ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΔΗΜΟΣ ΤΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΥ ;

lifespeed.gr


 

 

 

 

 

Σταμάτης Κιούσης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Σε ποιο σημείο της πεδιάδας βρισκόταν ο αρχαίος Χολαργός, που είχε την τύχη να είναι η πατρίδα του Περικλή; Η αρχική σύγχυση ότι ο Χολαργός βρισκόταν εκεί που είναι ο  σημερινός δήμος Παπάγου - Χολαργού, διαλύθηκε γρήγορα. Ο Ν.Δ. Παπαχατζής, στις σημειώσεις του στην τελευταία έκδοση του «Ελλάδος Περιήγησις» του Παυσανία, αναφέρει: «Ο αρχαίος Χολαργός δεν ήταν όπου το σημερινό ομώνυμο προάστιο. Ασφαλής πρέπει να θεωρείται η θέση του κοντά στις όχθες του Κηφισού, στα δυτικά του ρέματος και αμέσως στα βορειοδυτικά του αρχαίου δήμου των Κεραμέων... Ο αρχαίος λίθινος όρος IG Ι 900 που αναφέρει όμορους δήμους και τριτύες, είναι ο περισσότερο διαφωτιστικός για τη θέση του Χολαργού: «δεύρε Αιαντίς φυλέ τελευτά τετραπολέων δε τριτύς, Ακαμαντίς φυλέ άρχεται, Χολαργέων δε τριτύς». Στην Ακαμαντίδα φυλή ανήκαν οι δήμοι Κεραμέων και Χολαργού, οι οποίοι πρέπει να ήταν όχι μόνο γειτονικοί, αλλά και συνεχόμενοι προς βόρεια (αφού στα δυτικά των Κεραμέων ήταν οι Λακιαδαί και ακόμα δυτικότερα οι Ερμειοί, στο δρόμο προς την Ελευσίνα... Οι αρχαίοι Χολαργείς είχαν προς ανατολικά τους Αθμονείς και προς βόρεια τους Αχαρνείς».

Για να γίνουν πιο κατανοητά όσα γράφει ο Ν.Δ. Παπαχατζής, πρέπει να πούμε ότι το Άθμονον βρισκόταν εκεί που είναι το σημερινό Μαρούσι, ο δήμος Λακιάδαι στο Βοτανικό, ο δήμος Ερμος στο Χαϊδάρι κι ο δήμος Κεραμέων κοντά στον Κεραμεικό.
Η υπόθεση του J. Traill, αλλά και άλλων ερευνητών, ότι ο αρχαίος Χολαργός πρέπει να βρισκόταν κοντά στα Κάτω Λιόσια, ή γενικά ανάμεσα στο Χαϊδάρι και τα Νέα Λιόσια, στηριζόταν κύρια σε δύο στοιχεία: στην αναφορά στο Χολαργό στο έργο του Μενάνδρου «Δύσκολος», και στην επιγραφή που ήταν χαραγμένη στη βάση μιας επιτύμβιας στήλης που βρέθηκε «προς δυσμάς ελαιώνος». Στον «Δύσκολο», ο Μένανδρος εμφανίζει τον γέρο Κνήμονα, που κατοικούσε στη Φυλή, να εχθρεύεται όλους τους ανθρώπους «από τη γυναίκα του κι από τους γειτόνους ίσαμε κάτω εκεί στους Χολαργιώτες». Η επιγραφή στη βάση της επιτύμβιας στήλης, που δημοσιεύεται για πρώτη φορά από τον Στ. Κουμανούδη το 1871, έγραφε: ΑΝΤΙΠΑΤΡΑ ΤΙΜΟΘΕΟΥ (Χ)ΟΛΑΡΓΕΩΣ ΓΥΝΗ.
Η αποκάλυψη τόσο σημαντικών και σε μεγάλο αριθμό αρχαιο­λογικών ευρημάτων στο Περιστέρι τα τελευταία χρόνια, ισχυρο­ποιούν τη θέση ότι εκεί πρέπει να βρισκόταν ο δήμος του Χολαργού. Σ' αυτόν πρέπει να ανήκουν κύρια τα ευρήματα που εμφανίζουν μια ιδιαίτερη πυκνότητα στο κέντρο του σημερινού Περιστερίου και προς το Ίλιον δηλαδή στην περιοχή της Ανθουπόλεως. Το κέντρο του Δήμου φαίνεται να βρισκόταν ειδικά κοντά στον παραπόταμο που ενώνεται με τον Κηφισό και μεταξύ οδού Φυγείας (ύψωμα) όπου το 1983 βρέθηκε τάφος του 5 ου αιώνα που μπορεί να είναι και του Περικλή ( ο οποίος ξαναθαφτηκε) και Φρυνίχου όπου είναι το πατρικό μου σπίτι δίπλα στο σκεπασμένο πλέον ποτάμι.
Σταμάτης Κούσης

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Μαΐου 2017 13:47

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online