Η Βίκυ Μαραγκάκη μας μιλάει για την «Ναπολεοντία» και όχι μόνο

Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος

 

 

Με αφορμή την θεατρική παράσταση «Ναπολεοντία» του Ανδρέα Στάικου, επικοινωνήσαμε με την ηθοποιό Βίκυ Μαραγκάκη για την υλοποίηση της παρακάτω συνέντευξης. Η ταλαντούχα, πετυχημένη και πολύ όμορφη ηθοποιός Βίκυ Μαραγκάκη είναι μια γυναίκα που την διακρίνει η μεγαλοπρέπεια της απλότητας και γίνεται συμπαθής και προσιτή από την πρώτη στιγμή που την γνωρίζεις! Την ευχαριστούμε από καρδιάς για την άμεση ανταπόκρισή της. 

Α.Κ:  Πώς αισθάνεσθε που μετά από μεγάλο διάστημα (εξαιτίας της πανδημίας) άνοιξαν ξανά τα θέατρα;

Β.Μ: Αισθάνομαι από την μία την λαχτάρα και τον ενθουσιασμό του μικρού παιδιού που είναι έτοιμο να ανοίξει τα χριστουγεννιάτικα δώρα του και από την άλλη τον φόβο ότι αυτά τα δώρα ανά πάσα στιγμή μπορεί να του τα πάρουν πίσω. 

Επικρατεί όπως καταλαβαίνετε ένα κλίμα αβεβαιότητας .Ελπίζουμε-όλοι όσοι εργαζόμαστε στο χώρο της Τέχνης - στην θετική ανταπόκριση του κόσμου αλλά συνάμα αγωνιούμε για το μέλλον και για το κατά πόσο αυτό το "50% πληρότητα " θα φτάσει ώστε να αμειφθεί ο κόπος και η εργασία τόσων ανθρώπων. 

 

Α.Κ: Πείτε μας για τη θεατρική παράσταση «Ναπολεοντία» του Ανδρέα Στάικου όπου έχει ξεκινήσει από Δευτέρα 7 Ιουνίου στον όμορφο κήπο του θεάτρου Αλεξάνδρεια. 

Β.Μ: Πρόκειται για μία διασκεδαστική και ανάλαφρη -εκ πρώτης όψεως - κωμωδία  με πολύ τραγούδι και χορό. Και λέω  "εκ πρώτης όψεως " γιατί δεν λείπει ο  έμμεσος πολιτικός και κοινωνικός σχολιασμός ,τροφή για σκέψη για τον θεατή.

Το έργο είναι χρονικά επίκαιρο μιας και γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση  καθώς διαδραματίζεται στο Ναύπλιο την ημέρα έλευσης του βασιλιά Όθωνα και ένα από τα κεντρικά πρόσωπα είναι ένας ήρωας της επανάστασης . Ο συγγραφέας Ανδρέας Στάϊκος έχει χρησιμοποιήσει μία ιδιαίτερη γλώσσα που χορεύει ανάμεσα στην καθαρεύουσα και την ντοπιολαλιά . Η μουσική ,τα σκηνικά και τα κουστούμια παρομοίως είναι εμπνευσμένα από την αιφνίδια αυτή συνάντηση Ελλάδας και Ευρώπης ,κάτι μεταξύ της λαϊκής - δημοτικής μας παράδοσης και της ξενόφερτης κουλτούρας .

Τέλος με τις ερμηνείες των υπέροχων και ταλαντούχων συναδέλφων ηθοποιών, Κερασίας Σαμαρά, Μιχάλη Μαρκάτη, Ιζαμπέλλα Φούλοπ, του Χάρη Γρηγορόπουλου και την υπογραφή της Κερασίας Σαμαρά στη σκηνοθεσία ,ελπίζουμε η παράστασή μας να είναι άκρως απολαυστική για το κοινό. 

