ότι αμέσως μετά την αποκάλυψη ένιωσα την ψυχή μου να γαληνεύει.  Είχα κάνει αυτό που θεώρησα χρέος μου  ως γυναίκα, ως παθούσα, ως άνθρωπος των τεχνών. 

Και ποτέ δε  θα ξεχάσω ότι μέσα από τη συγκινητική συμπαράσταση του κόσμου, δεκάδες ήταν και οι μαρτυρίες από γυναίκες, μητέρες, νέους και νέες που κουβαλούν αξεπέραστα τραύματα και δεν είχαν βρει το κουράγιο να μιλήσουν και τη δέουσα υποστήριξη ακόμα και όταν το προσπάθησαν.  

Παρότρυνση της Μελίνας Κυριακοπούλου σε όσους και όσες της εμπιστεύτηκαν  ότι βίωσαν και βιώνουν κακοποίηση. :                       

                                                    ΤΟΛΜΑ ΚΑΙ ΕΣΥ.  ΈΛΑ ΜΑΖΙ  ΜΑΣ 

ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ , ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ

ΓΙΑ ΟΣΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ  ΣΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ

ΝΙΩΣΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ

ΠΑΡΕ ΠΙΣΩ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ

ΑΣΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΣΟΥ   ΝΑ ΒΓΕΙ

ΤΗΣ ΛΥΤΡΩΣΗΣ ΣΟΥ ΜΟΝΟ ΕΣΥ ΚΡΑΤΑΣ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ

 

ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ  ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΑΙ

ΑΦΟΥ ΗΣΥΧΟΣ (Η) ΔΕΝ ΚΟΙΜΑΣΑΙ

ΥΠΟΦΕΡΕΙΣ  ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

ΖΗΤΗΣΕ ΤΩΡΑ, ΒΟΗΘΕΙΑ

 

ΜΗΝ ΝΙΩΘΕΙΣ  ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΝΑΥΑΓΙΟ

ΕΛΑ  ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΚΟΥΡΑΓΙΟ

ΠΟΛΕΜΑ   ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ  ΣΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΣ

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ  ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙΣ

ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ Η ΜΟΝΗ  Ή Ο ΜΟΝΟΣ  ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ

ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΜΟΝΟΙ

# ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!

 

Α.Κ: Γνωρίζουμε ότι η ζωή σας όλη μέχρι τώρα είναι μια προσφορά στην οικογένεια, στην κοινωνία, στον συνάνθρωπo.   Το γεγονός ότι είστε  από μεγάλη οικογένεια θεωρείτε  ότι  έχει   καθορίσει το χαρακτήρα σας  ως ανθρώπου δοτικού και με ευαισθησίες ;  

 

Μ.Κ: Είναι γεγονός ότι έχω διάθεση προσφοράς και ότι δεν μπορώ να παραμείνω αδιάφορη στον πόνο του άλλου ή να μη συμμετέχω προσφέροντας τη βοήθειά μου εφόσον βέβαια το μπορώ. Είτε ως άνθρωπος, είτε ως καλλιτέχνης. Ενδεικτικά αναφέρω ότι για  μερικά χρόνια, υποστήριζα εθελοντικά τον Θεόφιλο μη κυβερνητικό οργανισμό που στηρίζει την πολύτεκνη οικογένεια. Είμαι από πολύτεκνη οικογένεια και είναι πηγαίο και αυθόρμητο το αίσθημα του να βοηθήσω  έναν τόσο σημαντικό για την προσφορά του οργανισμό. Τα  μέλη, φίλοι, εθελοντές, χορηγοί και δωρητές του Οργανισμού έμπρακτα συμβάλλουν με τις προσφορές τους και την  εργασία τους για  ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά πολλά από τα οποία είναι ορφανά. Το 2007 εξελέγην πρόεδρος του συλλόγου Αρκαδίας , τόπου καταγωγής μου Η Αγία Παρασκευή. Επίσης  συμμετείχα το 2010 στον ανεξάρτητο συνδυασμό Νέα Ιωνία-Νεά Πνοή για να  βοηθήσω τον  τόπο που γεννήθηκα, την Ν. Ιωνία στην προσπάθεια  αναβίωσης του δημοτικού θεάτρου της   και στην προαγωγή  του σημαντικού άυλου πολιτιστικού κεφαλαίου της ως η γενέτειρα  των Σογιούλ, του ποιητή Α.Σημηριώτη, της Μ. Φαραντούρη, του Στ. Καζαντζίδη.

