Επιστροφή στο βουνό των Ελλήνων ?? | 26 Απριλίου 2021 - Ημέρα 43η

lifespeed.gr


Antonis Sykaris - Greek Alpinist

 

 

 

Φίλες και φίλοι βρίσκομαι στο Darbang του #Nepal και συνεχίζω, για να φτάσω στο basecamp του βουνού #Dhaulagiri. Αυτή τη φορά επιχειρώ μια τρίτη οκτάρα κορυφή μέσα σε διάστημα 3 μηνών, μετά το K2 και το Annapurna, θέλοντας να διευρύνω τα σωματικά και ψυχικά μου όρια!
Αυτή θα είναι τρίτη προσπάθεια μου για κορυφή στο συγκεκριμένο βουνό. Η πρώτη ήταν την Άνοιξη του 1998 σε εκείνη την αξέχαστη ελληνική αποστολή που διακόπηκε απροσδόκητα, αφού έχασε την ζωή του ο Νίκος Παπανδρέου, ενώ το 2019 σε δύο συνεχείς τελικές προσπάθειες μου σταμάτησα στα 7.700μ.
Τώρα είμαι πάλι εδώ και, μολονότι αρκετά κουρασμένος, θέλω περισσότερο από κάθε άλλη φορά να φτάσω στην κορυφή και να την αφιερώσω στους αείμνηστους Μπάμπη Τσουπρά και Νίκο Παπανδρέου.
Φίλες και φίλοι, είμαστε και πάλι όλοι μαζί! ? Σας ευχαριστώ για την υποστήριξη και αγάπη σας!
Στο Dhaulagiri έχουν επιχειρήσει μέχρι σήμερα 4 ελληνικές αποστολές:
? Στην πρώτη αποστολή, οργανωμένη το 1990 από τον ελληνικό ορειβατικό σύλλογο έλαβαν μέρος οι Νίκος Μπρόκος, Πάνος Χλωροκώστας, Δημήτρης Καραγιάννης, με αρχηγό τον Γιάννη Κατριβάνο και «ομάδα κορυφής» τους Χρήστο Λάμπρη, Βαγγέλη Βρούτση και Δημήτρη Τιτόπουλο. Η ομάδα έφτασε κοντά στην κορυφή στις 13 Οκτωβρίου, έχοντας όμως αντιμετωπίσει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και κακό καιρό και κατά την ανάβαση εγκατέλειψε.
? Η επόμενη προσπάθεια έγινε το 1998 από το Σύνδεσμο Ελλήνων Ορειβατών, με αρχηγό τον Αντώνη Συκάρη και τους Νίκο Παπανδρέου, Μπάμπη Τσουπρά, Κώστα Ρούτσια, Αλέξανδρο Μπουγιουκλού, Δημήτρη Κάλλο και Γιώργο Βουτηρόπουλο που θα προσπαθούσαν για κορυφή εναλλάξ σε δυο ομάδες. Οι Παπανδρέου, Τσουπράς , Κάλλος χωρίς να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα προβλήματα έφτασαν εύκολα στα 7.550 μέτρα και την Πρωτομαγιά η ομάδα των τριών ξεκίνησε για κορυφή. Λίγο αργότερα όμως, προσπαθώντας να αλλάξει ένα σχοινί, ο Νίκος Παπανδρέου γλίστρησε στον πάγο και έπεσε σε χαράδρα 1.500 μέτρων. Την ίδια ημέρα οι Συκάρης, Μπουγιουκλού, Ρούτσιας βρίσκονταν στη διαδρομή από το camp I προς το camp II και στόχευαν για κορυφή την 3 Μαΐου - ώστε οι δυο ομάδες να μην συνυπάρξουν στην ίδια κατασκήνωση λόγω περιορισμένου χώρου και αντίσκηνων. Ωστόσο, λόγω του τραγικού γεγονότος η αποστολή διακόπηκε, ενώ το σώμα του άτυχου Νίκου Παπανδρέου δεν βρέθηκε.
? Μόλις πέντε μήνες μετά ο Ορειβατικός Σύλλογος Αθηνών διοργάνωσε νέα αποστολή, τον Σεπτέμβρη-Οκτώβρη του 1998, με αρχηγό τον Γιάννη Κατριβάνο και τους Νίκο Χατζή, Παύλο Τσιαντό, Μπάμπη Τσουπρά και Παναγιώτη Κοτρωνάρο που θα προσπαθούσαν για κορυφή εναλλάξ σε ζευγάρια. Οι Κοτρωνάρος και Τσουπράς ανέβηκαν με πολλή δυσκολία λόγω του βαθιού χιονιού στην κατασκήνωση 3 στα 7.550 μέτρα και λόγω εξάντλησης δεν μπόρεσαν να ξεκινήσουν την καθορισμένη ώρα (3 το πρωί) για την κορυφή. Ξεκίνησαν παρ'όλα αυτά με 3 ώρες καθυστέρηση, όμως ο Κοτρωνάρος εξαντλήθηκε και γύρισε πίσω. Ο Τσουπράς αποφάσισε να συνεχίσει μόνος για την κορυφή, αν και αυτό, λόγω της καθυστέρησης των τριών ωρών, θα σήμαινε αναγκαστική διανυκτέρευση εκτός κατασκήνωσης (bivouac) σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Ο Τσουπράς πιστεύεται ότι έφτασε στην κορυφή το μεσημέρι στις 2 Οκτωβρίου, καθώς από την κατασκήνωση βάσης τον είδαν με τηλεσκόπιο να απέχει περίπου 100μ. Στην επιστροφή του όμως συνάντησε χιονοθύελλα και τα ίχνη του χάθηκαν, παρά τις προσπάθειες της ελληνικής ομάδας, καθώς επίσης και των Ισπανών, Ιταλών, Βάσκων και Ιαπώνων που επιχείρησαν στο βουνό. Μετά από αυτή την εξέλιξη, η αποστολή διακόπηκε.
 
 
αα27α1.jpg
 
? Το φθινόπωρο του 2019 ο Αντώνης Συκάρης επέστρεψε στο Dhaulagiri και η πρώτη του τελική προσπάθεια σταμάτησε στα 7.710μ, ενώ η δεύτερη σταμάτησε στο camp 3 στα 7.150μ, σε εκείνο το αλησμόνητο βράδυ μέσα στη σκηνή μαζί με τον αείμνηστο θρύλο του πακιστάν Ali Sadpara που χάθηκε για πάντα στο Κ2 φέτος τον Φεβρουάριο.
Ευχαριστούμε τους καταπληκτικούς χορηγούς μας:
Μέγας Χορηγός
Aegean Airlines
Χορηγοί
Optima Bank
Alpi Self Storage
Coco-Mat Greece
La Sportiva Greece
Marmot
Dimitriadis Action Stores
Ευχαριστούμε τους υπέροχους υποστηρικτές μας:
Κ2 Πρακτόρων και Συντονιστών Ασφαλιστικών Πρακτόρων
Garmin Greece
Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα - Λιναρδάτου (www.avgoulea.gr)
Cross Train Center - CTC
Nutrilab.gr
Sailyourmyth
theSPEAKERS
 
 
 
26.4.2021

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2021 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online