 

Α.Κ: Ο χαρακτήρας που υποδύεστε στη παράσταση αυτή είναι ένας «κόντρα ρόλος»… για σας;

Β.Μ: Είναι σίγουρα ένας ρόλος στον οποίο δεν θα περίμενε κανείς να με δει καθώς δεν έχω ερμηνεύσει ποτέ κάτι παρόμοιο και είναι και πολύ μακριά , σαν ιδιοσυγκρασία , από ό,τι άλλο έχω κάνει μέχρι σήμερα. Εγώ όμως την "Μαρούλα "(αυτό είναι το όνομα του ρόλου που υποδύομαι ) την αγάπησα πολύ και απολαμβάνω κάθε στιγμή "μαζί της" .Και καθώς το έργο είναι κωμωδία (ένα είδος που λατρεύω ) οι πρόβες , για μένα και νομίζω για όλους μας , ήταν πολύ διασκεδαστικές !

 

Α.Κ: Ο Αλμπέρ Καμύ είχε πει: «Η ζωή είναι το άθροισμα των επιλογών μας». Έχετε μετανιώσει για κάποιες επιλογές σας ;

Β.Μ: Συμφωνώ με τη ρήση του Καμύ  αλλά είναι θεωρώ μάταιο να μετανιώνει κανείς για μια απόφαση που πήρε στο παρελθόν. Ό,τι έγινε ,έγινε και δεν αλλάζει άλλωστε .Με την αντίληψη και τα δεδομένα που είχες στη διάθεσή σου εκείνη την  στιγμή ,έκρινες ότι αυτό είναι το σωστό ."Δυο πόρτες έχει η ζωή ,άνοιξα μια και μπήκα ..."που λέει και το τραγούδι .Δεν ξέρεις αν άνοιγες την άλλη πόρτα αν θα ήταν καλύτερα ή χειρότερα . Αυτό που μπορείς να κάνεις εκ των υστέρων -κι εγώ το προσπαθώ - είναι να μάθεις από τα λάθη σου και να μην τα επαναλάβεις.

 

Α.Κ: Υπάρχει κάποιος ρόλος που θα θέλατε να υποδυθείτε κι αν ναι γιατί;

Β.Μ: Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος ρόλος που θα ήθελα οπωσδήποτε να υποδυθώ μιας και για μένα ο κάθε ρόλος είναι μια πρόκληση και μία υπέροχη περιπέτεια και εύχομαι να έρθουν κι άλλοι πολλοί για να αφεθώ στη μαγεία τους. Όμως ομολογώ πως αγαπώ κατά τι περισσότερο τα έργα εποχής. 

 

Α.Κ: Έχετε κάποιο μότο στη ζωή σας;

Β.Μ: Δεν έχω κάποιο σταθερό .Κατά καιρούς όλο και κάτι άλλο με εκφράζει .Αυτό που μου έρχεται συχνά στο μυαλό τώρα τελευταία είναι το "Όλα για κάποιο λόγο γίνονται ή και όχι ,στο χέρι μας είναι ".

 

Ταυτότητα της παράστασης

«Ναπολεοντία»

του Ανδρέα Στάικου

κωμωδία

Παίζουν οι ηθοποιοί: 

Κερασία Σαμαρά, Μιχάλης Μαρκάτης, Βίκυ Μαραγκάκη, Ιζαμπέλλα Φούλοπ.

Στο ρόλο του αγωνιστή της Επανάστασης, ο Χάρης Γρηγορόπουλος.

Κείμενο: Ανδρέας Στάικος

Σκηνοθεσία: Κερασία Σαμαρά

Σκηνικά – Κοστούμια: Τώνια Αβδελοπούλου

Εικαστική δημιουργία: Βασίλης Διονυσόπουλος

Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Τάκης Μπαρμπέρης

Χορογραφίες: Αγγελική Στελλάτου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Σοφία Παλάτη

Ιστορικός σύμβουλος: Ηρακλής Λογοθέτης

Φωτογραφίες: Τζένη Γαβρά

Κινηματογράφηση trailer: Νίκος Βουτενιώτης

Ψηφιακή Επεξεργασία Έντυπου Υλικού: Χρήστος Μωραΐτης

Επικοινωνία: Δέσποινα Ερρίκου, Ράνια Παπαδοπούλου

Διεύθυνση Παραγωγής: Αναστασία Ιακωβίδου

Παραγωγή: Θέσις ΑΜΚΕ

Θέατρο Αλεξάνδρεια (Κήπος)

 

Λίγα λόγια για την Βίκυ Μαραγκάκη:

 

 

 

 

1111.jpg

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Δραματική Σχολή του Εθνικού θεάτρου, στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού  Ν.Κονταξάκη  και στην  Κρατική Σχολή Χορού .