Στη διάρκεια της καλλιτεχνικής μου πορείας , ως ηθοποιός , ερμηνεύτρια ή και αφηγήτρια συμμετείχα εθελοντικά  σε εκδηλώσεις που γίνονταν για να δώσουμε και να πάρουμε χαρά σε παιδιά από φτωχές οικογένειες, αλλά και σε ομάδες ατόμων με  ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ). Ενδεικτικά αναφέρω τη συμμετοχή μου ως  ερμηνεύτρια  σε μουσική εκδήλωση τιμητική , για  τους αθλητές Special Olympics .  Παράλληλα την  στήριξή μου στο ΘΕ.Α.Μ.Α. (Θέατρο Ατόμων Με Αναπηρία) μέσα από τη συνεργασία μου με τον διοργανωτή και ιδρυτή του φορέα , κύριο Βασίλη Οικονόμου. Να αναφερθώ τέλος στην στήριξή μου στις  “ Δρυάδες εν Πλω /Ομάδα Χορού ΑμεΑ & Μεικτών Ομάδων “ που συνεργάζεται με φορείς  ΑμεΑ δίνοντας δικαίωμα και ευκαιρία στην έκφραση και στη δημιουργία και κυρίως αποτρέπει την κοινωνική τους απομόνωση. 

 

Από τον πατέρα μου άκουσα πρώτη φορά το ότι: «το σχολείο σε εκπαιδεύει, η οικογένεια σε μορφώνει» Μας έλεγε : « το βασικό είναι να σας σέβονται». Τα καταφέραμε ενωμένοι στις δυσκολίες που όπως φαντάζεστε για μια μεγάλη οικογένεια ήταν πολλές. Τις ξεπερνάγαμε με  αλληλεγγύη και  την αγάπη. Αυτή ήταν η δύναμή μας. Άλλωστε και τα χρόνια εκείνα η κοινωνία αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα !Η μητέρα μας ήταν γυναίκα της προσφοράς. Παρόλο που είχε πολλά παιδιά πρόσφερε και στα παιδιά,  τα φτωχά της γειτονιάς. Και ήταν πολύ δυναμική. Βοηθούσε στο μαγαζί του πατέρα  μέχρι και το τέταρτο παιδί!.  Μας μετέδωσαν  αγάπη και αλληλοσεβασμό και το μυστικό της επιτυχίας  για τους νέους ανθρώπους, το χρυσό δίπυλο : αυτοπεποίθηση και γνώθι σ’ αυτόν. Οι γονείς μου ακολούθησαν  την ίδια στάση , στην ανατροφή μας. Χωρίς τα μίζερα στερεότυπα που διακρίνουν τα παιδιά και τα άτομα σε άνδρες και γυναίκες και  "υπαγορεύουν" αναλόγως να σκέφτονται, βγαίνοντας στην κοινωνία ! Διπλή ηθική όπως προανέφερα δεν εφαρμόστηκε στο σπίτι μας. Πέντε αγόρια και δύο κορίτσια είμαστε και όλοι μεγαλώσαμε με   τις ίδιες αρχές και αξίες . Ισότητα, αδελφότητα, τιμιότητα, αγάπη, εργασία και χαρά! 

Αν θέλετε ένα μήνυμα από μένα  για τους νέους ανθρώπους  ορμώμενης από τα βιώματα  μου  ως  παιδί πολύτεκνης οικογένειας αλλά και μεγαλωμένη με  την αίσθηση της πραγματικής ελευθερίας  που νιώθεις όντας ευαίσθητος και συγχρόνως δυνατός άνθρωπος, δεν έχω παρά να μεταδώσω τα λόγια των γονιών μου : « Στη ζωή θα βρεθείτε πολλές φορές σε άμυνα ή σε διλήμματα. Οι επιρροές είναι πάρα πολλές. Τo ίδιο και οι καταπιεστές της κοινωνίας που όλους μας ορίζει άθελά μας . Εσείς πάντα να διαλέγετε αυτό που ορίζει η ψυχή σας . Προχωράτε με την αξία σας και μη φοβάστε να μιλάτε όταν προσβάλλεται η αξιοπρέπεια σας!»

 

Α.Κ:  Μιλήστε μας και για άλλες μορφές κακοποίησης μέσα από προσωπικές σας εμπειρίες…

 

Μ.Κ: Με το ερώτημά σας  μου δίνετε την ευκαιρία   να   πω ότι  η μεγαλύτερη παραβίαση ηθικής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχω συναντήσει στη ζωή μου , είναι αυτή που το κράτος πράττει σε βάρος των ευπαθών  ομάδων της κοινωνίας μας.  Σκεφτείτε  έναν ανίατο άνθρωπο, έναν ανάπηρο, να  του διακόπτεται το επίδομά του ή η αναπηρική του σύνταξη μέχρι οι αρμόδιες « κοινωνικές υπηρεσίες»  να  εγκρίνουν την ανανέωση του πιστοποιητικού  του  όπου κάθε φορά πρέπει να βεβαιώνεται ότι  έχει αναπηρία η οποία  τον καθιστά ανίκανο για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα.

Αυτή την κατάσταση βίωνα  συμπαραστατούμενη στον πατέρα μου όταν  από το 2005 που κατέστη ανάπηρος και  μέχρι τα 90 του που απεβίωσε , έπρεπε να περνάει ανά τακτά διαστήματα από επιτροπές για να αποδεικνύεται ότι δεν είναι ικανός να εργαστεί! 

Πέραν του κράτους θα ευχόμουν η ίδια η κοινωνία να αποβάλει του φραγμούς που οδηγούν σε περιθωριοποίηση των ατόμων με αναπηρία.

Είμαι  δικαστική συμπαραστάτιδα ατόμου με ανίατη πάθηση. Ανήκει στο  ευρύτερο συγγενικό μου περιβάλλον, δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τις  ψυχοφθόρες και χρονοβόρες  διαδικασίες , ώστε να καταφέρει να πάρει κάποιο επίδομα από την πρόνοια ως ανίκανος για παν βιοποριστικό επάγγελμα

 Από τότε που η πολιτεία με όρισε δικαστική συμπαραστάτιδά του , έχουμε μαζί κερδίσει μέχρι και  δικαστικό αγώνα για τα δικαιώματά του . Το  όφελος το σπουδαιότερο είναι ότι ο άνθρωπος αυτός ανέκτησε τη θέλησή του για ζωή. Εργάστηκε και σήμερα δεν έχει ανάγκη τα επιδόματα της πείνας και της ντροπής. Κέρδισε τη δική του αναπηρική σύνταξη. Το ξέρει ότι δεν πρόκειται να θεραπευτεί.  Ζει με φάρμακα. Νιώθει διαφορετικός  από παλιά ,   αλλά δε νιώθει ανυπεράσπιστος ούτε άχρηστος. Ούτε άλλαξε ο καλός του χαρακτήρας. 

Πιστεύω ότι  τα άτομα με αναπηρία και οι ευπαθείς ομάδες  των συνανθρώπων μας, αξίζουν της μέριμνας του κράτους τους  και της υποστήριξης. Θα πρέπει να δημιουργήσει δομές που υποστηρίζουν την εκπαίδευση την εργασία και τη διαβίωση των ατόμων με αυτισμό ή κινητικά  και ψυχολογικά προβλήματα . Και ότι από  την κοινωνία δικαιούνται τη συμπαράσταση, τον σεβασμό και την αγάπη στην πράξη.  Δεν χρειάζονται ούτε τον οίκτο,  ούτε την  αδιαφορία μας. Μπορούν να μας δώσουν απίστευτα μαθήματα  ψυχικής δύναμης και θέλησης για ζωή. Έχω παρακολουθήσει  αθλητές  με αμαξίδιο που κάνουν μπάσκετ, ξιφασκία κ.λ.π. . Το 2018 Προσκεκλημένη “Του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Αναπηρίας και Μη”  βρέθηκα  στην Καρδίτσα και βίωσα μια μοναδική εμπειρία ζωής. Η αναπηρία των ελλήνων και ξένων  καλλιτεχνών που συμμετείχαν ,  δεν μπόρεσε να εμποδίσει στην πηγαία ανάγκη έκφρασης των συναισθημάτων τους. Και σε εμάς πέρασε το μήνυμα  ότι η ισχυρή θέληση και πίστη στον εαυτό μας νικά τις δυσκολίες! 