 

Έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες: John Madden, Olivier Horlait, Παντ.Βούλγαρη, Ν.Κούνδουρο, Γ.Πανουσόπουλο, Τ.Μπουλμέτη, Γρ.Καραντινάκη, Δ.Αρβανίτη, Μ.Τσάπα, Κ.Κωστόπουλο, Α.Παπαηλιού, Γ.Σιούγα, N.Σούλη, Π.Φιλιππίδη, Γ.Βασιλειάδη, Σ.Καραμεσίνη, Ευγ.Οικονόμου,Κ.Κοκκινίδου,Γ.Διαμαντόπουλο,Σ.Κακάλα,Αρ.Χιώτη,Β.Δούκα,Στ.Τσακίρη,Αν.Κουμίδου,Αντ.Σωτηρόπουλο,Κερ.Σαμαρά,K.Kαζάκο,Π.Αγγελόπουλο,Ι.Σακελλαροπούλου κ.α.

Έχει παίξει σε όλα τα μεγάλα θέατρα( Επίδαυρο , Ηρώδειο , Εθνικό θέατρο , Μέγαρο μουσικής κ.α ) Έχει ερμηνεύσει  στις παραστάσεις: “Ηλέκτρα” (Σοφοκλή), “Εγώ η Αντιγόνη” (Σοφοκλή). ),’’Οι Δαιμονισμένοι’’(Φ.Ντοστογιέφσκι) ’’Ο ταλαντούχος κύριος Ριπλε’ι’’’(Patricia Highsmith), “Πέντε χοροί του Ραβέλ” ,”To γαλάζιο πουλί” (Mωρίς Μαίτερλινγκ) “Ο θρύλος του Ανήλιαγου” (Γ.Σκούρτη),“Πορτοκάλι, λεμόνι, αυγό, καναρίνι” (Rinne Grofe),”Φύσις-Γαία”,’’Ο Μαρξ και τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα των μικροαστών»(Μπ.Μπρεχτ),’’24hour Plays’’,’’Play back’’(Βασισμένο στο’’Παιχνίδι της σφαγής’’Ιονέσκο),’’Ένα παιδί μετράει τ’αστρα’’(Μ.Λουντέμη),’’Domino’(Vasistas)’,”Capo d’Istria”(Bασισμένο στο Ιωάννης Καποδίστριας του Ν.Καζαντζάκη),¨’Το Καπλάνι της βιτρίνας’’(Άλκης Ζέη),’’Ερωτική Μονομαχία’’(Scribe και Legouve),’’Οι Μικροαστοί’’(Μαξίμ Γκόρκι),”Εφημερίς των Κυριών το όνειρο”(Έ.Παλαιολόγου),”Γκέμμα”(Δ.Λιαντίνη)κ.α.

Στον κινηματογράφο έχει παίξει στις ταινίες: “Captain Corelli’s mandolin”(με τους Nicolas Cage,Penelope Cruz κ.α) ,“Πατρίδα είναι η παιδική ηλικία -  Et in Arcadia ego” (2o βραβείο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης),’’Nicostratos”(με τους Emir Kusturica,Francois-Xavier Demaison κ.α),’’Οι ιδιότητες του Απόλλωνος’’,”H απαγωγή’’.

Στην τηλεόραση έχει πρωταγωνιστήσει στις σειρές: “Το κλειδί” , “Ζευγάρια” , “Aπόσταση αναπνοής” , “Βέρα στο δεξί” , “Λύσε τη σιωπή” κ.α.

Έχει παρουσιάσει μουσικές εκπομπές (Mega Hit ,Mega Style ) και το τηλεπαιχνίδι “Τηλεγνώσεις”.

Εδώ και αρκετά χρόνια διδάσκει στη δραματική σχολή του Θεάτρου των Αλλαγών.

Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος
Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων
Μέλος της Ε.Σ.Ε.Τ. 
Μέλος της Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ.

 

11.6.2021

.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2021 18:22

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2021 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online