 

Α.Κ: Ποια τα μελλοντικά σας σχέδια;

 

Μ.Κ: Το να ασκώ το επάγγελμα μου ως ηθοποιός αλλά και ως ηθοποιός – ερμηνεύτρια  είναι παράγοντας ευτυχίας και πληρότητας της υπόστασής μου.   Το θέατρο είναι ο χώρος που λατρεύω και θα ήθελα να εργάζομαι . Πράγμα όμως δύσκολο για όλους τους ηθοποιούς λόγω των συνθηκών που αποκλείουν τον χώρο για εργασία   εξ’ αιτίας  της πανδημίας. Παρόλα αυτά , έχω δεχτεί πρόταση από ομάδα θεατρική προκειμένου να συμμετάσχω σε μουσική παράσταση για παιδιά . Δεν θέλω αυτή τη στιγμή να μιλήσω για αυτήν. Εύχομαι να υλοποιηθεί και τότε με χαρά θα μιλήσουμε όλοι οι συντελεστές της παράστασης προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να την χαρούν. Μια αγάπη μου μεγάλη επίσης είναι η μουσική και το τραγούδι. Μάλιστα  έχω μια μικρή συλλογή από δικούς μου στίχους που θέλω να γίνουν τραγούδια. Στα μελλοντικά μου σχέδια  ως μουσικός και ερμηνεύτρια είναι να ηχογραφήσω μελοποιημένη ποίηση  και τραγούδια για παιδιά. Είναι  κάτι που έχω στόχο να πραγματοποιήσω σε συνεργασία με μουσικούς που μέχρι τώρα έχουμε συνεργαστεί σε διάφορα lives ή εκδηλώσεις. 

Η Τέχνη ταξιδεύει την ανθρώπινη ψυχή και της δίνει ζωή , ζεστασιά και αισιοδοξία εκεί που κανείς και τίποτα δεν μπορεί να της το προσφέρει  ειδικά  στην  ζοφερή εποχή που ζούμε.

 

Μ.Κ:  Η ευχή μου για όλους  αλλά και την ζοφερή εποχή που ζούμε: Aν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε αποκομίσει και ένα καλό , μέσα σε όλη αυτή την τραγική κατάσταση που βιώνει η ανθρωπότητα  λόγω του Covid-19, θεωρώ ότι αυτό είναι της αφύπνισης των συνειδήσεών μας. Βρήκαμε το χρόνο να συζητήσουμε με τον εαυτό μας αλλά και να ακούσουμε τα βάσανα των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Κάναμε θυσίες σε βάρος της ελευθερίας μας και της μεταξύ μας επικοινωνίας που λαχταρούμε να αποκατασταθεί! Απομονωθήκαμε, για να μην γίνουμε αναμεταδότες αυτού του μονοκύτταρου τερατουργήματος που είναι ικανό να αφανίσει το ανθρώπινο είδος. Αγωνιζόμαστε να  νικήσουμε  τον αόρατο εχθρό μας και να γυρίσουμε στη κανονική ζωή . Παλεύοντας  για αυτόν το κοινό στόχο  κερδίσαμε κάτι πολύ όμορφο . Χτίσαμε μια φιλοσοφία ζωής: να είμαστε μαζί στα δύσκολα και αλληλέγγυοι όπως με αυτοθυσία μας δίδαξαν οι γιατροί και οι νοσηλευτές που θυσιάστηκαν για εμάς στη διάρκεια αυτού του χρόνου και περισσότερο  από την εμφάνιση της  πανδημίας . Ας τους τιμήσουμε μένοντας ενωμένοι με αγάπη και υπομονή. Και ας ευχηθούμε με χαρά και αισιοδοξία  να βγούμε σύντομα και οριστικά στη ζωή την πραγματική παραμένοντας  ενωμένοι. Μπορούμε να καταφέρουμε να ζήσουμε το καλύτερο μέλλον που ονειρευόμασταν , εδώ και σήμερα! Με  σεβασμό, ενσυναίσθηση, ευαισθησία και αλληλεγγύη . Μπορούμε εδώ και τώρα να  χτίσουμε έναν καλύτερο κόσμο  όλοι μαζί !  Το μέλλον  της ανθρωπότητας ανήκει στην ανθρωπιά. Ανήκει στο μαζί!   

Λίγα λόγια για την ηθοποιό Μελίνα Κυριακοπούλου σε πρώτο πρόσωπο:

 

Γεννήθηκα στην Αθήνα . Μεγάλωσα με την αδερφή και τα  πέντε αδέρφια μας  στη Νέα Ιωνία . Γονείς μας  οι Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος από την Αρκαδία, στέλεχος  του ΕΟΤ και έμπορος και η  Ευαγγελία  Δινιόζου γεννηθείσα στα Χανιά  με καταγωγή από τη Μ. Ασία. 

Είμαι απόφοιτος του Τοσιτσείου- Αρσακείου Λυκείου Εκάλης. Μετά το λύκειο  σπούδασα στις σχολές ΩΜΕGA και στο ATLANDA College “ Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων με εξειδίκευση στην Επικοινωνία & Δημόσιες Σχέσεις  , MBA (Rules of management & marketing Communication Skills)  . 

Καλλιτεχνικές σπουδές  : 

Σκηνογραφία – Ενδυματολογία , Σχολές Κ.Ε.Α.( Μαρίας Μπέλου-Σανικοπούλου) .Ετος διπλώματος 1995. 

Υποκριτική Τέχνη  στη  Δραματική Σχολή  του Γιώργου Θεοδοσιάδη. Δίπλωμα το 1998

Τραγούδι  στο Εθνικό Ωδείο Μανώλη Καλομοίρη στο Μεταξουργείο. Έτος διπλώματος 2016. 

 

Έχω εργαστεί για να κερδίσω τα χρήματα των σπουδών μου στην εστίαση, σε χώρους τουριστικών εγκαταστάσεων (υποδοχής –ρεσεψιόν , ταμίας σε πλαζ ,ξεναγός στο σπήλαιο Παιανίας  κ.α ) . Επίσης ως γραμματέας .

Το 1994  δημιουργήσαμε με τον πρώην συζυγό μου Αλκιβιάδη Βαφιά την LIBRA MUSIC. Δισκογραφική ανεξάρτητη εταιρεία και εργάστηκα και στο ραδιόφωνο (Αιγαίο 88,3). 

Παράλληλα με  την εργασία μου ως ηθοποιός , έχω συνεργαστεί από το  1995  μέχρι σήμερα με εταιρίες  και οργανισμούς διοργάνωσης  ειδικών  εκδηλώσεων, για την προβολή περιοχών της Ελλάδας . Επίσης  στη διοργάνωση κινηματογραφικών παραγωγών , τουριστικών καλλιτεχνικών  αθλητικές και λοιπές εκδηλώσεις  αναλαμβάνοντας στο ακέραιο – κατά περίπτωση  την υλοποίηση των ανωτέρω επιμέρους  δράσεων  είτε από κοινού , σε συνεργασία με άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα . 

Από  “δουλειές”    στο Θέατρο, στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο ενδεικτικά αναφέρω: 

TΗΛΕΟΡΑΣΗ :

« ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ » : ρόλος: ΦΡΙΝΤΑ   MEGA  , σκηνοθεσία A. Αγγελόπουλος

« 7 ΘΑΝΑΣΙΜΕΣ ΠΕΘΕΡΕΣ» :ρόλος Παναγούλα /Ιστορία με τίτλο  ΝΑΥΠΛΙΩΤΙΣΣΑ  ΠΕΘΕΡΑ.  Σκηνοθεσία  ΓΡ. ΠΕΤΡΙΝΙΩΤΗΣ,  MEGA.

«ΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΠΙΑΝΕΙ»  σκην . A. Αγγελόπουλος, MEGA

« SOLO ΚΑΡΙΕΡΑ» : σκηνοθεσία Δ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΗ, το 2004  - MEGA

« Η ΤΡΑΠΕΖΑ» MEGA : σκηνοθεσία  Α. ΤΕΜΠΟΥ, 2003  -  MEGA  

«VLASBACK-SHOW» με τον Βλάση Μπονάτσο , 1996  - MEGA

ΘΕΑΤΡΟ :  Από τις παραστάσεις στις οποίες έχω  συμμετάσχει , αναφέρω τις ακόλουθες: 

 «ΕΛΙΖΑΝΤΕΘ»  του XΑΡΗ ΡΩΜΑ στο θέατρο ΡΑΓΕΣ  σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά .

«ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΘΕΟ ΣΑΣ» EΦΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ στον  ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΑΓΚΥΡΑ  : 2010

«ΕΙΚΟΝΕΣ»  ΛΑΪΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΗΜΟΥ Ν.ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ ,μουσικοχορευτική παράσταση του Δημήτρη Κίλκη 

«BΡΕΧΕΙ ΜΩΡΑ»  του Χάρη Γεωργιάδη :    Θέατρο ΑΡΓΩ   

« ΤΟ ΦΑΜΠΕΡΖΕ ΑΥΓΟ»  Μουσική Κωμωδία : ΣΚΗΝΗ ΚΟΜΗΣ  

«ΜΗΔΕΙΑ»  κορυφαία χορού : ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ  

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ  ( σε ξένες παραγωγές ) 

FISHTALES: Σκηνοθέτης - παραγωγός  Alkis David , 2006 με πρωταγωνιστή τον Billy Jane. 

ΕΡΩΤΑΣ ΑΛΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ (MY LIFE IN RUINS) :  από τον Μιke Reiss , Nia Vardalos (2007),σκην. DONALD PETRIE.  Πρωταγωνιστές  Nia Vardalos, Aλέξης Γεωργούλης

 

ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ: ΣΥΝΤΑΞΗ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ «ΣΤΙΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ  ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»  στον ραδιοφωνικό σταθμό  ΑΓΑΙΟ 88,3   1995-1996 .

 

TΡΑΓΟΥΔΙ:   Ξεκίνησα  ως ερμηνεύτρια , συμμετέχοντας  σε music performances  της  Σοφίας Βόσσου   στο Βαr-theater ΡΑΓΕΣ  το 2011. 

Στη συνέχεια  συμμετείχα σε διάφορες  εκδηλώσεις και πολιτιστικά events  όπως : 

  • Special Olympics  FESTIVAL –OAKA» , 

  • “Εκδήλωση της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών  με τον κο Μαρινάκη  Γιώργο στο πιάνο”  . 

  • Στο  θερινό φεστιβάλ Δήμου Ψαχνών Ευβοίας . 

Μέχρι  σήμερα έχω συμμετάσχει ως ηθοποιός- ερμηνεύτρια  σε πολλές Music Perfomances και lives που είτε διοργανώνω  η ίδια, είτε σε συνεργασία  με άλλους τραγουδιστές/ Έχω συνεργαστεί με τους  εξαίρετους μουσικούς Γιώργο Μαρινάκη, Δημήτρη  Κίκλη , Κώστα Ψαθά, Γιάννη  Μιχαήλ.  

 

Από τα  σεμινάρια  που έχω παρακολουθήσει σχετικά με την υποκριτική , το τραγούδι και το χορό , αναφέρω :  

  • Του Φεστιβάλ Αθηνών στο Σχολείο του εθνικού, το  2006 όπου παρακολούθησα  ως υπότροφος:
    α) ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ ΩΣ ΜΑΣΚΑ  με  Καθηγήτρια την  ANNE LISE GABOLD:

β) Μέθοδος-Τεχνική  SUZUKI ως  σωματική έκφραση του συναισθήματος. 

  • Μονωδίας -κλασσικού  στο ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ με καθηγήτρια την Ηρώ Πάλη  έτη : ( 1996-1998).

  • Στη σχολή FAME STUDIO του ΑΝΤΕΝΑ  το 2004 με την Jully Massino.

  • ΑΡΓΕΝΤΙΝΙΚΟ ΤΑΝΓΚΟ : με τον Σαμουήλ Κυπαρίδη στο ΘΕΑΤΡΟ   ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

  • Σχολή Φώτη Μεταξόπουλου τμήμα μοντέρνου χορού . 


Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος
Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων
Μέλος της Ε.Σ.Ε.Τ. 
Μέλος της Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021 16:16

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2021 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online